Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 17:22

  Χρηματιστήριο: Χριστουγεννιάτικο ράλι και άλμα πάνω από τις 910 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Χριστουγεννιάτικο ράλι και άλμα πάνω από τις 910 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έχοντας κατοχυρώσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε σχεδόν ετών (58 μηνών) το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται στην εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη και διαπέρασε τα επίπεδα των 900 μονάδων, αφήνοντας για το… τέλος ένα μίνι ράλι -παρακαταθήκη για τη νέα χρονιά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,29% στις 912,52 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 892,01 μονάδων (-0,01%) και 912,52 μονάδες (+2,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,1 εκατ. ευρώ (με τις νέες μετοχές της Lamda) και ο όγκος ανήλθε στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,32%, στις 2.287,71 μονάδες, ενώ στο +2,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.198,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 870,46 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βάλει στοίχημα να τερματίσει τη χρονιά στην πρώτη θέση των αποδόσεων από όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, ενώ έχει κάνει και το δικό του ρεκόρ, με 10 μηνιαία θετικά, κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν είχε καταγραφεί. Και αυτό συνοδεύτηκε με βελτίωση κατά 21% της μέσης ημερήσιας συναλλαγής, η οποία αν συνυπολογιστεί στην κάλυψη των εκδόσεων μετοχών και ελληνικού χρέους, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ισχυρή και στέρεη ανάκαμψη των ελληνικών assets.

  Και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το 2020, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Το χρηματιστήριο παρά την έξοδο σημαντικού πλήθους εισηγμένων εταιριών έχει την ευκαιρία να επιστρέψει ως μηχανισμός χρηματοδότησης των  επιχειρήσεων και δημιουργίας υπεραξιών για τους επενδυτές.

  Βέβαια, ο αριθμός των ενεργών κωδικών αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων μπορεί να αυξήθηκε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκε κάποια έξαρση σε βαθμό υπερβολής που να σηματοδοτεί την κορύφωση της ανοδικής Αγοράς. Οι τράπεζες ουσιαστικά τώρα μπαίνουν σε δρόμο εξυγίανσης επιταχύνοντας την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλήθος και ποιότητα ενδιαφερομένων, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας ενώ το εγχείρημα του Ελληνικού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ώστε να αρχίσει να συνεισφέρει στην οικονομία.

  Στα εγχώρια ρίσκα της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαν να επισημανθούν ο γεωπολιτικός παράγοντας, η κόπωση στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, τα στρες τεστ των τραπεζών και η αδυναμία της χώρας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

  Οι αποτιμήσεις στο κατώφλι του 2020 δεν είναι πιά στην ζώνη της ευκαιρίας, έχουν περιορίσει το βαθμό συμπίεσης ενσωματώνοντας προσδοκίες από τις εκτιμώμενες επιδόσεις της νέας χρονιάς. Η επενδυτική οπτική θα γίνει πιο επιλεκτική, θα στραφεί σε εταιρίες που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις ή άλλες αμοιβές σε είδος προς τους μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου.

  Παρόλα αυτά με εκτίμηση προσδοκώμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 2,5% υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (πχ λιανικό εμπόριο) θα αλλάξουν δυναμική και η ανάπτυξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάχυση σε κλάδους και εταιρίες που ως τώρα κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Ο καταλύτης αυτός παραμένει σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια και καθώς η μέση ελληνική επιχείρηση βρίσκεται εντός της περιμέτρου των εταιρειών που υστερούν σε αύξηση της δραστηριότητας η αντιστροφή της τάσης θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, το πακέτο του 2% της ΓΕΚ Τέρνα που άλλαξε χέρια σήμερα έδωσε ώθηση στη μετοχή η οποία έκλεισε με κέρδη 4,34%, με τις ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%, ενώ εκείνες των Aegean, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Εθνική και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη ανώτερα του 2%.

  Οι Alpha Bank, Μυτιληναίος, Λάμδα, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Titan έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ περιορίστηκαν σε ήπια άνοδο. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης και ο ΟΛΠ, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής έκλεισαν με απώλειες 0,39% και 0,86% αντίστοιχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ