Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 11:07

  Νευρικότητα πάνω από τις 890 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Νευρικότητα πάνω από τις 890 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρίσκει κάποιες στηρίξεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, η πτώση της πλειονότητας των μετοχών ασκεί πιέσεις δημιουργώντας έντονη νευρικότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,19% στις 896,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.249,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,27% στις 857,45 μονάδες.

  Σχεδόν μοιρασμένα είναι τα πρόσημα στο ταμπλό σήμερα, με την αγορά να αναζητά κατεύθυνση ούσα και πάλι σε στενή επαφή με τις 900 μονάδες. Ένα επίπεδο που δημιουργεί έντονη νευρικότητα όσες φορές έχει επιχειρηθεί να προσεγγιστεί, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα.

  Βέβαια, σήμερα η αγορά έχει τη στήριξη αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι μπορεί να αντέξει κάποια πίεση που θα ασκηθεί από το κλείσιμο της ετήσιας στρατηγικής των χαρτοφυλακίων.

  Αυτό που επισημάνθηκε πάντως σήμερα από την εγχώρια κοινότητα των αναλυτών είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει σε τίτλους άλλων κλάδων, πλην των τραπεζών, όπως διαφάνηκε ιδιαιτέρως στη χθεσινή συνεδρίαση. Η ισχυρή άνοδος σε μια συνεδρίαση που ο τραπεζικός κλάδος δεν βοήθησε άφησε μια θετική εντύπωση για το κατά πόσο μπορεί η αγορά να δοκιμάσει με επιτυχία τις 900 μονάδες κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.

  Πάντως πέραν του κλεισίματος του έτους, οι κινήσεις στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν και τις προθέσεις των χαρτοφυλακίων για τη νέα χρονιά, με την αγορά να δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές σε αυτά τα επίπεδα. Μάλιστα, οι αντοχές αυτές ενισχύονται, όπως όλα δείχνουν, καθώς η αύξηση κεφαλαίου της Λάμδα, η οποία απορρόφησε αρκετή ρευστότητα από την αγορά, ολοκληρώθηκε και καλύφθηκε επιτυχώς.

  Στο μεταξύ, σε επίπεδο εισηγμένων υπάρχει έντονη κινητικότητα, με τον ενεργειακό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εκτός από το πρωτοφανές ενδιαφέρον της αγοράς για το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ η ΑΜΚ της Λάμδα ανοίγει το δρόμο ώστε να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατόν οι κατασκευαστικές εργασίες, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει έντονα ανοδικά και σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 4,24%, με τη Λάμδα και την Coca Cola να σημειώνουν άνοδο 1,08%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Aegean υποχωρεί κατά 1,44%, ενώ ελεγχόμενες είναι οι απώλειες σε Jumbo, Titan, Cenergy, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ