Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Δεκ-2019 10:05

  "Κύμα" εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται το 2020

  "Κύμα" εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εντυπωσιασμένοι εμφανίστηκαν οι διεθνείς επενδυτές από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, με τα υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών και εγχώριων τραπεζών να αναμένουν, μιλώντας σε σχετικό πάνελ, ότι η δυναμική στροφή των επενδυτών προς τα ελληνικά assets θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως πολλές εισηγμένες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους.

  Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας παρουσίασε στο πάνελ και τους διεθνείς επενδυτές, τους 14 στόχους του ΟΔΔΗΧ για το 2020, τονίζοντας ότι σκοπός της Ελλάδας είναι να διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης προς την Ελλάδα.

  Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ

  Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσάκωνας σημείωσε πως το 2019, το Ελληνικό Δημόσιο εφάρμοσε ένα επιτυχημένο δανειακό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το πιο αισιόδοξο επίσημα δημοσιευμένο σενάριο.

  Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όπως τόνισε, έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα όχι μόνο να καλύψει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες για το έτος 2019, αλλά και να προπληρώσει το πιο ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και να μειώσει το ύψος των Εντόκων Γραμματίων, σε μια προσπάθεια μείωσης του κινδύνου αναχρηματοδότησης του χαρτοφυλακίου ελληνικού χρέους, επιτυγχάνοντας παράλληλα περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, διατηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα στο ίδιο επίπεδο με αυτό του τέλους του 2018.

  Λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα ταμειακά αποθέματα καθώς και ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος είναι σχεδόν μηδενικές, όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, οι πολιτικές δανεισμού, ταμειακής διαχείρισης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρέους για το 2020 θα επικεντρωθούν στους ακόλουθους 14 στόχους:

  • Μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης.  

  • Δημιουργία χώρου για εκδοτική δραστηριότητα.

  • Έκδοση κρατικών ομολόγων με ικανό ποσό έκδοσης ώστε να θεωρούνται εκδόσεις αναφοράς.

  • Διατήρηση της συνεχούς και μόνιμης παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

  • Βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

  • Διατήρηση του συνεχούς διαλόγου με την επενδυτική κοινότητα.

  • Συνεχή επικοινωνία στη βάση της αρχής της διαφάνειας και της εμπέδωσης εμπιστοσύνης τόσο με τους επενδυτές όσο και με τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

  • Δανειακή πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες των επενδυτών.

  • Περαιτέρω επέκταση της επενδυτικής βάσης.  

  • Ενεργητική διαχείριση των κινδύνων αγοράς που ενυπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο δημοσίου χρέους.

  • Διατήρηση των σημερινών ορίων αναφορικά με τους δείκτες κινδύνων αγοράς του ελληνικού χαρτοφυλακίου

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο όσο και για τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

  • Διαχείριση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

  • Περαιτέρω μείωση των περιθωρίων πιστωτικού κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.”

  Στροφή στην ποιότητα

  Ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης, Partner – Milbank LLP, ο οποίος και συντόνισε το πάνελ με θέμα την επενδυτικής ευκαιρία που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε πως υπάρχει μια πρόσφατη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και ένα νέο μομέντουμ για να ανοιχτεί η οικονομία σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, σε περισσότερες επενδύσεις και  σε μεγαλύτερη πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι οικονομικά σταθερή και προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες για επενδυτικό κέρδος σε διάφορους τομείς. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν ευκαιρίες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους και να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, αλλά πιο εντατικά από ποτέ, θα σημειωθεί μια στροφή προς την ποιότητα μαζί με ισχυρές διευθυντικές ομάδες και επιχειρηματικά σχέδια.

  Από την πλευρά του, ο Arnaud Jossien, Managing Director - Investment Banking CEE & Greece της BNP Paribas, μεταξύ άλλων ανέφερε πως το 2019 ήταν ένα έτος ισχυρών επιδόσεων για τις ελληνικές αγορές μετοχών και χρεογράφων. "Βλέπουμε ένα θετικό μομέντουμ, καθώς η επιτυχημένη έκδοση ομολόγων προσέλκυσε φέτος επενδυτές υψηλής ποιότητας, μια εξέλιξη που λογικά θα οδηγήσει περισσότερους επενδυτές να αρχίσουν να στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα. Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα", σημείωσε.

  "Ορόσημο" το ευρωομόλογο των ΕΛΠΕ

  O κ. Βασίλης Τσάιτας, Υπεύθυνος Σχέσεων με Επενδυτές στην "Ελληνικά Πετρέλαια", τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου, από τότε που προσέγγισαν για πρώτη φορά τις διεθνείς αγορές ομολόγων, λόγω της ελληνικής κρίσης και της ανάγκης να διαφοροποιήσουν τις πηγές δανεισμού τους, με κάποιες από αυτές να καθιερώνονται στη διεθνή αγορά με συνεχή παρουσία. Κατά τη διάρκεια του έτους, όπως επεσήμανε, εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιαίτερα θετικές συνθήκες της αγοράς, αλλά και τη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος έναντι της Ελλάδας. Ο κ. Τσάιτας αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη πρόσφατη έξοδο των ΕΛΠΕ στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ 5ετούς διάρκειας και  με απόδοση 2,125%, τονίζοντας πως αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και ανοίγει ένα νέο κύκλο για τους εγχώριους εκδότες.

  Τώρα είναι η στιγμή για εκδόσεις ομολόγων

  Ο  Δημήτρης Κοφίτσας, Εκτελεστικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής / Χρηματοδοτική Ομάδα Νότιας Ευρώπης & Ελλάδας της Goldman Sachs είπε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την κρίση με ένα εκπληκτικό ιστορικό βελτίωσης της ρευστότητας και της κερδοφορίας. Επιπλέον, είπε ότι τώρα είναι η στιγμή για την έκδοση περισσότερου χρέους, δεδομένου ότι η κερδοφορία βελτιώνεται.

  Ως "ένα έτος φαινόμενο" για την αγορά χρέους περιέγραψε ο Βασίλης Κώτσηρας Head of Capital Markets and Structured Finance  στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το 2019. "Έχουμε καθιερώσει με πολύ σκληρή δουλειά την Ελλάδα ως έναν συχνό εκδότη χρέους", σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πολυάριθμες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζουν την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία. Αν και προέβλεψε ότι το 2020 θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα, ο κ. Κότσιρας είπε ότι μια βασική πρόκληση για τις τράπεζες θα ήταν να επεκταθεί η επενδυτική τους βάση, δεδομένου ότι η αξιολόγησή τους δεν θα αναβαθμιστεί δραματικά.

  Ο κ. Morven Jones Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Χρεωστικών Κεφαλαιαγορών, EMEA στην Nomura απαρίθμησε μια σειρά παγκόσμιων εξελίξεων που αποσταθεροποίησαν τις αγορές και ανησύχησαν τους διαχειριστές χρέους. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι αγορές έχουν αποδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όσον αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα φανταστικό έτος, παρά την παγκόσμια αναταραχή. Όπως εξήγησε, έχουν τεθεί οι βάσεις για την έκδοση περισσότερων εκδόσεων χρέους, οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την μελλοντική πορεία της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων