Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 10:39

  Σε τριήμερη αργία πριν το φινάλε έτους το Χρηματιστήριο

  Σε τριήμερη αργία πριν το φινάλε έτους το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τις καλύτερες των εντυπώσεων εισήλθε στο τριήμερο της αργίας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όχι μόνο έκλεισε με ισχυρά κέρδη τη Δευτέρα, αλλά κατάφερε να διαπεράσει και την αντίσταση των 910 μονάδων, θέτοντας μια ισχυρή παρακαταθήκη για το νέο έτος.

  Ωστόσο ακόμη το Χρηματιστήρια έχει τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου, η συναλλακτική δραστηριότητα της οποίας αναμένεται χαμηλή, αλλά και τις συνεδριάσεις της 30ης και της 31ης Δεκεμβρίου, όταν και η αγορά εκτιμάται ότι θα επιδοθεί στις τελευταίες ανακατατάξεις της για τη νέα χρονιά.

  Μετά την πτώση του 23,5% του 2018 και την απώλεια 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 2019 κλείνει με άλμα άνω του 48% για τον Γενικό Δείκτη και την κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 61 δισ., από τα 44,5 δισ. στις 2 Ιανουαρίου. Εν ολίγοις το δωδεκάμηνο που κλείνει σε λίγες ημέρες, το Χρηματιστήριο Αθηνών πρόσθεσε στην κεφαλαιοποίησή του 16,5 δισ., ενδεικτικό της επενδυτικής ανάκαμψης που καταγράφηκε στους 11 από τους 12 ανοδικούς μήνες.

  Σαφώς ο πρωταγωνιστής της ανόδου αυτής ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη του να έχει καταγράψει το εντυπωσιακό +98% από τις αρχές του έτους, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 363,54 μονάδων, στις σημερινές 870,46 μονάδες.

  Βέβαια ο κλαδικός των τραπεζών βρέθηκε ακόμη και στις 924,17 μονάδες, εντούτοις το σημαντικό είναι ότι οι προοπτικές του έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν τον κλάδο να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της κρίσης θα δώσει νέα ώθηση στις μετοχές του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ