Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιαν-2020 13:29

  Ισχυρό το "παρών" από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

  Ισχυρό το "παρών" από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Ρυθμό αποκτά σταδιακά η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από ένα νευρικό και διστακτικό ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του έτους, δείχνει διαθέσεις να διαβεί πέραν των 920 μονάδων, με τη βοήθεια κυρίως δεικτοβαρών τίτλων του FTSE 25.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 924,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.312,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,29% στις 887,77 μονάδες.

  Μπορεί να ταλαντεύτηκε ελαφρώς λίγο πάνω από τα επίπεδα των 915 μονάδων, αλλά ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί αυτήν την ώρα πάνω από τις 920 μονάδες, έχοντας ισχυρούς μοχλούς από τον FTSE 25. Και μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να μη θυμίζει τις ημέρες της υπέρβασης των 900 μονάδων, εντούτοις δεν είναι τόσο χαμηλή ώστε να περιορίζει τις προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου.

  Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI του Δεκεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, δίνοντας ώθηση σήμερα στις εισηγμένες που σχετίζονται. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια.

  Όπως σχολιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι εγχώριοι αναλυτές, σε κάθε περίπτωση η κατοχύρωση των 900 μονάδων έχει ανοίξει δρόμο για τις 1.000 μονάδες, εντούτοις θα πρέπει να δοκιμαστεί η αντίσταση 938 μονάδων αρχικά. Ο FTSE 25 έχει ως κοντινή αντίσταση τις 2.333 μονάδες, που θέλουν προσοχή, ενώ κατοχύρωση αυτών μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση με επόμενο στόχο των 2.480 μονάδων.

  Την ίδια ώρα όμως, ο τραπεζικός δείκτης κινείται πάνω στην αντίσταση των 888 μονάδων, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει στις 940 μονάδες. Εκεί αποδίδεται και η δυσκολία του τραπεζικού κλάδου, τόσο στη σημερινή όσο και στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, με την αγορά να "περιμένει" την ενεργοποίηση των νέων αγοραστών, μετά το +101,3% του 2019.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 5,05%, με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί με κέρδη 3,66%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Βιοχαλκο και Μυτιληναίο, ενώ άνω του 1% σε Φουρλή, Σαράντη, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Λάμδα.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Aegean, Titan, Jumbo, Eurobank, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Εθνική και ΕΥΔΑΠ, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Alpha Bank να μην έχουν μεταβολή. Μικρές απώλειες, στον αντίποδα, σημειώνει ο ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ