Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 17:28

  Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το αρνητικό σερί του Δεκεμβρίου

  Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το αρνητικό σερί του Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  "Κεφάλι"… δεν μπορεί να σηκώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ώρα που εισήλθε στον Δεκέμβριο, αφού και σήμερα σημείωσε σημαντικές απώλειες, προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 860 μονάδων, το τελευταίο προπύργιο πριν επιβεβαιωθεί η έντονη πτωτική του πορεία.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 863,77 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 862,08 μονάδων (-1,27%) και 873,37 μονάδων (+0,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 22 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,93%, στις 2.174,61 μονάδες, ενώ στο -1,77% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.148,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,36% στις 844,49 μονάδες.

  Από τις 901 μονάδες που άρχισε τον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης σήμερα "προσγειώθηκε" στις 865 μονάδες και εισήλθε σε μία σημαντικά κρίσιμη ζώνη, η οποία και θα κρίνει την πορεία της αγοράς έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές για το κατά πόσο η αγορά μπορεί να αναιρέσει το μοτίβο της αναδίπλωσης που διαδέχτηκε την προηγούμενη "επίσκεψη" στις 900 μονάδες, ειδικά μάλιστα όταν η αγορά δείχνει αδυναμία να διαθέσει τη ρευστότητα που έχει εξασφαλίσει για να υψώσει τις άμυνες που απαιτούνται.

  Και αυτό διότι η ρευστότητα αυτή κατευθύνεται αυτές τις ημέρες σε "περιφερειακές" κατευθύνσεις, όπως είναι οι ΑΜΚ της Lamda και της Briq, που ουσιαστικά και οι δύο αφορούν περισσότερο το real estate, ενώ αντίστοιχα Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ απορρόφησαν από την αγορά σημαντικά κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων  που πιθανότατα μπορεί να επηρέασαν και την αγορά των μετοχών. "Συνολικά 1,8 δισ. σε κεφάλαια κατευθύνονται στα ταμεία των τεσσάρων εταιρειών.

  Αυτό που επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, είναι ότι αν και συνήθως ο Δεκέμβριος δεν έχει νέα, αυτός του 2019 έχει από βρετανικές εκλογές, αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ, ενώ η εβδομάδα έχει Eurogroup και Fed. Επίσης, στο εσωτερικό περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που περιμένει εναγωνίως η αγορά, ενώ πολλά εκκολαπτόμενα deals είναι έτοιμα να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Μην ξεχνάμε ότι η κινητήριος δύναμη της αγορά είναι τα νέα κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

  Πάντως εκτός των παραπάνω, η αγορά αναμένει και τα αποτελέσματα από το ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών είναι εξαιρετικά κρίσιμα, δεδομένου του ότι πολλά διεθνή funds διαμορφώνουν ήδη τη στρατηγική της νέας χρονιάς. Έτσι και η Scope αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2020 θα επιταχύνουν τους ρυθμούς μείωσης των δεικτών NPLs, καθώς θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν δομές τιτλοποίησης για να "καθαρίσουν" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

  Σύμφωνα με την Scope το επενδυτικό κλίμα απέναντι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκό για την επιτυχία του "Ηρακλή". Όπως τονίζει χαρακτηριστικά,  αυτή η διαδικασία θα βοηθηθεί σημαντικά από το τρέχον κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις, και ειδικά προς την Ελλάδα, όπου μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να δανειστεί ξανά από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο.

  Η εικόνα στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με απώλειες 3,77%, με τις Βιοχαλκο, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Φουρλής και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη. Άνω του -1% κινήθηκαν οι απώλειες σε Titan, Σατάντης, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΔΕΗ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil, ΕΧΑΕ και Λάμδα, τα οποία αν και παρείχαν στηρίξεις δεν κινήθηκαν πάνω από το +1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ