Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 09:19

  A-Quant: Τι θα κινήσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

  A-Quant: Τι θα κινήσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις εξελίξεις που επηρέασαν τις βασικές ισοτιμίες την εβδομάδα που πέρασε και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφωθούν την τρέχουσα εβδομάδα περιγράφει η a-Quant.

  EURUSD

  Η περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε πτωτικά για το EURUSD, το οποίο έφτασε μέχρι το 1.1066 (από το άνοιγμά του στο 1.1081), οι τρεις μέρες που ακολούθησαν ήταν αρκετά ήρεμες λόγω εορτών και χαμηλής μεταβλητότητας αλλά την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη άνοδος. Το 1.11 διασπάστηκε πανεύκολα και τελικά η ισοτιμία έκλεισε στο 1.1176. Αυτές τις τιμές είχαμε να τις δούμε από τα μέσα Αυγούστου και είναι εμφανές πως το αμερικανικό νόμισμα είναι αρκετά αδύναμο για δύο κυρίως λόγους: αφενός το ενισχυμένο αίσθημα ρίσκου ωθεί τους επενδυτές σε εναλλακτικές αγορές και αφετέρου κινήσεις της FED κάτω από το χαλί προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η ισοτιμία ήδη κινείται πάνω από το 1.12 και αν καταφέρει να διατηρηθεί και να παγιωθεί σε αυτά τα επίπεδα, τότε πιθανόν η περιοχή του 1.1270 να είναι ρεαλιστικός στόχος για τους αγοραστές. Οι χαμηλοί τζίροι και η χαμηλή μεταβλητότητα δεν αποκλείεται συνεχίσουν να υφίστανται και την τρέχουσα εβδομάδα. Θυμίζουμε πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι επίσης ειδησεογραφικά νεκρή, με εξαίρεση ίσως την Παρασκευή με την ανακοίνωση των πρακτικών της FOMC. Τυχόν πιέσεις θα φέρουν το EURUSD προς το 1.1150 και πάλι και ίσως ακόμα χαμηλότερα προς το 1.11.

  GBPUSD

  Βγήκε τελικά η ανοδική αντίδραση για το GBPUSD που άνοιξε στο 1.30 και παρότι περιπλανήθηκε τις δύο πρώτες μέρες προς την περιοχή του 1.29 (χαμηλό εβδομάδας στο 1.2905), τελικά από την Τετάρτη και μετά άρχισε να ανεβαίνει και τελικά έκλεισε στο 1.3080. Η αλήθεια είναι πως η αβεβαιότητα που έχει επανέλθει ως ένα βαθμό στο θέμα του Brexit, με διφορούμενες δηλώσεις και από την πλευρά της Αγγλίας αλλά και της Ε.Ε. δεν αφήνουν τη βρετανική στερλίνα να "αναπνεύσει" περισσότερο και με δεδομένη την χαμηλή μεταβλητότητα της τρέχουσας εβδομάδας λόγω εορτών, κάθε κίνηση μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστη. Συνεπώς δηλώσεις, φήμες και ψίθυροι από αξιωματούχων των δύο πλευρών είναι ικανά να αλλάζουν την τάση της ισοτιμίας, ελλείψει και της τακτικής ειδησεογραφίας. Καταλυτικό ρόλο παίζει τελευταία και το αδύναμο αμερικανικό νόμισμα για τους λόγους που αναλύσαμε στην ενότητα του EURUSD. Τεχνικά, η άνοδος θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 1.32 αλλά πιθανή αντιστροφή του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε διόρθωση κάτω από το 1.30 και πάλι.

  USDJPY

  Κάπως αλλοπρόσαλλη φαίνεται η συμπεριφορά του USDJPY τις τελευταίες ημέρες αφού την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η μόνη από τις σημαντικές ισοτιμίες που δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ από την πτώση του δολαρίου. Το άνοιγμα της εβδομάδας ήταν στο 109.45 και το κλείσιμο ελάχιστα πιο κάτω στο 109.42. Την παρούσα Δευτέρα όμως η ισοτιμία κινείται έντονα καθοδικά προς την περιοχή του 109, αντιδρώντας με κάποια χρονική υστέρηση. Υπάρχει εμφανές κύμα αγοραστών προς τις εναλλακτικές αγορές ενώ κινήσεις της FED με την έκδοση ομολόγων εν είδει ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνει τους πωλητές του δολαρίου. Τα περισσότερα νέα που ανακοινώθηκαν για την ιαπωνική οικονομία την περασμένη Παρασκευή, κρίθηκαν ικανοποιητικά από τις αγορές, ιδιαιτέρως αυτά του δείκτη τιμών καταναλωτή και της ανεργίας για το Νοέμβριο που κινήθηκε στο 2.2%. Η τιμή του 110 φαίνεται προς το παρόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ισοτιμία και αν η διάθεση για ρίσκο αυξηθεί περαιτέρω, τότε πιθανόν ούτε και το 109 θα αντέξει και ίσως δούμε το USDJPY κοντά στην περιοχή τιμών του 108.50.

  EURJPY

  Μετά από μια καθοδική Δευτέρα και δύο μάλλον αδιάφορες ημέρες όπου το EURJPY έφτασε πολύ κοντά στο 121, ακολούθησε μια ανοδική Πέμπτη και μια ακόμα πιο ανοδική Παρασκευή που έφεραν την ισοτιμία στην περιοχή του 122.40. Η άνοδος που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και από το 116 περίπου, καλά κρατεί έστω κι αν συχνά διακόπτεται από διορθωτικές κινήσεις. Αν υπάρξει υπέρβαση του 122.65 τότε θα μπούμε σε περιοχή τιμών που είχαμε να δούμε από τα τέλη Ιουνίου και έτσι υπάρχει μια κάποια πιθανότητα η ισοτιμία να αντιδράσει διορθωτικά προς την περιοχή του 121 πάλι, ιδιαιτέρως αν κυριαρχήσει η διάθεση για ρίσκο στις αγορές, που πάντα ενισχύει το JPY.

  EURGBP

  Όχι μόνο δεν έβγαλε αντίδραση η βρετανική στερλίνα σε σχέση με το EUR, αλλά είχαμε κι άλλη άνοδο για την ισοτιμία την εβδομάδα που πέρασε. Η αβεβαιότητα του Brexit κυριάρχησε και την Τρίτη κόντεψε να διασπαστεί ακόμα και το 0.86 που θα έφερνε την ισοτιμία σε τιμές που είχαμε δει προς τα τέλη Νοεμβρίου όπου η αβεβαιότητα χτυπούσε κόκκινο, λόγω και των εκλογών που ακολούθησαν. Τις επόμενες ημέρες υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις αλλά το κλείσιμο εβδομάδας ήταν στο 0.8540, ελαφρώς πάνω από το άνοιγμα του 0.8519. Η αδυναμία του EUR κάνει πιθανό το σενάριο το να δούμε περαιτέρω πτώση του EURGBP προς την περιοχή του 0.85 και υπό ειδικές συνθήκες, ακόμα χαμηλότερα.

  USDCAD

  Ασταμάτητη η πτώση για το USDCAD τις τελευταίες εβδομάδες αφού βιώσαμε την 5η κατά σειρά καθοδική εβδομάδα για την ισοτιμία. Το ράλι των τιμών του πετρελαίου παίζει καθοριστικό ρόλο και αυτό συνοδεύτηκε από το αδύναμο δολάριο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κι έτσι από το άνοιγμα του 1.3148 την περασμένη Δευτέρα καταλήξαμε στο κλείσιμο του 1.3064 την Παρασκευή. Μια τέτοια καθοδική κίνηση ιντριγκάρει τους πωλητές της ισοτιμίας αλλά είμαστε μπροστά στο τεχνικό φαινόμενο της διάσπασης του 1.30 που έχει αποτύχει άλλες δύο φορές, στα μέσα Ιουλίου και στα τέλη Οκτωβρίου δημιουργώντας το φαινόμενο του διπλού πυθμένα. Έτσι μια επαναφορά προς το 1.31 ή ακόμα υψηλότερα στο 1.3160 δε φαίνεται απίθανη.

  USDCHF

  Η ανοδική αντίδραση του USDCHF που επιχειρήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, κατατροπώθηκε από την αδυναμία του δολαρίου την Παρασκευή που μάς πέρασε και από το άνοιγμα στο 0.9814, η ισοτιμία βρέθηκε στο 0.9741. Ήταν η 4η κατά σειρά καθοδική εβδομάδα και πλέον εντείνονται οι ενδείξεις περί πτωτικού καναλιού. Νωρίς την τρέχουσα Δευτέρα το USDCHF συνεχίζει να κινείται καθοδικά προς την περιοχή του 0.97, περιοχή τιμών που δεν είχαμε δει από τα μέσα Αυγούστου. Τυχόν παγιωμένη διάσπαση του 0.97 ίσως ανοίγει το δρόμο για τιμές κοντά στο 0.9580.

  AUDUSD

  Το αδύναμο αμερικανικό δολάριο της περασμένης εβδομάδας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την ισοτιμία AUDUSD που κέρδισε πάνω από 80 pips αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.6895 και το κλείσιμο στο 0.6978. Η ενίσχυση του AUD βοηθήθηκε και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας αλλά κυρίως από την ανακοίνωση των βιομηχανικών κερδών στην Κίνα την περασμένη Παρασκευή όπου και υπήρξε η θεαματική ανάκαμψη του 5.4% για το Νοέμβριο έναντι -9.9% του Οκτωβρίου. Η ισοτιμία συνεχίζει και κινείται ανοδικά προσεγγίζοντας το 0.70 αλλά αυτή η τιμή αποτελεί πολύ σημαντική αντίσταση και τυχόν διάσπασή της, θα επαναφέρει το AUDUSD στην περιοχή τιμών του περασμένου Ιουλίου περί το 0.7030 – 0.7040 που αποτελεί επίσης αντίσταση.

  SP500

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα είχαμε για τον αμερικανικό δείκτη SP500, έστω κι αν ήταν μικρότερης έκτασης. Με άνοιγμα στις 3.223 μονάδες και κλείσιμο στις 3.235, τα κέρδη ήταν της τάξης του 0.37% περίπου. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει: οι αγοραστές συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη και όσοι περίμεναν την περιβόητη διόρθωση ή ακόμα και τη σοβαρή πτώση, περίμεναν ακόμα μια εβδομάδα ματαίως. Με αλλεπάλληλα ρεκόρ και υψηλά όλων των εποχών, μόνο οι στρογγυλές τιμές, όπως οι 3.250 και οι 3.300 μονάδες που αποτελούν αντιστάσεις ψυχολογικού τύπου, συνεχίζουν να έχουν κάποιο νόημα για τους επενδυτές της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ

  DAX30

  Στάση αναμονής τήρησε για 3η κατά σειρά εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30 με άνοιγμα στις 13.310 μονάδες και κλείσιμο ελάχιστα παρακάτω, στις 13.299 μονάδες. Σε αυτή την εικόνα συνετέλεσε ασφαλώς και το εορταστικό κλίμα που πάντα συνοδεύεται από χαμηλούς τζίρους στις χρηματαγορές και η αναποφασιστικότητα που έχει καλλιεργηθεί σε συνδυασμό με συσσώρευση τιμών για αρκετές εβδομάδες, θα οδηγήσει σε κάποια έκρηξη τιμών. Μένει να δούμε αν θα γίνει αυτή την εβδομάδα ή λόγω εορτών θα αναβληθεί για την επόμενη.

  FTSE100

  Είδαμε την 3η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το βρετανικό δείκτη FTSE100 που άνοιξε στις 7.573 μονάδες και έκλεισε στις 7.633 μονάδες ή κέρδη κοντά στο 0.8%. Ο δείκτης επανήλθε στα επίπεδα τιμών του περασμένου Ιουλίου και θα μπορούσε πιθανόν να φτάσει αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ακόμα και μέχρι τις 7.800 μονάδες. Διαφαίνονται πάντως και κάποιες τεχνικές ενδείξεις διόρθωσης προς τις 7.430 μονάδες, ειδικά σε ένα τόσο εύθραυστο κλίμα λόγω του Brexit.

  Χρυσός

  Το σενάριο ανόδου της τιμής του χρυσού δικαιώθηκε πανηγυρικά αφού από τα $1.478 κατέληξε κοντά στα $1.511 και κέρδη 2.2% περίπου. Ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή των τελευταίων εβδομάδων αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι η τελευταία φορά που υπήρξε άνοδος για το χρυσό στην περιοχή τιμών των $1.515 στα τέλη Οκτωβρίου, συνοδεύτηκε από βίαια πτώση και επαναφορά κοντά στα $1.460. Αυτό βέβαια μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα και ο χρυσός θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική του τάση μέχρι και τα $1.550 με ενδιάμεση στάση την αντίσταση των $1.532. Επικουρικός παράγοντας σε μια πιθανή άνοδο θα μπορούσε να είναι και η εμφανής αδυναμία του δολαρίου που σπρώχνει τους επενδυτές προς την αγορά εμπορευμάτων.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου με άνοιγμα στα $60.28 και κλείσιμο στα $61.58 και κέρδη πάνω από 2%. Η ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, αν συνεχιστεί θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές ακόμα και προς τα $64 αφού αφενός οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, αφετέρου οι προσδοκίες για αίσιο τέλος στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας δημιουργούν ευφορία στις αγορές και ελπίδες για ισχυρή ανάπτυξη. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε την περασμένη εβδομάδα και το ασθενές δολάριο αφού ας μην ξεχνάμε πως το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια. Το αίσθημα του ρίσκου επίσης στις διεθνείς αγορές θα έχει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα και μαζί με τυχόν αντιδράσεις στις περικοπές παραγωγής από κάποιες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγους για διόρθωση των τιμών του πετρελαίου προς τα $60.

  Bitcoin

  Η ανοδική αντίδραση του Bitcoin δεν είχε την ανάλογη συνέχεια αφού από την περιοχή τιμών των $7.500 στην αρχή της εβδομάδας, έκλεισε κοντά στα $7.385, σχεδόν 1.5% χαμηλότερα. Ήταν η 5η κατά σειρά εβδομάδα χαμηλής μεταβλητότητας για το Bitcoin που φαίνεται εγκλωβισμένο στην αναποφασιστικότητα αλλά και σε τεχνικά επίπεδα στηρίξεων αντιστάσεων, όπως αυτά των $6.880 και των $7.540. Οι στρατηγικές που ευνοούνται περισσότερο σε αυτές τις περιστάσεις είναι οι στρατηγικές διάσπασης (είτε ανοδικής είτε καθοδικής) αφού οι επενδυτές αναμένεται σε κάποια φάση να λάβουν αποφάσεις.

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com
   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων