Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 11:09

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:31

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προβάδισμα λαμβάνουν οι πωλητές αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών ισχυρών κερδών και να συντηρήσει παράλληλα και τη βελτίωση του κλίματος που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην αγορά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,45% στις 879,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.217,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,61% στις 860,05 μονάδες.

  Ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο το ΧΑ σήμερα να αντιμετώπιζε τις κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών, καθώς η αγορά βρίσκεται σε ρυθμούς κλεισίματος του έτους και πολλά χαρτοφυλάκια κινούνται αρκετά επιφυλακτικά. Τα πρόσημα αυτήν την ώρα είναι σχεδόν μοιρασμένα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα μάλιστα να κινείται σε χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα, αλλά σύμφωνα με τους μέσους όρους των τελευταίων ημερών.

  Πράγματι, όπως επισημαίνουν σήμερα οι εγχώριοι αναλυτές, το profit taking ήταν επόμενο να εκδηλωθεί, εντούτοις η ποιοτική διαφοροποίηση της χθεσινής έντονα ανοδικής συνεδρίασης ήταν τόσο στον τζίρο όσο και στο ύψος των προσυμφωνημένων πράξεων, τα οποία "μαρτύρησαν" ότι η ρευστότητα υπάρχει στην αγορά. Βέβαια αυτή η ρευστότητα έχει καταστεί εξαιρετικά επιλεκτική, έως ότου η αγορά ολοκληρώσει τον κύκλο του 2019 και κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

  Τώρα στο ερώτημα για το αν η αγορά μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, το ζήτημα για τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι για ακόμη μία φορά ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τις 900 μονάδες. Και αυτό το επίπεδο είναι ο μεγάλος… "εφιάλτης" ο οποίος απαιτεί σημαντικές προσπάθειες για να ξεπεραστεί. Ήδη σε ένα έτος που η ορμή του ΧΑ ήταν έντονα ανοδική, οι 900 μονάδες δεν διαπεράστηκαν, παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν δύο φορές.

  Και αυτό το στοίχημα μάλλον δεν θα επιχειρηθεί να κερδηθεί εντός του έτους. Ακόμη και εάν υπάρξουν κινήσεις window dressing, τα ερείσματα που έχει η αγορά για ένα τέτοιο επίπεδο δεν είναι ακόμη ισχυρά. Αυτά θα ισχυροποιηθούν μόνο εάν η ελληνική οικονομία αρχίσει να δείχνει ισχυρά σημάδια ανάπτυξης και ο τραπεζικός κλάδος εμφανίσει τα πρώτα σημάδια θετικής εφαρμογής του σχεδίου "Ηρακλής" για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Ταμπλό 

  Τώρα στο ταμπλό οι Jumbo, Titan, Aegean και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Motor Oil, Λάμδα, Cenergy, Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Eurobank, Ελλάκτωρ και Εθνική.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ κερδίζει 2,98%, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ