Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιαν-2020 14:05

  "Ανώμαλη προσγείωση" για το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω διεθνών πιέσεων

  "Ανώμαλη προσγείωση" για το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω διεθνών πιέσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρές είναι οι απώλειες που καταγράφει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν καταφέρνει να υψώσει άμυνες έναντι του διεθνούς sell off που επικρατεί μετά και τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, λόγω του θανάτου του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,90% στις 913,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.280,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,35% στις 856,34 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να μην "συμμετέχει" στο διεθνές sell off που επικρατεί λόγω του θανάτου του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς οι φόβοι για μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις είναι σημαντικά αυξημένοι. Τα χρηματιστήρια διεθνώς σημειώνουν σημαντικές απώλειες, ενώ μεγάλα χαρτοφυλάκια στρέφονται προς τα ομόλογα των μεγάλων χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία) προκειμένου να βρουν ασφάλεια.

  Όλα αυτά έχουν επηρεάσει και το ευάλωτο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τη χθεσινή θετική εικόνα. Και σε αυτό που ελπίζουν τώρα οι εγχώριοι αναλυτές είναι να μην υποχρεωθεί ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει και πάλι τις 900 μονάδες, τις οποίες κατέκτησε με πολύ κόπο και έπειτα από μία συσσώρευση που κράτησε πάνω από πέντε μήνες.

  Εάν αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή άμεσα, τότε το Χρηματιστήριο δεν θα έχει λόγο να συνεχίσει τη διόρθωσή του, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, καθώς εσωτερικά υπάρχουν αρκετοί θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα επίπεδα των 900 μονάδων. Επίσης, εξελίξεις που αναμένονται εντός του 2020, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα και η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα επιφέρουν βελτίωση επενδυτικής εμπιστοσύνης.

  Άλλωστε, στις 24 Ιανουαρίου, η Ελλάδα αναμένει την πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς από την Fitch, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι θετική για την οικονομία. Σε περίπτωση που έλθει και μία αναβάθμιση, αν και γι' αυτό θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός βελτιωμένων συνθηκών, τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο, όσο και σε εκείνο των μεταρρυθμίσεων, θα είναι ένα ακόμη θετικό βήμα, προκειμένου σταδιακά τα ελληνικά assets να ενταχθούν στις επενδυτικές βαθμίδες και να σταματήσουν να θεωρούνται junk.

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Εθνική, ΟΛΠ, Φουρλής και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.

  Η πτώση σε ΔΕΗ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ ξεπερνά το 1%, με τις Titan και Σαράντη να δείχνουν λίγες περισσότερες αντοχές, αν και σε αρνητικά εδάφη. Μόνο η Coca Cola στον FTSE 25 είναι στο +0,10%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ