Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Δεκ-2019 12:39

  Το πρόστιμο €20 εκατ. στην Morgan Stanley για χειραγώγηση ομολόγων και ο "ρόλος" της Ελλάδας

  Το πρόστιμο €20 εκατ. στην Morgan Stanley για χειραγώγηση ομολόγων και ο "ρόλος" της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ ( 30 εκατ. δολαρίων) επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας στην Morgan Stanley, μετά την κατηγορία κατά του γραφείου της επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο ότι χειραγώγησε τις τιμές κρατικών ομολόγων.

  Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, οι εποπτικές αρχές της Γαλλίας έκριναν ότι η Morgan Stanley χρησιμοποίησε τακτικές "pump and dump", δηλαδή χειραγώγησης των τιμών σε 14 κατηγορίες γαλλικών κρατικών ομολόγων και 8 κατηγορίες βελγικών ομολόγων τον Ιούνιο του 2015. Η επενδυτική τράπεζα επίσης κατηγορείται ότι χειραγώγησε την τιμή ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικού ομολόγου.

  Σύμφωνα με την εποπτική αρχή της Γαλλίας, το κατάστημα της Morgan Stanley στο Λονδίνο είχε θέσεις long στα γαλλικά ομόλογα και short στα γερμανικά, στοιχηματίζοντας ότι το spread θα περιοριστεί. Ωστόσο συνέβη το ακριβώς αντίθετο καθώς το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές προκάλεσε στην τράπεζα την απώλεια 6 εκατ. δολαρίων στις 15 Ιουνίου 2015 και περαιτέρω απώλεια 8,7 εκατ. δολαρίων όταν άνοιξαν οι αγορές την επόμενη μέρα.

  Για να περιορίσει τις απώλειές της και να αποφύγει να "χτυπήσει" το όριο των ζημιών ύψους 20 εκατ. δολαρίων που είχε θέσει η διοίκηση της Morgan Stanley για τις πρακτικές trading,  το γραφείο του Λονδίνου φέρεται να αγόρασε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικών και γερμανικών ομολόγων στις 16 Ιουνίου 2015 με μοναδικό στόχο την αύξηση αξίας των γαλλικών και βελγικών ομολόγων πριν προχωρήσει σε μαζικό "ξεφόρτωμα" των τελευταίων από τα χαρτοφυλάκιά της.

  Η Morgan Stanley δήλωσε ότι θα κάνει έφεση σε αυτή την απόφαση της γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δηλώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι "οι εν λόγω δραστηριότητες διεξήχθησαν σύμφωνα με την πρακτική της αγοράς και ως μέρος του ρόλου και των υποχρεώσεων της επιχείρησης ως διαμορφωτή της αγοράς και η Morgan Stanley παραμένει σίγουρη ότι έχει ενεργήσει προς το συμφέρον της αγοράς και των πελατών της".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων