Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 09:37

  A-Quant: Εκλογές στη Βρετανία και εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας θα καθορίσουν την κίνηση των νομισμάτων

  A-Quant: Εκλογές στη Βρετανία και εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας θα καθορίσουν την κίνηση των νομισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  EURUSD

  Ανοδική ήταν η πορεία του EURUSD με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, μέχρι την Παρασκευή όπου η εικόνα άλλαξε. Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες PMI των ΗΠΑ στην αρχή της εβδομάδας είχαν αποτελέσματα κατώτερα του αναμενόμενου ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα της Γερμανίας και της Ευρώπης ήταν μάλλον ευνοϊκότερα με συνέπεια να πιεστεί το αμερικανικό νόμισμα και η ισοτιμία EURUSD να ξεπεράσει το 1.11, με υψηλό εβδομάδας στο 1.1116. Την Παρασκευή το μεσημέρι όμως ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο κι ενώ οι προσδοκίες ήταν για 180.000 νέες θέσεις, το αποτέλεσμα ήταν εμφανώς καλύτερο με 266.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το γεγονός ενίσχυσε το USD με αποτέλεσμα η ισοτιμία να κλείσει τελικά στο 1.1061, περνώντας μέσα στην ημέρα μέχρι και το 1.1040. Αυτή την εβδομάδα, εκτός από τις τακτικές ειδήσεις, ρόλο θα παίξουν τυχόν εξελίξεις στο θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας καθώς και οι εκλογές στην Αγγλία. Τα επιτόκια δεν αναμένεται να μεταβληθούν (βλ. πίνακα παρακάτω) αλλά δεν αποκλείονται δηλώσεις που θα καθορίσουν τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και Ευρωζώνης για το επόμενο διάστημα. Η διακύμανση της ισοτιμίας επίσης δείχνει να αυξάνεται αλλά χρειάζεται αρκετό καύσιμο ώστε να ξεφύγει καθαρά πάνω από το 1.11 ή καθαρά κάτω από το 1.10.

  Η εβδομάδα που διανύουμε είναι σαφώς πιο ήρεμη ειδησεογραφικά από την προηγούμενη, με εξαίρεση τα επιτόκια από ECB και Fed. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις και events φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

  GBPUSD

  Μεγάλα κέρδη είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη βρετανική στερλίνα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Η τιμή εβδομάδας άνοιξε στο 1.2909 και έκλεισε στο 1.3133, διασπώντας με ευκολία την ψυχολογική αντίσταση του 1.30 αφού το θέμα των εκλογών δείχνει να ξεκαθαρίζει. ΟΙ τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον Boris Johnson με διψήφια διαφορά ενώ το debate που έγινε ήταν μάλλον ουδέτερο χωρίς ουσιαστικό νικητή, με τους υποψηφίους να φυλάγονται για να αποφύγουν τυχόν λάθη. Διανύουμε την εβδομάδα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12/12 και το πιθανότερο είναι πως οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι τότε. Τυχόν δηλώσεις για τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσουν τη μεταβλητότητα αλλά από τη στιγμή που η ισοτιμία ανέκαμψε πλήρως από την καθοδική της πορεία που ξεκίνησε από την περασμένη άνοιξη, το στίγμα μάλλον θα το δώσουν οι εκλογές. Όσο καθαρότερη και πέρα από τις προσδοκίες θα είναι η νίκη του Boris Johnson τόσο το GBPUSD θα ενισχύεται, ειδικά αν αυτό συνοδευτεί από δηλώσεις σχετικά με το Brexit.

  Εκτός από τα νέα των ΗΠΑ που είδαμε στην ενότητα του EURUSD, τα σημαντικότερα νέα για την βρετανική οικονομία παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Φυσικά οι εκλογές είναι στο επίκεντρο.

  ddf

  USDJPY

  Ξεκάθαρα καθοδική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.53 και κλείσιμο στο 108.57, σχεδόν 100 pips παρακάτω. Χαρακτηριστικό είναι πως έστω και με την ανακοίνωση των εντυπωσιακών νέων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η ισοτιμία αντέδρασε αναιμικά, δεν μπόρεσε να βρεθεί και πάλι πάνω από το 109 και έτσι υπάρχει προβληματισμός για το αν το ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε από τον Αύγουστο θα συνεχιστεί. Οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ δείχνουν κολλημένες και παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις, κυρίως από πλευράς Trump, πλησιάζει επικίνδυνα η ημερομηνία έναρξης των νέων δασμών στις 15/12. Είναι πιθανό οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα να συνεχιστούν και να δούμε το USDJPY κοντά στην περιοχή τιμών του 108.

  Πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για την ιαπωνική οικονομία περιλαμβάνει η τρέχουσα εβδομάδα. Νωρίς τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο 1.8%, έναντι προσδοκιών 0.6% και έτσι το JPY ενισχύεται, πιέζοντας ακόμα περισσότερο την ισοτιμία. 

  Κατά τ’άλλα οι υπόλοιπες σημαντικότερες ειδήσεις είναι οι εξής:

  cxvsfc

  EURJPY

  Καθοδική αντίδραση για την ισοτιμία EURJPY είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Η Δευτέρα με άνοιγμα στο 120.73, ήταν ουδέτερη μέρα, η Τρίτη και η Παρασκευή ξεκάθαρα καθοδικές και η Τετάρτη – Πέμπτη με ισχνές ανοδικές αντιδράσεις δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την κατάσταση και το κλείσιμο εβδομάδας ήταν στο 120.11. Μετά τα πρόσφατα νέα για το ιαπωνικό ΑΕΠ (βλ. ενότητα USDJPY) το momentum για την ισοτιμία δείχνει να είναι καθοδικό αλλά η στήριξη της τιμής 120 δε δείχνει να σπάει εύκολα: δεν έσπασε ούτε την Παρασκευή όπου έφτασε μέχρι το 120.003 αλλά ούτε και νωρίς τη Δευτέρα όπου έφτασε στο 120.001. Μια ξεκάθαρη διάσπαση του 120 θα ανοίξει το δρόμο πιθανώς για την περιοχή τιμών του 119.40.

  Τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ιαπωνίας που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση και να αυξήσουν τη διακύμανση του ζεύγους, αναφέρονται στις αναλύσεις του EURUSD και του USDJPY αντίστοιχα.

  EURGBP

  Άλλη μια πτωτική εβδομάδα έκλεισε για την ισοτιμία EURGBP και μάλιστα με πτώση μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εβδομάδες και μετά από τη Δευτέρα όπου και υπήρξε μια ανοδική αντίδραση, όλες οι υπόλοιπες ημέρες ήταν έντονα καθοδικές. Με άνοιγμα στο 0.8537, υπήρξε σχετικά εύκολη διάσπαση του 0.85, το EURGBP έφτασε μέχρι το 0.8411 και τελικά έκλεισε στο 0.8418. Οι εκλογές στην Αγγλία αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα κάνουν τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής, οι αγορές λίγο ως πολύ έχουν προεξοφλήσει τη νίκη του Boris Johnson και έτσι τυχόν μεγάλες κινήσεις αναμένονται από την ημέρα των εκλογών στις 12/12 και μετά. Ξεκάθαρη και πέραν των προσδοκιών νίκη του Johnson θα ενισχύσει τη βρετανική στερλίνα ακόμα περισσότερο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη είμαστε σε περιοχή τιμών που είχαμε να δούμε από την άνοιξη του 2017 και έτσι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

  Τα οικονομικά & οι ανακοινώσεις της Ευρώπης και της Αγγλίας που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση και να αυξήσουν τη διακύμανση του EURGBP, αναφέρονται στις αναλύσεις του EURUSD και του GBPUSD αντίστοιχα.

  USDCAD

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η εβδομάδα που έκλεισε για το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.3274 και κλείσιμο στο 1.3251. Μεγάλο ρόλο έπαιξε μεσοβδόμαδα η ανακοίνωση πολιτικής αύξησης των επιτοκίων για το επόμενο διάστημα από την Τράπεζα του Καναδά, έστω κι αν στην εν λόγω συνεδρίαση την Τετάρτη παρέμειναν αμετάβλητα στο 1.75%. Ρόλο επίσης έπαιξαν και οι ενισχυμένες τιμές του πετρελαίου μέσα στην εβδομάδα. Η πτώση σε κάθε περίπτωση μαζεύτηκε αρκετά την Παρασκευή με την ανακοίνωση των NFPs στις ΗΠΑ και υπήρξε καθαρή αντίδραση από τα χαμηλά εβδομάδας την Πέμπτη στο 1.3158. Έτσι η ισοτιμία επανήλθε στη γνώριμη περιοχή τιμών των τελευταίων ημερών, πέριξ του 1.33 και είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσει ανοδική διάσπαση αυτής της περιοχής για ακόμα μια εβδομάδα.

  Για τον Καναδά, τα νέα και οι ανακοινώσεις που μαζί με αυτές των ΗΠΑ, θα επηρεάσουν την ισοτιμία παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

  sdfcd


  USDCHF

  Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε η ισοτιμία USDCHF την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, μετά από τις απογοητευτικές οικονομικές ανακοινώσεις των δεικτών PMI από τις ΗΠΑ και ενώ ξεκίνησε από τις παρυφές του 1:1, κατρακύλησε την Τρίτη μέχρι το 0.9857. Οι υπόλοιπες μέρες ήταν σχετικά ανοδικές με αποκορύφωμα την Παρασκευή όπου το αμερικάνικο δολάριο ενισχύθηκε λόγω NFPs και το USDCHF κέρδισε οριακά το στοίχημα παραμονής του πάνω από το 0.99. Οι προσπάθειες διάσπασης του 1:1 δεν καρποφόρησαν για ακόμα μία εβδομάδα και έτσι η ισοτιμία παρέμεινε στο κανάλι του 0.9830 – 1, που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό το κανάλι και με δεδομένο το κλείσιμο πάνω από το 0.99, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να δούμε μια ανοδική εβδομάδα για το USDCHF χωρίς ωστόσο σοβαρές πιθανότητες διάσπασης του 1:1.

  Οι σημαντικές ανακοινώσεις για την ελβετική οικονομία την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάζονται παρακάτω.

  sfcsdxdc

  AUDUSD

  Η ανοδική αντίδραση που αναμέναμε για το AUDUSD τελικά πραγματοποιήθηκε και η ισοτιμία με έντονες ανοδικές αντιδράσεις στην αρχή της εβδομάδας (άνοιγμα στο 0.6768) βρέθηκε πάλι πάνω από το 0.68, κλείνοντας στο 0.6843. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου την Παρασκευή δεν μπόρεσε να φέρει το AUDUSD κάτω από το 0.68 ξανά και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτή η άνοδος να έχει συνέχεια και την τρέχουσα εβδομάδα, με την περιοχή τιμών του 0.6880 να φαντάζει αρκετά ρεαλιστική σε αυτήν την περίπτωση. Τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας από την Κίνα και την Αυστραλία δεν κρίθηκαν από τις αγορές απογοητευτικά ενώ μεγάλο ρόλο θα έχει και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας αυτή την εβδομάδα, με την ημερομηνία επιβολής των νέων δασμών στις 15/12 να έρχεται όλο και πιο κοντά.

  Στον παρακάτω πίνακα επισημαίνονται τα σημαντικότερα νέα των οικονομιών της Αυστραλίας και της Κίνας (που επηρεάζουν την ισοτιμία AUDUSD) για τις επόμενες ημέρες.

  dcszfdc

  SP500

  Έντονα πτωτικές οι δύο πρώτες ημέρες της περασμένης εβδομάδας για τον αμερικανικό δείκτη SP500. Με άνοιγμα στις 3.146 μονάδες, έφτασε την Τρίτη μέχρι τις 3.070 μονάδες (κοντά στο 2.5% χαμηλότερα) και οι αγορές πίστεψαν ότι η αναμενόμενη διόρθωση από το ξέφρενο ράλι του δείκτη, λάμβανε χώρα. Από την Τετάρτη και μετά διαψεύστηκαν αυτά τα σενάρια, ο δείκτης αντέδρασε έντονα ανοδικά και τελικά πήρε πίσω όλες τις απώλειες, κλείνοντας ακριβώς εκεί που άνοιξε. Αν δούμε και υψηλότερες τιμές από τις 3.155 μονάδες, τότε ίσως ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο ψυχολογικό όριο των 3.200 μονάδων ενώ αντίθετα τυχόν δυσκολίες διάσπασης των 3.155 μονάδων μάλλον θα έχουν ως αποτέλεσμα την κίνηση του δείκτη στο κανάλι μεταξύ των 3.100 και 3.150 μονάδων.

  DAX30

  O γερμανικός δείκτης DAX30 ξεκίνησε την εβδομάδα με μία εκρηκτική πτώση από τις 13.240 μονάδες μέχρι τις 12.985 μονάδες (πτώση κοντά στο 2%) ως αποτέλεσμα της μεγάλης συρρίκνωσης τιμών που είχαμε επισημάνει. Τις υπόλοιπες ημέρες ο δείκτης έβγαλε ανοδική αντίδραση και κατάφερε να περιορίσει σημαντικό μέρος των απωλειών του, κλείνοντας τελικά στις 13.174 μονάδες ή 0.5% περίπου κάτω από το άνοιγμα εβδομάδας. Μπροστά είναι πλέον η ισχυρή αντίσταση των 13.300 μονάδων και το στοίχημα αν ο δείκτης θα μπορέσει να την προσεγγίσει ή ακόμα περισσότερο αν θα προσπαθήσει να την υπερβεί. Σε τυχόν καθοδικές αντιδράσεις, φαίνεται από την άλλη πως η περιοχή τιμών των 13.000 μονάδων είναι ασφαλής προς το παρόν.

  FTSE100

  Σημαντική πτώση εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την εβδομάδα που πέρασε αφού άνοιξε στις 7.350 μονάδες και έκλεισε στις 7.230 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 1.6%. Μέσα στην εβδομάδα είδαμε μέχρι και 7.128 μονάδες αλλά η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής περιόρισε αρκετά τις απώλειες. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι επενδυτές της βρετανικής αγοράς θα περιμένουν μέχρι τις εκλογές για να τοποθετηθούν και αν τα αποτελέσματα ευνοούν τον Boris Johnson, τότε ίσως δούμε την αγορά μετοχών στη χώρα να ενισχύεται. Αν η νίκη συνοδευτεί από δηλώσεις για συμφωνία στο θέμα του Brexit τότε ίσως δούμε και ράλι πάνω από τις 7.400 μονάδες. Αντίθετα, τυχόν εκπλήξεις στις εκλογές θα δώσουν τόνο αβεβαιότητας στις αγορές και ίσως δούμε τον δείκτη να πιέζεται προς την περιοχή των 7.000 μονάδων.

  Χρυσός

  Ο χρυσός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με ανοδικές τάσεις, που υλοποιήθηκαν κυρίως την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη μέχρι τα $1.484 αλλά κάπου εκεί οι τιμές σταθεροποιήθηκαν. Την Παρασκευή όμως με την ανακοίνωση των ευνοϊκών νέων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, το αμερικάνικο νόμισμα ενισχύθηκε σημαντικά, πιέζοντας τις τιμές του χρυσού προς την περιοχή των $1.460 και πάλι (χαμηλό Παρασκευής στα $1.458,7) και τελικά η εβδομάδα έκλεισε ακριβώς στα $1.460. Με δεδομένο ότι ο χρυσός δεν μπόρεσε να κρατήσει την ανοδική του αντίδραση, πλέον τα βλέμματα των επενδυτών πέφτουν σε τυχόν εκπλήξεις από την ανακοίνωση των επιτοκίων της FED και στις εξελίξεις στο θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Το διεθνές περιβάλλον είναι σχετικά ήρεμο και έτσι δεν τίθεται θέμα τοποθετήσεων σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως είναι ο χρυσός. Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε τον χρυσό να δοκιμάζει και πάλι την περιοχή των $1.450. Στην αντίθετη περίπτωση, τα $1.480 είναι αρκετά ρεαλιστικός στόχος.

  Πετρέλαιο

  Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την εβδομάδα που διανύσαμε. Ο "μαύρος χρυσός" άνοιξε στα $55.45 και έκλεισε στα $59.05, ενισχυμένος κατά 6.5% περίπου. Στην περιβόητη συνάντηση του ΟΠΕΚ, τα μέλη του και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα για το 1ο τρίμηνο του 2020 και έτσι οι συνολικές περικοπές πλέον θα είναι 1.2 εκ. Βαρέλια την ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα και αφού οι τιμές του πετρελαίου δεν μπόρεσαν παρά τις περικοπές αυτές να υπερβούν τα $60 και λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία είναι πιθανό να μην τηρήσουν τη συμφωνία περικοπών στην παραγωγή, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε τις τιμές του πετρελαίου να επιστρέφουν στην περιοχή των $55. Η αγορές φαίνεται ότι έχουν "χωνέψει" ήδη τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και τις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών και έτσι θα δοθεί έμφαση στις εξελίξεις των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας καθώς και στην αυξητική τάση της ζήτησης του πετρελαίου στις ΗΠΑ.

  Bitcoin

  Η ανοδική αντίδραση για το Bitcoin είχε μια ήπια συνέχεια την προηγούμενη εβδομάδα που επανέφερε το σημαντικότερο κρυπτονόμισμα κοντά στην περιοχή των $7.500. Η εβδομάδα είχε επίσης διακύμανση της τάξης του 5% περίπου, από τα $7.412 έως τα $7.773. Η μεταβλητότητα συνεχίζει να μειώνεται και πλέον το επόμενο στοίχημα της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης είναι τα $7.780. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι το Bitcoin αντιδρά ανοδικά κοντά στην περιοχή των $7.000 κάνοντας έτσι την πιθανότητα για περαιτέρω άνοδο ακόμα μεγαλύτερη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αγορές όπως αυτές των κρυπτονομισμάτων που στερούνται ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων και υποκείμενης αξίας (underlying asset), συνήθως μεταβάλλονται κυρίως από την προσφορά, τη ζήτηση και κερδοσκοπικές τάσεις. Νέα σε σχέση με την τεχνολογία γύρω από τα κρυπτονομίσματα, γύρω από το κανονιστικό και ρυθμιστικό τους πλαίσιο και νέα γύρω από τα ανταλλακτήρια και την αξιοπιστία τους είναι ικανά να επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του Bitcoin και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων.

  aquant logo μικρό

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ