Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Δεκ-2019 17:25

  Γκραν φινάλε προετοιμάζει για το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Γκραν φινάλε προετοιμάζει για το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί αυτή η εβδομάδα να είχε μόλις… δύο συνεδριάσεις, αλλά το χρηματιστήριο Αθηνών επιφύλαξε ένα μίνι ράλι ανόδου που συνολικά "προσέθεσε" στον γενικό δείκτη 28 μονάδες (+3,2%), αν και σήμερα, όπως αναμενόταν, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αισθητά μειωμένη, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 920,54 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,58 μονάδων (-0,10%) και 920,58 μονάδες (+0,88%). Ο τζίρος ανήλθε στα 37,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,80%, στις 2.306,00 μονάδες, ενώ στο +0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.201,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,68% στις 885,09 μονάδες.

  Έπρεπε να πλησιάσει η εκπνοή του 2019 και να αρχίσουν τις διακοπές τους αρκετά χαρτοφυλάκια για να μπορέσει το ΧΑ να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να διαπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων, αλλά και να το επιβεβαιώσει με μια ευκολία που το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν είχε. Πλέον στη… μιάμιση συνεδρίαση που απομένει μέχρι το τέλος του δωδεκαμήνου, ο απολογισμός ήδη είναι ο καλύτερος δυνατός, ακόμη και αν οι μικροδιορθώσεις δεν θα λείψουν.

  Έτσι, μετά την πτώση του 23,5% το 2018 και την απώλεια 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, το 2019 κλείνει με άλμα σχεδόν 50% για τον γενικό δείκτη και την κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 62 δισ., από τα 44,5 δισ. στις 2 Ιανουαρίου. Εν ολίγοις το δωδεκάμηνο που κλείνει, το ΧΑ πρόσθεσε στην κεφαλαιοποίησή του 17,5 δισ., ενδεικτικό της επενδυτικής ανάκαμψης που καταγράφηκε στους 11 από τους 12 ανοδικούς μήνες.

  Επίσης, το μεγάλο κέρδος της ελληνικής αγοράς ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε εκδόσεις μετοχών και χρέους, οι οποίες προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων τα αντληθέντα κεφάλαια προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ, ότι καλύτερο δηλαδή έχει καταγραφεί από το 2014 και μετά. Φυσικά, η ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτέλεσε τον "οδηγό” για τις κινήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Η αξιοποίηση της συγκυρίας επέτρεψε παράλληλα να διευρυνθεί η βάση των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, τόσο μέσω των ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς μετοχών.

  Από τους μεγάλους κερδισμένους είναι και τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς κινείται στο 1,44%. Τα μεγάλα funds που είχαν επενδύσει στα ελληνικά χρεόγραφα έχουν επιτύχει θετικές αποδόσεις, με τους κατόχους δεκαετών ομολόγων να επιτυγχάνουν κέρδη της τάξεως του 23% για το 2019, με αρκετούς ξένους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί και το 2020, δεδομένου του ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάταξη της οικονομίας.

  Μια κατεύθυνση όμως που θα κρίνεται μέρα με τη μέρα από την αγορά, μετά μάλιστα και τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία έδειξαν ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6,945 δισ. ευρώ. Αυτό που θα αναζητήσει η αγορά είναι ο τρόπος διάθεσης του υπερπλεονάσματος. Αυτό που ζητά η αγορά είναι να μην διατεθεί η υπεραπόδοση για επιδοματικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς, αλλά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των όρων ανάπτυξης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις δύο πολιτικές, αλλά όπως επισημαίνεται από τους ξένους θεσμικούς, η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει και εμπράκτως το φιλοεπενδυτικό της πρόσημο, ώστε να προσελκύσει μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ, η Eurobank και η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Λάμδα και ΔΕΗ. Άνω του 1% η άνοδος σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και Φουρλής, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, το -1,71% της Jumbo "βάρυνε" τον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή τελικά οι Alpha Bank και Aegean, αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων