Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 13:49

  Συντηρούνται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με Eurobank και Εθνική στο επίκεντρο

  Συντηρούνται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με Eurobank και Εθνική στο επίκεντρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να διαφυλάξει το κρίσιμο επίπεδο των 910 μονάδων προσπαθεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να μην εισέλθει σε τεχνικά μονοπάτια που θα το επαναφέρουν στη ζώνη της συσσώρευσης του τελευταίου πενταμήνου του 2019.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,47% στις 911,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 212,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 155,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.273,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,25% στις 840,20 μονάδες.

  Όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές του ΧΑ, το επίπεδο των 910 μονάδων πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί ώστε ο Γενικός Δείκτης να μην δοκιμάσει και πάλι τις 900 μονάδες. Εντούτοις, ο FTSE 25 φαίνεται ότι χάνει το επίπεδο των 2.290 μονάδων, που είναι σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

  Πάντως, αν και η αγορά φαινόταν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης να ακολουθεί το αρνητικό διεθνές κλίμα, οι σημαντικότερες πιέσεις τελικά δείχνουν να έρχονται από τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα μεγάλα πακέτα που διακινήθηκαν στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής. Σε αυτά τα πακέτα των 133 εκατ. τεμαχίων οφείλεται και η εκτόξευση του τζίρου, καθώς ο "καθαρή" συναλλακτική δραστηριότητα μόλις που ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.

  Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τα πακέτα έγιναν σε τιμές χαμηλότερες της τρέχουσας, και για τις δύο τραπεζικές μετοχές, κάτι που έχει προβληματίσει την αγορά, καθώς δεν αποκλείεται να υποδηλώνει κάποια αποεπένδυση από το ΧΑ, ενόψει της κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου. Ενός ρίσκου, που αυξάνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, και φαίνεται ότι επηρεάζει άμεσα την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική.

  Πάντως, όπως επισημαίνει η UBS, ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανό να συνεχιστούν, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση, καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Υπό το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στη βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα έχει περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις διεθνείς αγορές, και έτσι διατηρεί την overweight στάση της για τις διεθνείς και τις αμερικάνικες μετοχές, ενώ συνεχίζει να αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα το επόμενο διάστημα.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Εθνική σημειώνουν απώλειες 4,66% και 4,28% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Alpha Bank. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Λάμδα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Κάτω του 1% έχουν περιορίσει τις απώλειες τους οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Jumbo, Titan, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola και Aegean. Ο Σαράντης σημειώνει κέρδη 1,98%.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ