Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 10:56

  Υπό πίεση και σήμερα το Χρηματιστήριο

  Υπό πίεση και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο "κόκκινο" κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ακολουθεί με την έναρξη του Δεκεμβρίου, με τον τζίρο να παραμένει ασθενικός και τη δυναμική των "αμυντικών" να εμφανίζεται αδύναμη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,43% στις 869,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.185,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,62% στις 839,28 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο προέρχεται από μία εβδομάδα, την πρώτη του Δεκεμβρίου, που καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες, αν και από την έναρξη του έτους ο Γενικός Δείκτης, ο FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης σημειώνουν κέρδη 42%, 37% και 92% αντίστοιχα. Οι κινήσεις απομόχλευσης επομένως έχουν βρει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά.

  Όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες σημαντική ρευστότητα σε "περιφερειακές" κατευθύνσεις, όμως είναι οι ΑΜΚ της Lamda και της Briq, που ουσιαστικά και οι δύο αφορούν περισσότερο το real estate, ενώ αντίστοιχα Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ απορρόφησαν από την αγορά σημαντικά κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων  που πιθανότατα μπορεί να επηρέασαν και την αγορά των μετοχών.

  "Συνολικά μιλάμε για 1,8 δισ. σε κεφάλαια που κατευθύνονται στα ταμεία των τεσσάρων εταιριών. Από την άλλη οι κινήσεις αυτές δείχνουν πολύ θετικά σημάδια για την χρηματαγορά μιας και θυμίζουμε πως σκοπός της λειτουργίας της είναι αυτός και είναι και κάτι που έχουμε ξεχάσει τα πολλά τελευταία χρόνια", προσθέτει ο. Κ. Ζαχαράκης..

  Αν και συνήθως ο Δεκέμβριος δεν έχει νέα, αυτός του 2019 έχει από βρετανικές εκλογές, αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ, ενώ η εβδομάδα έχει Eurogroup και Fed. Επίσης, στο εσωτερικό περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που περιμένει εναγωνίως η αγορά, ενώ πολλά εκκολαπτόμενα deals είναι έτοιμα να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Μην ξεχνάμε ότι η κινητήριος δύναμη της αγορά είναι τα νέα κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος σημειώνει απώλειες 2,34% ασκώντας σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, Aegean και Φουρλής ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Titan, Coca Cola, Λάμδα και ΟΤΕ κινούνται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να μπορεί να κινηθεί με κέρδη πάνω από το 0,5%. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης και η Cenergy.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ