Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 12:06

  UBS: Πώς θα κινηθούν μετοχές, πετρέλαιο και χρυσός εν μέσω των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν

  UBS: Πώς θα κινηθούν μετοχές, πετρέλαιο και χρυσός εν μέσω των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανό να συνεχιστούν, η UBS δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση, καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση.

  Υπό το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στη βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα έχει περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις διεθνείς αγορές, και έτσι διατηρεί την overweight στάση της για τις διεθνείς και τις αμερικάνικες μετοχές, ενώ συνεχίζει να αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν  χαμηλότερα το επόμενο διάστημα. Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη άνοδος των γεωπολιτικών εντάσεων υπογραμμίζει τη σημασία της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων των επενδυτών και ενισχύει την άποψή της ότι τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός και το γεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της μεταβλητότητας στα χαρτοφυλάκια.

  H UBS επισημαίνει πως οι τελευταίες εξελίξεις με τα αντίποινα του Ιράν οδήγησαν σε μικρό ράλι ασφαλή καταφύγια όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, ενώ η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,70%, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου. Το πετρέλαιο (WTI) και ο χρυσός αυξήθηκαν 5% και 2,3%, αντίστοιχα, πριν κινηθούν και πάλι χαμηλότερα, και οι χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν με μικρές απώλειες.

  Η αλυσίδα των αντιποίνων ενδέχεται να συνεχιστεί, ανάλογα και με το πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ, ωστόσο η ένταση δεν αναμένεται να κορυφωθεί, όπως τονίζει η UBS, καθώς δεν συμφέρει καμία πλευρά, και έτσι σύμφωνα με το βασικό της σενάριο δεν θα υπάρξει ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Όπως υπογραμμίζει, η απάντηση του Ιράν ήταν να στοχεύσει μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και να μην στοχεύσει σε περιοχές που θα είχαν άμεση επίπτωση στην προσφορά πετρελαίου.

  Τι σημαίνουν για τους επενδυτές οι τελευταίες εξελίξεις

  Εάν δεν υπάρξει μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση, οι επιπτώσεις στις οικονομίες και την κερδοφορία των εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι μικρές, όπως εκτιμά η UBS. Έτσι, διατηρεί την bullish στάση της για τις διεθνείς μετοχές.

  Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική διακοπή προσφοράς, δεν θεωρεί ότι οι τιμές του μπορούν να διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν επαρκή (η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας είναι περίπου 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα). Επίσης, η UBS εξακολουθεί να αναμένει υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου το 2020 (0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα), ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της αύξησης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ (από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία) που υπερβαίνει τη μέτρια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο τιμές του Brent θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν επίπεδα άνω των 70 δολ. το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό αποδείχθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

  Σύμφωνα με την UBS, η διαφοροποίηση των assets στα χαρτοφυλάκια παγκοσμίως παραμένει η κεντρική επενδυτική αρχή για το 2020, ενώ η αύξηση των θέσεων σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν και ο χρυσός, θα ήταν η κατάλληλη στρατηγική αυτό το διάστημα. Όσον αφορά το πολύτιμο μέταλλο, η συγκρατημένη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού. Και, δεδομένου ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο και αναμένεται το 2020, αναμένεται να στηρίζει τις τιμές του χρυσού, καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ