Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 13:40

  Societe Generale: Ελκυστικά τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα – Overweight για το 2020

  Societe Generale: Ελκυστικά τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα – Overweight για το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αγοράς των ευρωπαϊκών καλυμμένων ομολόγων τη νέα χρονιά δίνει η Societe Generale, η οποία και εμφανίζεται ιδιαίτερα bullish για τους τίτλους των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

  Όπως σημειώνει, οι αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων CBPP3 καθώς και το κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές θα παραμένουν οι κύριοι οδηγοί των spread των καλυμμένων τίτλων στην ευρωπαϊκή αγορά το 2020. Όπως εκτιμά, η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί φέτος, με τις εκδόσεις να κινούνται στα 150 δισ. ευρώ συνολικά στην περιοχή. Η προσφορά θα στηριχθεί και από τη θετική δυναμική της στεγαστικής αγοράς, τη συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση για ιδιωτικές τοποθετήσεις (private placements), τον υψηλότερο όγκο λήξεων καλυμμένων ομολόγων κατά τη διάρκεια του έτους (119 δισ. ευρώ)  και τον αυξανόμενο αριθμό εκδοτών καλυμμένων ομολόγων.

  Επίσης, η επανεκκίνηση του QE της ΕΚΤ θα παραμείνει κατά την άποψη της SocGen ένας από τους βασικούς οδηγούς των spreads το 2020. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα αξίας έως και 4,2 δισ. ευρώ μηνιαίως, ή πάνω από 50 δισ. ευρώ τον χρόνο, επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2017. Αυτό σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές, αναμένεται να αποτρέψουν τη διεύρυνση των spreads.

  Η SocGen συστήνει για το 2020 overweight θέσεις στα ελληνικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά καλυμμένα ομόλογα καθώς και σε αυτά των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, underweight θέσεις στα ιρλανδικά και τα τουρκικά καλυμμένα ομόλογα και τέλος τηρεί ουδέτερη στάση στα βρετανικά καλυμμένα ομόλογα και σε κείνα σκανδιναβικών χωρών.

  Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα έχουν επωφεληθεί από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, δεδομένης και της πολύ θετικής δυναμικής που έχει αποκτήσει η αξιολόγηση της Ελλάδας. Όπως σημειώνει, η Alpha Bank έχει αναδιαρθρώσει το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων (soft-bullet) σε CPT και έτσι οι τίτλοι της έχουν αναβαθμιστεί σε Baa3, καθιστώντας τους επιλέξιμους για τα προγράμματα της ΕΚΤ και για ένταξη στους δείκτες καλυμμένων ομολόγων iBoxx.

  Το γεγονός ότι ο όγκος των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων σε κυκλοφορία είναι χαμηλός σε συνδυασμό με το ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι φθηνότεροι από εκείνους των υπόλοιπων τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, τους καθιστά ελκυστικούς για τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων, τονίζει η Socgen. Όπως πάντως προσθέτει, η πορεία της ελληνικής αγοράς καλυμμένων ομολόγων είναι στενά συνοδευόμενη με αυτήν της ελληνικής οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων