Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 09:32

  A-Quant: Δεν ευνοεί μεγάλες κινήσεις η περίοδος των εορτών στην αγορά συναλλάγματος

  A-Quant: Δεν ευνοεί μεγάλες κινήσεις η περίοδος των εορτών στην αγορά συναλλάγματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  EURUSD

  Η περασμένη Παρασκευή καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την απόδοση του EURUSD για την εβδομάδα που έκλεισε. Η ισοτιμία άνοιξε στο 1.1127, έφτασε μέχρι το 1.1175 την Τρίτη για να κλείσει στο 1.1121 την Πέμπτη, αρκετά κοντά στο εβδομαδιαίο άνοιγμα. Την Παρασκευή όμως, από το μεσημέρι και μετά άρχισε μια μεγάλη πτώση με αποτέλεσμα την καθοδική διάσπαση του 1.11 και κλείσιμο στο 1.1075. Την παρούσα εβδομάδα είναι πιθανή η μείωση της μεταβλητότητας λόγω των εορτών, γεγονός που ίσως συνεπάγεται και κάποιες ακίδες (spikes) λόγω μικρού βάθους των αγορών. Πλέον το EURUSD επανήλθε στη ζώνη τιμών που μας είχε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό και φαίνεται πιθανή η συνέχιση της πορείας του προς το 1.10. Το 1.10 πάντως αποτελεί μια ισχυρή στήριξη και έτσι η από εκεί και πέρα κατεύθυνση του φαντάζει αβέβαιη: θα διασπάσει το 1.10 καθοδικά οπότε θα μιλάμε για έντονα καθοδική κίνηση ή θα αντιδράσει ανοδικά; Η περίοδος των εορτών πάντως, με την αναμενόμενη μικρή μεταβλητότητα, δεν ευνοεί μεγάλες κινήσεις.

  GBPUSD

  "Αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση" λένε οι έμπειροι επενδυτές και αυτό το ρητό στην περίπτωση του GBPUSD ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό. Έτσι η εβδομάδα που επακολούθησε των εκλογών στη Βρετανία προκάλεσε μεγάλη πτώση στην ισοτιμία, η οποία άνοιξε στο 1.3339 και έκλεισε την Παρασκευή που μάς πέρασε στο 1.2998, ενώ μέσα στην ίδια μέρα έφτασε έως το 1.2978. Οι θετικές οικονομικές ανακοινώσεις δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν το βρετανικό νόμισμα αφού κυριάρχησαν οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία με αφορμή τις δηλώσεις του Boris Johnson περί καθυστέρησης υλοποίησής του. Για την παρούσα εβδομάδα δεν υπάρχει κανένα νέο ή ανακοίνωση για τη βρετανική οικονομία και έτσι το GBPUSD αναμένεται να κινηθεί κυρίως από τις εξελίξεις του Brexit και από τις λίγες ανακοινώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Διαφαίνεται πάντως μια πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης πάνω από το 1.30 και αν αυτό συμβεί, ίσως δούμε την ισοτιμία να επιστρέφει προς την περιοχή του 1.32

  USDJPY

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για την ισοτιμία USDJPY, με άνοιγμα στο 109.30 και κλείσιμο στο 109.44. Διαφαίνεται ότι η ανοδική τάση της ισοτιμίας είναι παγιωμένη, βοηθούμενη και από το ράλι των αμερικανικών μετοχών αλλά και από τις πρόσφατες δηλώσεις από ΗΠΑ και Κίνα για άμεσε υλοποίηση της συμφωνίας στον εμπορικό τους πόλεμο. Από την άλλη πλευρά όμως, η χαμηλή μεταβλητότητα και η αδυναμία διάσπασης της τιμής – ορόσημο στο 110, προβληματίζει αρκετά. Το πιθανό συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι πως η τάση δείχνει μάλλον ουδέτερη έως ελαφρά ανοδική και με βάση τη χαμηλή μεταβλητότητα, έστω κι αν το λογικό είναι να βρίσκονται οι επενδυτές τοποθετημένοι αγοραστικά, θα είναι δύσκολο να αποκομίσουν κέρδη πάνω από το 110. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις απρόβλεπτες δηλώσεις και από την πλευρά της Κίνας αλλά κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ και του Donald Trump, οι οποίες δυνητικά μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην τάση και στη διακύμανση του USDJPY.

  EURJPY

  Είδαμε μια εβδομάδα διόρθωσης για την ισοτιμία EURJPY, η οποία άνοιξε στην τιμή 121.63 και έκλεισε στην τιμή 121.21. Η πτώση δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή ώστε να διασπαστεί η τιμή 121, η οποία κρατάει από τα μέσα Οκτωβρίου. Γεγονός είναι επίσης πως διαφαίνεται η πιθανότητα αδύναμου EUR για το επόμενο διάστημα και έτσι ίσως το 121 να μην αντέξει για πολύ ακόμα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις δύο τελευταίες ημέρες τις εβδομάδας γιατί υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις για την ιαπωνική οικονομία καθώς και η ομιλία του Haruhiko Kuroda, της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στη συνάντηση των συμβούλων του Nippon Keidanren (Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία).

  EURGBP

  Ισχυρά ανοδική εβδομάδα για το EURGBP, με κλείσιμο εβδομάδας πάνω από το 0.85, στο 0.8514 ενώ το άνοιγμα ήταν στο 0.8332, σχεδόν 180 pips χαμηλότερα. Το αδύναμο GBP μετά τις αμφιβολίες των αγορών για αναίμακτο Brexit κυριάρχησε στην ισοτιμία, η οποία είχε σαρωτική άνοδο προς το μέσον της προηγούμενης εβδομάδας. Η αντίδραση αυτή ήταν μάλλον υπερβολική για τη συγκεκριμένη ισοτιμία αφού σε καμία περίπτωση το EUR αυτή την εποχή δε θεωρείται ιδιαιτέρως ισχυρό. Η λογική πιθανή αντίδραση συνεπώς είναι προς τα κάτω και αν δούμε σύντομα τη διάσπαση του 0.85, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη στήριξη στην περιοχή τιμών του 0.84.

  USDCAD

  Καθοδικά έκλεισε η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με το καναδικό δολάριο για τη  εβδομάδα που διανύσαμε. Η πτώση πάντως δεν ήταν μεγάλη αφού το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στο 1.3175 και το κλείσιμο στο 1.3148. Το μεγαλύτερο ποσοστό της πτώσης επήλθε την περασμένη Τετάρτη μετά από θετικές ειδήσεις από την οικονομία του Καναδά αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή η ισοτιμία αντέδρασε ανοδικά γιατί ανακοινώθηκαν νέα μεγέθη λιγότερο ενθαρρυντικά, κυρίως από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων που ανακοινώθηκαν στο -1.2% για τον Οκτώβριο, έναντι προσδοκιών για +0.5%. Μεγάλο ρόλο έπαιξε φυσικά και η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου. Το USDCAD αφενός δείχνει να έχει αντοχή στη στήριξη του 1.3150 – 1.3160 και αφετέρου το αμερικανικό νόμισμα δείχνει ενισχυμένο και έτσι φαίνεται να προκρίνεται η πιθανότητα συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης με την τιμή του 1.32 να είναι ένας εφικτός στόχος για αυτό το σενάριο.

  USDCHF

  Το USDCHF είχε κάποιες διακυμάνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, με μια πτωτική πορεία που το οδήγησε μέχρι το 0.9770 αλλά την Παρασκευή, όλες σχεδόν οι εβδομαδιαίες απώλειες ισορρόπησαν και έτσι κλείσαμε στο 0.9828, μόλις 5 pips κάτω από το άνοιγμα της περασμένης Δευτέρας. Δείχνει λοιπόν από εδώ και πέρα αρκετά πιθανό το σενάριο επιστροφής της ισοτιμίας στο κανάλι που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, μεταξύ δηλαδή του 0.9830 και του 0.9980 και υπό την έννοια αυτή, ευνοούνται θέσεις προς την ανοδική κατεύθυνση.

  AUDUSD

  Το AUDUSD συνέχισε την ανοδική αντίδραση του μετά από τα χαμηλά Αυγούστου – Σεπτεμβρίου της περιοχής τιμών του 0.6670. Πιο συγκεκριμένα, η ισοτιμία άνοιξε στο 0.6884 και έκλεισε στο 0.6898. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας της τρέχουσας εβδομάδας, η ισοτιμία κινείται πάνω από το 0.69 και αν υπάρξει διάσπαση της κρίσιμης αντίστασης στην περιοχή τιμών του 0.6930 τότε οι πιθανότητες για το 0.70 αυξάνονται.  Οι θετικές δηλώσεις Trump περί συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας πολύ σύντομα ευνοούν ακόμα περισσότερο αυτήν την εκδοχή αν φυσικά οι αγορές το κρίνουν θετικά. Φυσικά η αναμενόμενη μειωμένη μεταβλητότητα λόγω των εορτών θα έχει επίσης σημαντικό ρόλο.

  SP500

  Ακάθεκτος συνεχίζει ο αμερικανικός δείκτης SP500 που συνέτριψε με χαρακτηριστική ευκολία το εμπόδιο των 3.200 μονάδων, με κλείσιμο εβδομάδας πάνω από τις 3.220 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ημέρες εκτός από την Τρίτη ήταν καθαρά ανοδικές, με τη Δευτέρα, την Πέμπτη και ιδιαιτέρως την Παρασκευή να πρωτοστατούν. Η διάσπαση της "στρογγυλής" τιμής των 3.200 μονάδων έγινε την Πέμπτη το απόγευμα και έκτοτε η άνοδος συνεχίστηκε και παγιώθηκε με κέρδη εβδομάδας περίπου στο 1.4%. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να είναι αγοραστής σε αυτήν την αγορά αλλά μία κάποια μείωση του ενδιαφέροντος λόγω των Χριστουγέννων είναι πιθανό να φρενάρει κάπως τον τρελό ρυθμό του δείκτη και έτσι να δούμε μικρές διακυμάνσεις για την τρέχουσα εβδομάδα. Η τάση παραμένει αναμφίβολα ανοδική και όλοι οι επενδυτές περιμένουν να δουν πότε θα υπάρξει μια κάποια λογική ή λογικοφανής διόρθωση.

  DAX30

  Η διόρθωση που ανέμεναν οι αγορές για τον γερμανικό δείκτη DAX30, έλαβε χώρα αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Η πτώση του 0.15% περίπου λογίζεται περισσότερο ως φρενάρισμα της ανόδου παρά ως διόρθωση γιατί από την Πέμπτη και μετά υπήρξε ανοδική αντίδραση που επανέφερε τον δείκτη στις 13.300 μονάδες και πάλι. Η τιμή αυτή αποτελεί αντίσταση για τον δείκτη και έτσι αναμένεται μια πιθανή πλάγια κίνηση σε αυτήν την περιοχή πριν καθοριστεί η τάση του. Με δεδομένο την ισχνή και αναιμική καθοδική αντίδραση αλλά και την ξεκάθαρη ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, φαίνεται πιθανή η διατήρηση σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Αν δεν υπήρχε το "ταβάνι" της περιοχής τιμών των 13.500 μονάδων που αποτελεί ιστορικό υψηλό, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για πιθανή άνοδο αλλά έχει παρατηρηθεί βίαιη επιστροφή και διόρθωση σε προσπάθειες προσέγγισης.

  FTSE100

  Εκρηκτική άνοδος της τάξης του 2.5% συντελέστηκε την περασμένη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100. Διασπάστηκε εύκολα η αντίσταση των 7.430 μονάδων καθώς και η τιμή – ορόσημο των 7.500 μονάδων και ο δείκτης έκλεισε στις 7.569 μονάδες. Ο FTSE100 είχε αντίστροφή πορεία σε σχέση με το βρετανικό νόμισμα αλλά η περιοχή τιμών που έφτασε αποτελεί υψηλό αρκετών εβδομάδων (από τα μέσα Ιουλίου είχαμε να δούμε τιμές πάνω από τις 7.500 μονάδες) και έτσι η πιθανή αντίδραση της στερλίνας σε συνδυασμό με κατοχυρώσεις κερδών, ίσως οδηγήσουν σε διόρθωση προς την περιοχή των 7.440 μονάδων.

  Χρυσός

  Πολύ χαμηλή μεταβλητότητα για τον χρυσό την περασμένη εβδομάδα. Κινήθηκε στο στενό κανάλι μεταξύ των $1.470 και $1.481 περίπου ενώ το κλείσιμο ήταν στα $1.478 με εβδομαδιαία κέρδη περίπου στο 0.14%. Φαίνεται πως παγιώνεται μια κατάσταση σε ένα στενό εύρος τιμών, το οποίο οι αγορές και οι επενδυτές το θεωρούν δίκαιο για την εποχή με βάση τη διάθεση για ρίσκο, τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και την τιμή του αμερικανικού δολαρίου. Είναι ξεκάθαρο πως αν αλλάξει κάποιος από αυτούς τους παράγοντες τότε η τιμή του χρυσού θα ξεφύγει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Τεχνικά μιλώντας, μια ανοδική διάσπαση πάνω από τα $1.492 θα πυροδοτήσει σενάρια ανοδικής τάσης ενώ αντίθετα πτώση κάτω από τα $1.460 θα ενισχύσει τα σενάρια καθοδικής τάσης. Πιθανότερο σενάριο με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται το πρώτο.

  Πετρέλαιο

  Ανοδικό ήταν το πρόσημο της περασμένης εβδομάδας για το πετρέλαιο με άνοιγμα στα $59.78 και κλείσιμο στα $60.31 ή κέρδη της τάξης του 0.9%. Η άνοδος και τα κέρδη θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα αν δεν υπήρχε η δυνατή διόρθωση της Παρασκευής που έφερε το πετρέλαιο από την περιοχή τιμών πάνω από τα $61, σχεδόν κοντά στα $60, ενώ είδαμε και τιμές κάτω από τα $60, στα $59.93. Η συνάντηση του ΟΠΕΚ στις αρχές του μήνα δε φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση αφού πολλές χώρες και ειδικότερα η Ρωσία αντιδρούν στην περαιτέρω περικοπή της παραγωγής. Από την άλλη όμως τα πρόσφατα θετικά νέα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ  - Κίνας και η αναμενόμενη υλοποίηση της συμφωνίας πυροδότησε σενάρια αύξησης της ζήτησης και έτσι είδαμε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση. Αν αυτές οι εξελίξεις "χωνευτούν" από τις αγορές και τους επενδυτές, τότε μια παγίωση τιμών κάτω από τα $60, πιθανόν να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμα χαμηλότερα, βαρυχπρόθεσμα προς τα $59 και μακροπρόθεσμα προς τα $55, όπου και βρισκόταν πριν μερικές εβδομάδες. Αντίθετα, επιστροφή της τιμής πάνω από τα $61 σε συνδυασμό με προσδοκίες περί αύξησης της ζήτησης θα σημάνουν πιθανόν τη συνέχιση της ανοδικής τάσης. Η εβδομάδα που διανύουμε θέλει μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να εμφανιστούν πλαστές εικόνες τάσης αν δεν υπάρχει το αντίστοιχο βάθος και ο απαιτούμενος όγκος συναλλαγών.

  Bitcoin

  Έβγαλε ανοδική αντίδραση το Bitcoin την εβδομάδα που έκλεισε (θυμίζουμε ότι οι αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι ανοικτές και τις επτά ημέρες της εβδομάδας), με κέρδη της τάξης του 5.5%, αφού το άνοιγμα ήταν στα $7.115 και το κλείσιμο στα $7.510. Την Τετάρτη διαφάνηκε η πρόθεση της ανοδικής αντίδρασης όταν και έφτασε μέχρι τα $6,425 αλλά ένα ισχυρό κύμα αγοραστών επανέφερε το Bitcoin πάνω από τα $7.000 και πάλι. Μετά από μια σχετική ηρεμία, την Κυριακή είχαμε και νέο κύμα αγοραστών που φέρνει πλέον το Bitcoin κοντά στην κρίσιμη περιοχή τιμών των $7.600 - $7.700. Τυχόν ανοδική διάσπαση αυτής της ζώνης, τεχνικά τουλάχιστον, θα σημάνει ισχυρή αντίδραση στην καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Αντίθετα, η αδυναμία διάσπασής της θα κάνει πιθανότερο το σενάριο της πρόσκαιρης αντίδρασης και της συνέχισης της καθοδικής τάσης για το Bitcoin.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ