Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 14:02

  Πιέσεις κατοχύρωσης κερδών δέχεται το Χρηματιστήριο

  Πιέσεις κατοχύρωσης κερδών δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Πιέσεις πάνω στη στήριξη των 910 μονάδων δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν στην ενθυλάκωση των τελευταίων κερδών της χρονιάς, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τα εντυπωσιακά της κέρδη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,87% στις 912,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,90% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.284,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,50% στις 871,79 μονάδες.

  Μπορεί η εικόνα σήμερα της αγοράς να είναι αρνητική, όμως ουδείς παραβλέπει ότι η χρονιά κλείνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για το 2020 δοκιμάζοντας την πολύ σημαντική κατοχύρωση των 900 μονάδων και βάζοντας πλώρη πλέον για τετραψήφιο νούμερο. Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει στη συνέχεια με μία κατοχύρωση και του 888 σε κλείσιμο. Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία νέα κίνηση μετά από μία συσσώρευση 5 μηνών σε μία αγορά που διψάει για αποδόσεις μετά από πολλά χρόνια "καχεξίας”.

  Ο ίδιος βλέπει την αισιοδοξία να διαχέεται τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που μέρα με την ημέρα φαίνεται τόσο στο ταμπλό όσο και στην οικονομία. Η σταδιακή μείωση των φόρων ενδυναμώνει την αγορά ενώ οι ξένες κυρίως επενδύσεις στην ελληνική οικονομία παίρνουν σάρκα και οστά.

  Μένει το πολύ σημαντικό ξεκίνημα του Ελληνικού με το αγκάθι του καζίνου να μένει να λυθεί με τα συμφέροντα να είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το real estate φαίνεται να έχει ξεκινήσει με διαφορά πρώτο λόγω κάποιων ιδιαίτερων παραγόντων προσθέτοντας πόντους στην ανάπτυξη. Μένει να δούμε πως θα χειριστούμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που περιμένουν για τις δημόσιες επενδύσεις και που μπορούν να προσθέσουν παράλληλα μονάδες στο ΑΕΠ. Οι μεγάλες αποδόσεις του 2019 δεν χρειάζεται να φοβίζουν μιας και η αγορά έρχεται από ταλαιπωρία πολλών ετών.

  Τεχνικά τώρα, η κοντινή στήριξη του Γενικού Δείκτη είναι στις 910 μονάδων, ενώ τυχόν διάσπασή της μπορεί να δοκιμάσει τις 900 μονάδες. Ο FTSE 25 έχει τις 2.284 μονάδων ως κοντινή στήριξη, με επόμενο επίπεδο τις 2.246 μονάδες σε περίπτωση διάσπασης του τελευταίου, ενώ ο τραπεζικός έχει τις 870 μονάδες ως βραχυπρόθεσμη στήριξη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan και ΟΤΕ βρίσκονται στην κορυφή των απωλειών, καθώς σημειώνουν πτώση 2,20% και 2,42% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Φουρλή, Eurobank, Alpha Bank και Λάμδα.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Εθνική, Βιοχαλκο, Motor Oil, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ