Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 17:30

  Χρηματιστήριο: Με απώλειες 3,1% στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου

  Χρηματιστήριο: Με απώλειες 3,1% στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ούτε και οι 875 μονάδες σταμάτησαν σήμερα τους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στο ταμπλό, ολοκληρώνοντας ένα πενθήμερο που απέχει πολύ από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και ο Γενικός Δείκτης κατακτούσε και πάλι τις 900 μονάδες. 

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 873,21 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 871,64 μονάδων (-0,79%) και 880,62 μονάδων (+0,23%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63%, στις 2.195,10 μονάδες, ενώ στο -0,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.169,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,04% στις 844,49 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,14%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,50%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 6,57%.

  Κατοχύρωση κερδών και αναμονή χαρακτήρισαν τη στάση των επενδυτών την εβδομάδα που πέρασε, η οποία στο ξεκίνημα της σημείωσε ένα ακόμα νέο υψηλό έτους, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι το κλίμα στο εξωτερικό το οποίο είναι πιο εύθραυστο καθώς πλησιάζουμε σε ημερομηνίες με νέα υψηλού ειδικού βάρους. Η 15η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ. 

  Το γεγονός αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας η οποία μεταξύ άλλων έχει την απόφαση της FED για τα επιτόκια (11/12) και τις Βρετανικές εκλογές την προσεχή Πέμπτη 12/12. Η έκβαση και τα απόνερα αυτών των γεγονότων θα είναι κομβικής σημασίας καθώς προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να μπορεί να μετριάσει ή να αντισταθμίσει προς το θετικότερο μια αρνητική εξέλιξη που θα προέλθει από κάποιο από αυτά τα μέτωπα. Αντιθέτως οι περισσότερες αγορές κινούνται πέριξ των υψηλών του 2019, ενσωματώνοντας θετικές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς.

  Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δεκέμβριος ξεκίνησε σε πτωτική τροχιά παρά τα θετικά μηνύματα από το ΑΕΠ, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παραίτηση από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών υπέρ της Ελλάδος. Η κατεύθυνση της τάσης υπαγορεύεται κυρίως από το εξωτερικό ενώ στην ένταση κάποιων ρευστοποιήσεων έχει παίξει ρόλο και η άντληση κεφαλαίων σε ομολογιακές εκδόσεις και Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο. 

  Σε μια όχι ιδιαίτερα δυνατή χρονιά συναλλαγών (μ.ο. 67 εκατ. ευρώ) η ολοκλήρωση όλων αυτών των κεφαλαιακών δράσεων έχει αντίκτυπο στην καθημερινή συμμετοχή καθώς μπορεί οι εισροές να συνεχίζονται στα μετοχικά αμοιβαία και στους κωδικούς διαχείρισης, τα μεγέθη ωστόσο είναι μικρά για να αναπληρώσουν τη ρευστότητα που κατευθύνεται προς τις νέες εκδόσεις. Ενδεχομένως η ολοκλήρωσή τους να σημάνει και την αποφόρτιση του κλίματος παρακολουθώντας παράλληλα και τι συμβαίνει στο εξωτερικό. 

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να αδρανοποιείται κάθε φορά που σημειώνει ένα νέο υψηλό έτους. Η συμπεριφορά της Αγοράς εμφανίζει έντονη κόπωση μόλις μπει το ψηφίο "9" μπροστά στην τιμή του Γενικού Δείκτη και οι δισταγμοί των αγοραστών είναι εμφανείς σε όλο σχεδόν το ταμπλό της Αγοράς. 

  Η διόρθωση που ακολούθησε και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης κάθε φορά που προσεγγίζει την εν λόγω περιοχή. Την ίδια έλλειψη δυναμικής έδειξαν και οι συναλλαγές οι οποίες προοδευτικά επέστρεψαν σε μέσα ημερήσια επίπεδα 50 εκατ. ευρώ. 

  Παρόλα αυτά, διαγραμματικά δεν έχει αλλάξει κάτι, η μεγάλη συσσώρευση συνεχίζεται και το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες. Κάτω από τις 860 μονάδες οι πωλητές θα ανακτήσουν τα ηνία της τάσης με το νέο πλέον επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στις 825 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με ανερχόμενη πορεία. 

  Συμπερασματικά αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις εντονότερης κλιμάκωσης της πίεσης από την προσφορά οι ημέρες απαιτούν εγρήγορση λόγω της προσέγγισης σημαντικών στηρίξεων. Από την άλλη πλευρά η περιοχή των 900 μονάδων έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό οχυρό που απαιτεί περισσότερο… πάθος από τους αγοραστές για να κατακτηθεί και δεδομένης της εποχικής υποχώρησης του συναλλακτικού ενδιαφέροντος οι συνθήκες δείχνουν να μην ευνοούν το σενάριο άμεσης υπέρβασης του εν λόγω επιπέδου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες που έφτασαν το 4,50%, με τους Σαράντη και Jumbo να ολοκληρώνουν στο -2,58% και -2,23% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank και Μυτιληναίο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Εθνική, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η μετοχή του Titan έκλεισε με άνοδο 1,09%, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Coca Cola, Βιοχαλκο, Λάμδα, Cenergy. Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ