Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 17:28

  Χρηματιστήριο: Άντεξαν στο profit taking οι 900 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Άντεξαν στο profit taking οι 900 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και ισχυρές πιέσεις, σε επιλεγμένες, δεικτοβαρείς μετοχές, ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως, στο τέλος, κατάφερε να κρατήσει τις 900 μονάδες, κόντρα στο profit taking που εκδηλώθηκε.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,32% στις 902,78 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 900,33 μονάδων (-0,59%) και 906,14 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,67%, στις 2.262,76 μονάδες, ενώ στο -0,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.169,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 861,69 μονάδες.

  Μετά από δύο ημέρες ισχυρής ανόδου το Χρηματιστήριο άντεξε και έκλεισε με ελεγχόμενη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, απορροφώντας την ισχυρή πίεση που υπήρξε σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, αφήνοντας μια θετική προσδοκία για την αυριανή λήξη των παραγώγων.

  Πάντως η σημερινή εικόνα στην αγορά ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς το Χρηματιστήριο προέρχεται από δύο ημέρες σημαντικής ανόδου, που από τις 880 μονάδες βρέθηκε στις 905 μονάδες στο χθεσινό κλείσιμο και σε υψηλά 58 μηνών, με τζίρο μάλιστα που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Και η διαφύλαξη των 900 μονάδων αφήνει μια θετική προσδοκία, καθώς, από τη Δευτέρα, όταν και θα εισέλθουμε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, οι έντονες κινήσεις θα περιοριστούν.

  Πάντως, η αγορά βρέθηκε σήμερα σε διαδικασία αποτίμησης των νέων φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται μία σειρά από αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει σήμερα η Eurobank Equities, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρειών κατά 4% σημαίνει 5-6% υψηλότερες αποτιμήσεις και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών-στόχων. Ωστόσο αναφέρει πως υπάρχει περαιτέρω ανοδική τάση έτσι και αλλιώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φορολογικές περικοπές θα αναζωογονήσουν τις επιχειρήσεις γενικότερα και τα οφέλη που θα προκύψουν θα επανεπενδυθούν για την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

  Παράλληλα, μπορεί σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί ελαφρώς στα επίπεδα του 1,35%, αλλά το spread με το αντίστοιχο ιταλικό (1,40%) είναι και πάλι υπέρ της Ελλάδας, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στην αγορά για τα ελληνικά assets. Μετά τις 7 Νοεμβρίου 2019 που για πρώτη φορά το spread μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων "γύρισε" υπέρ της Ελλάδας, σήμερα η διαφορά αυτή είναι κατά 7 μονάδες βάσης και πάλι υπέρ της Ελλάδας.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το -4,16% της Jumbo άσκησε σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Πειραιώς, Coca Cola, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Aegean, Alpha Bank και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, ο γενικός δείκτης βρήκε στηρίξεις από τα άνω του 1% κέρδη σε Cenergy, ΔΕΗ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Σαράντης, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ