Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιαν-2020 17:26

  Με το δεξί άρχισε το 2020 το Χρηματιστήριο

  Με το δεξί άρχισε το 2020 το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με το... δεξί άρχισε τη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όχι μόνο διαπέρασε την αντίσταση των 918 μονάδων, αλλά κινήθηκε στα επίπεδα των 930 μονάδων, με ισχυρή ώθηση από τον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο, οι οποίοι έδειξαν την τάση της οικονομίας το 2020.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,53% στις 930,71 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 916,11 μονάδων (-0,06%) και 930,76 μονάδων (+1,54%). Ο τζίρος ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 18,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 500 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05%, στις 2.322,16 μονάδες, ενώ στο +2,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.220,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 886,01 μονάδες.

  Αν η πρώτη συνεδρίαση του έτους δίνει το στίγμα της αγοράς για το επόμενο δωδεκάμηνο, τότε το μήνυμα που έδωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι το 2020 θα δούμε σημαντικές τάσεις ανάκαμψης του ενεργειακού και του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο των εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι σαφώς και επανέλαβαν ότι η αναπτυξιακή πορεία μιας χώρας δεν μπορεί να μην στηρίζεται στους δύο αυτούς πυλώνες των υποδομών.

  Από τη μία πλευρά, οι κατασκευές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν με πιο γοργούς ρυθμούς την ανάκαμψή τους, μετά από μία μέτρια χρονιά, ενώ από την άλλη πλευρά, οι προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης στην ενεργειακή αγορά θα δώσουν μεγάλη ώθηση σε ένα κλάδο που μετασχηματίζεται. Επίσης, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI του Δεκεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, δίνοντας ώθηση σήμερα στις εισηγμένες που σχετίζονται με αυτόν.

  Οι επενδύσεις στους τομείς της πραγματικής οικονομίας είναι άλλωστε προτεραιότητα και για την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να βρίσκεται σήμερα στο "πρώτο κουδούνι" του έτους και να εκφράζει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τη νέα χρονιά. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάταξη της οικονομίας, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη της αγοράς και των επιχειρήσεων, εισάγοντας κίνητρα για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας.

  Τεχνικά τώρα, το ΧΑ έδειξε ότι η κατοχύρωση των 900 μονάδων έχει ανοίξει δρόμο για τις 1.000 μονάδες, εντούτοις θα πρέπει να δοκιμαστεί η αντίσταση 938 μονάδων αρχικά. Ο FTSE 25 δεν θέλησε να διασπάσει την κοντινή αντίσταση των 2.333 μονάδων σήμερα, αλλά ο τραπεζικός δείκτης φάνηκε αδύναμος πάνω στην αντίσταση των 888 μονάδων, με την αγορά να "περιμένει" την ενεργοποίηση των νέων αγοραστών, μετά το +101,3% του 2019.

  Η εικόνα στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 6,82%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με +5,33% και τον ΟΛΠ με +4,81%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Motor Oil, ενώ άνω του 2% ήταν σε ΕΧΑΕ και Λάμδα.

  Ισχυρά ήταν και τα κέρδη σε Φουρλή, ΟΠΑΠ, Titan, Μυτιληναίο και Πειραιώς, τα οποία ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, Eurobank και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 0,11% και 0,68% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ