Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 17:26

  Χρηματιστήριο: Έκρηξη τζίρου και ολική επαναφορά πάνω από τις 890 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Έκρηξη τζίρου και ολική επαναφορά πάνω από τις 890 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μια έντονη ανοδική αντίδραση ισχυρού τζίρου "απάντησε" σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται δυναμικά πάνω από τις 890 μονάδες, έχοντας στο πλευρό του το ισχυρό momentum στον ενεργειακό κλάδο, αλλά και τίτλους που διόρθωσαν σημαντικά στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ στο κλείσιμο η διακίνηση των "πακέτων" ενίσχυσε τις θετικές προσδοκίες για την αυριανή.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,56% στις 894,46 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 880,68 μονάδων (-0,01%) και 894,48 μονάδων (+1,56%). Ο τζίρος ανήλθε στα 102,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13%, στις 2.245,20 μονάδες, ενώ στο +0,87% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.169,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 855,14 μονάδες.

  Η αγορά μπορεί να στερήθηκε τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου, αλλά κατέγραψε μια κρίσιμη αντίδραση την ώρα που δοκίμαζε την κοντινή του στήριξη και δημιούργησε ένα σημαντικό "μαξιλάρι" ασφαλείας ενόψει και της λήξης των παραγώγων την Παρασκευή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι μπορεί να επιτρέπει τις διορθώσεις αλλά δεν επιτρέπει στους πωλητές να πάρουν τα ηνία της αγοράς.

  Από την αρχή του Δεκεμβρίου άλλωστε αν και οι πτωτικές συνεδριάσεις είναι σαφώς περισσότερες, το ΧΑ δείχνει αντοχές να παραμείνει σε επαφή με τις 900 μονάδες, αναλώνοντας τόσες δυνάμεις όσες χρειάζεται για να το πετύχει. Άλλωστε και η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς είναι τέτοια που ευνοεί τις κινήσεις που μπορούν να επιτρέψουν τις διορθώσεις των τίτλων, χωρίς να προκαλέσουν μεγάλα "ρήγματα" στην τεχνική εικόνα των δεικτών.

  Παρόλα αυτά, στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους, το ΧΑ δεν δείχνει πρόθυμο να δοκιμάσει τον μεγάλο σκόπελο των 900 μονάδων, που μέσα στο 2019 αποδείχθηκε ανυπέρβλητος. Διότι αυτός ο σκόπελος θα απαιτήσει όχι μόνο προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και απτά στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν, αν και δεν λείπουν οι αναλυτές που επαναλαμβάνουν μια τέτοια προοπτική.

  Μετά τη Citigroup και την Deutsche Bank, λοιπόν, ήρθε σήμερα η ING που διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει ξεπεράσει την ευρωζώνη. Αν και με χαμηλή ταχύτητα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αναφέρει η ING, και το 2020 θα αποτελέσει την φωτεινή εξαίρεση στην επιβράδυνση που θα σημειωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

  Στο ίδιο περίπου μήκος και η Axia Research, η οποία υπενθυμίζει ότι τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως η σημαντική ανάκαμψη που καταγράφεται στον κλάδο δημιουργεί πολύ σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες καθώς και για το επενδυτικό τους story. Σε αυτό το πλαίσιο η Axia δίνει τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, 1,15 ευρώ για την Eurobank, τα 2,90 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 3,00 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

  Πέραν αυτών, η αγορά στο παρά ένα της ολοκλήρωσης των δημοπρασιών διακίνησε πάνω από 5 εκατ. τεμάχια μέσω πακέτων, στις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, ανεβάζοντας τον συνολικό τζίρο της αγοράς κατά 12,7 εκατ. ευρώ (μαζί με τα πρωινά). Μάλιστα τα πακέτα διακινήθηκαν σε τιμές κλεισίματος των μετοχών, εξέλιξη που προκάλεσε έντονη απορία στα desk των αναλυτών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ έκλεψαν την παράσταση σήμερα, καθώς έκλεισαν με κέρδη 7,27% και 5,96% αντίστοιχα, με τη Λάμδα και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με το +4,79% και +4,59% που σημείωσαν. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Aegean, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Titan, ΕΧΑΕ και Φουρλή.

  Η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, Motor Oil και Σαράντη ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Jumbo, Cenergy, ΟΛΠ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή, τελικά, η Alpha Bank, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Eurobank και Coca Cola. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες 1,19%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ