Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Δεκ-2019 11:20

  Επιλεκτικό profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Επιλεκτικό profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις δυνάμεις του πάνω από τα επίπεδα των 910 μονάδων δοκιμάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά την τριήμερη ανάπαυλα των Χριστουγέννων προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα κόντρα στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών της Δευτέρας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,02% στις 912,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.284,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,04% στις 870,80 μονάδες.

  Αν και ο Γενικός Δείκτης έφτασε νωρίτερα στις 915 μονάδες πλέον δέχεται επιλεκτικές πιέσεις ειδικά στους τίτλους που οδήγησαν την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα, αν και στην καρδιά της εορταστικής περιόδου είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική, ενδεικτικό του ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κρατήσει εντός των τειχών αρκετά χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε αναδιαρθρώσεις ενόψει της νέας χρονιάς.

  Όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

  Μάλιστα, πέραν του +48% του 2019, δεν είναι λίγοι που αναλύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μεγάλης ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ένα εκ των οποίων είναι και τα κεφάλαια που εισέρρευσαν σε αυτό σε ένα εκλογικό έτος, όπως είναι αυτό που εκπνέει σε λίγες ημέρες.

  Άλλωστε, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται πλέον λίγο πάνω από τα 61 δισ., από τα 44,5 δισ. στις 2 Ιανουαρίου, προσθέτοντας 16,5 δισ., ενδεικτικό της επενδυτικής ανάκαμψης που καταγράφηκε στους 11 από τους 12 ανοδικούς μήνες.

  Επίσης, το μεγάλο κέρδος της ελληνικής αγοράς ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε εκδόσεις μετοχών και χρέους ελληνικού ρίσκου οι οποίες προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων τα αντληθέντα κεφάλαια προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ, ότι καλύτερο δηλαδή έχει καταγραφεί από το 2014 και μετά.

  Από τους μεγάλους κερδισμένους είναι και τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς κινείται σήμερα στο 1,44%. Τα μεγάλα funds που είχαν επενδύσει στα ελληνικά χρεόγραφα έχουν επιτύχει θετικές αποδόσεις, με τους κατόχους δεκαετών ομολόγων να επιτυγχάνουν κέρδη της τάξεως του 23% για το 2019, με αρκετούς ξένους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί και το 2020, δεδομένου του ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάταξη της οικονομίας.

  Σε αυτό το πλαίσιο τώρα, Φουρλής και Jumbo σημειώνουν απώλειες 1,56% και 1,50% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Aegean, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Εθνική και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Motor Oil, Titan και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ