Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 14:00

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν έχει εξαλείψει πλήρως τη νευρικότητα, καταφέρνει να ανακτήσει τις 920 μονάδες και να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις κρίσιμες 910 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 922,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.299,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,12% στις 856,76 μονάδες.

  Αν και εσωτερικά το ΧΑ μπορεί να έχει κάποιες εξελίξεις που είναι θετικές, οι επιρροές που δέχεται από το εξωτερικό είναι μεγάλες. Άλλωστε, η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς είναι τέτοια που ακόμη και μικρές κινήσεις risk off προκαλούν αναταράξεις. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δίνοντας το μήνυμα ότι οι long δίνουν το παρόν όπου χρειάζεται.

  Στο μεταξύ, η θετική επίδοση της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά σήμερα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση ουσιαστικά της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) σε παλαιότερα δάνεια προς την Ελλάδα, μειώνοντας την στο μηδέν για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019.

  Όπως ανέφερε ο ESM, "η συνεχιζόμενη πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με πάνω από €190 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα, το EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας και είναι προς το κοινό μας συμφέρον η Ελλάδα να έχει μια πετυχημένη και ακμάζουσα οικονομία".

  Στο μεταξύ o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο 12ετίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος θεωρείται πως δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως το ΑΕΠ του 2019 έκλεισε με άνοδο κατά 2% και ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,8% για το 2020.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και ΟΠΑΠ οδηγούν την άνοδο με κέρδη 4,80% και 4,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Eurobank, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, Alpha Bank, Εθνική, Βιοχαλκο και Jumbo ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Φουρλής, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Ο Titan σημειώνει απώλειες 2,06%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ