Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 14:14

  "Οχυρώνεται" στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  "Οχυρώνεται" στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Το "κάστρο" των 900 μονάδων προσπαθεί να υπερασπιστεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας μέχρι τώρα αντοχές στην κατοχύρωση των κερδών που παρατηρείται σε αρκετούς τίτλους του και τη νευρικότητα που αυτή προκαλεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 903,00 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.263,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,39% στις 861,97 μονάδες.

  Εκτός από τη διόρθωση που αναμενόταν σήμερα μετά από ένα διήμερο ράλι ανόδου, η αγορά βρίσκεται και σε διαδικασία αποτίμησης των νέων φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται μία σειρά από αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

  Όπως επισημαίνει σήμερα η Eurobank Equities, τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων του κλάδου της κατανάλωσης  για το 2020, καθώς η ρευστότητα των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί κατά το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων (πολλών) ετών.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρειών κατά 4% σημαίνει 5%-6% υψηλότερες αποτιμήσεις και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών-στόχων. Ωστόσο αναφέρει πως υπάρχει περαιτέρω ανοδική τάση έτσι και αλλιώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φορολογικές περικοπές θα αναζωογονήσουν τις επιχειρήσεις γενικότερα και τα οφέλη που θα προκύψουν θα επανεπενδυθούν για την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

  Το παραπάνω σχόλιο της Eurobank Equities αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την αγορά, η οποία ενόψει του νέου έτους θα στηριχθεί σε βελτιωμένες προοπτικές τόσο σε επίπεδο εισηγμένων όσο και σε επίπεδο οικονομίας, προκειμένου να διαμορφώσει τη νέα στρατηγική του 2020. Άλλωστε, μετά από το +48% του 2019 που έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης, οι προσδοκίες για το επόμενο δωδεκάμηνο σαφώς θα στηριχθούν στις προοπτικές της οικονομίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,86% της Jumbo, αλλά και το -1,23% της Coca Cola ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, με τις ΟΛΠ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Titan, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο και Μυτιληναίο να ακολουθούν με ήπια πτώση.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΔΕΗ, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, ενώ μικρή άνοδο σημειώνουν οι Aegean, Σαράντης, Πειραιώς, Cenergy, Εθνική, Λάμδα, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ