Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 17:23

  Στις 880 μονάδες επανέφεραν το Χρηματιστήριο οι πωλητές

  Στις 880 μονάδες επανέφεραν το Χρηματιστήριο οι πωλητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στις 880 μονάδες "σταμάτησε" η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να διορθώνει σήμερα υπό το βάρος των περισσοτέρων τίτλων, ενθυλακώνοντας σημαντικό μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,16% στις 880,76 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 880,73 μονάδων (-1,16%) και 895,10 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,89 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,04%, στις 2.220,05 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.159,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 855,16 μονάδες.

  Η επιφυλακτικότητα της αγοράς στα επίπεδα πλησίον των 900 μονάδων φάνηκε για ακόμη μία συνεδρίαση,  η οποία αν και άρχισε ανοδικά, κατέληξε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη και πάλι να δοκιμάζει τη στήριξη των 880 - 882 μονάδων. Είναι μια κίνηση που έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, όταν και πολλά χαρτοφυλάκια επισπεύδουν τις πωλήσεις τους, υπό τον φόβο της αδυναμίας του Γενικού Δείκτη να διαπεράσει τις 900 μονάδες.

  Η παλίνδρομη κίνηση άλλωστε μέχρι τις 900 μονάδες είναι το μοτίβο που ακολουθεί η αγορά το τελευταίο διάστημα, καθώς στερείται ενός σημαντικού και ισχυρού καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει την ώθηση που χρειάζεται, αν και δεν λείπουν οι μικρές θετικές εξελίξεις που βοηθούν την συντήρηση των επιπέδων. Μάλιστα, σήμερα τόσο η Deutsche Bank όσο και η Societe Generale επανήλθαν με θετικά λόγια για τα ελληνικά assets.

  Η Societe Generale σύστησε μεγάλες overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα για το 2020, τονίζοντας ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλο και να "γυρίσουν" σε θετικές τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους. Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της χώρας και η αλλαγή της κυβέρνησης έχουν σίγουρα επηρεάσει τα spreads της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας, ωστόσο εκτιμά πως η σύγκλιση θα είχε πιθανώς συμβεί ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν τα ελληνικά ομόλογα είχαν παραμείνει σταθερά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

  Επίσης, η Deutsche Bank προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, συνδέοντας τη βελτίωση των προοπτικών με τη "βουτιά" των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Όπως σημειώνει, το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων την οδήγησε σε μείωση των εκτιμήσεών της για το κόστος ιδίων κεφαλαίων για το σύνολο του κλάδου. Πλέον εκτιμά πως σε μέσο όρο το CoE θα διαμορφωθεί στο 10,8% έναντι 12,2% που προέβλεπε προηγουμένως.

  Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε λήξη παραγώγων, με τους long να έχουν το πάνω χέρι, ενώ ακολουθούν μερικές συνεδριάσεις για το τέλος του έτους που τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να κερδίσουν αποδόσεις στις σημαντικές τους θέσεις. Η χρονιά φαίνεται να κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς για το 2020 με τον ΓΔ να έχει αξιοζήλευτη απόδοση παγκοσμίως μιας και ήδη τρέχει με 45% απόδοση κάτι που σταδιακά προσελκύει και νέους ξένους και Έλληνες επενδυτές. Μεσοπρόθεσμα, ο κ. Ζαχαράκης, παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος με την αγορά μιας και ακόμα δεν έχουμε καν καταγράψει τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα αλλάζουν μήνα με τον μήνα. Η αγορά από τις εκλογές έχει ήδη συσσωρεύσει 5 μήνες και φαίνεται έτοιμη πλέον να έχεις τις πιθανότητες να ξεκινήσει μία νέα ανοδική κίνηση από την στιγμή που θα κατοχυρώσει το πολυπόθητο επίπεδο των 900-910 μονάδων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank άσκησαν σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, με τις Cenergy, Titan και Φουρλή να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 2%. Οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Jumbo, Σαράντη, Λάμδα και Alpha Bank ξεπέρασε το 1%.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. ΟΛΠ και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη 1,15% και 1,26%, με τη δεύτερη όμως να είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +2,45%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ