Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 11:10

  Χρηματιστήριο: Νέα "αθόρυβη" δοκιμασία των 900 μονάδων

  Χρηματιστήριο: Νέα "αθόρυβη" δοκιμασία των 900 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.39

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται σταδιακά τα κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να ανακάμπτει από τις αρχικές επιφυλακτικές τοποθετήσεις, με την αγορά να επιχειρεί νέα κίνηση προς τις 900 μονάδες, οι οποίες και αποτέλεσαν το μεγάλο στοίχημα του 2019.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,93% στις 900,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.257,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,16% στις 854,88 μονάδες.

  Απομένοντας τέσσερις συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή, μέχρι να αλλάξει το έτος, το 2019 θα μείνει στην Ιστορία ως η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων και η καλύτερη ως τώρα στον 21ο αιώνα αφού όλα δείχνουν δύσκολα θα υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

  Εντούτοις, όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, ο αριθμός των ενεργών κωδικών αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων μπορεί να αυξήθηκε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκε κάποια έξαρση σε βαθμό υπερβολής που να σηματοδοτεί την κορύφωση της ανοδικής Αγοράς.

  Οι τράπεζες ουσιαστικά τώρα μπαίνουν σε δρόμο εξυγίανσης επιταχύνοντας την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλήθος και ποιότητα ενδιαφερομένων, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας ενώ το εγχείρημα του Ελληνικού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ώστε να αρχίσει να συνεισφέρει στην οικονομία.

  Στα εγχώρια ρίσκα της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαν να επισημανθούν ο γεωπολιτικός παράγοντας, η κόπωση στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, τα στρες τεστ των τραπεζών και η αδυναμία της χώρας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, το επίπεδο των 1.050 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα βατός στόχος για το Γενικό Δείκτη με βάση την διαγραμματική εικόνα των τελευταίων ετών. Το ορόσημο των 1000 μονάδων ασφαλώς και θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό όριο στην πορεία αυτή όμως αυστηρά διαγραμματικά το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2014 είναι η ισχυρότερη μακροπρόθεσμη αντίσταση που θα βρει μπροστά του ο Δείκτης. Σε αντίθετη περίπτωση η μεγάλη βάση των 600 μονάδων ενδέχεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε καταστάσεις μεταβλητότητας όπως συνέβη στο κοντινό παρελθόν.

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχωρίζει με το +2,33% που καταγράφει, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Σαράντης και Εθνική, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Eurobank. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι Alpha Bank, ΟΤΕ και Φουρλής.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ