Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 12:19

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αυξάνονται οι πιέσεις σταδιακά στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά την ανακοίνωση της πορείας του ΑΕΠ διεύρυνε τις απώλειες του, καθώς αρκετοί σημαντικοί επιμέρους δείκτες έδειξαν ότι η δυναμική της ανάκαμψης είναι χαμηλή.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,79% στις 881,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.213,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,51% στις 859,55 μονάδες.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ έφτασε στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο υπήρξε μείωση των καταναλωτικών δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αξίζει αν σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να εισέλθει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, θα πρέπει οι επενδύσεις  να αυξηθούν.

  Το μεγάλο στοίχημα του ΧΑ είναι να κρατήσει εντός των τειχών τη ρευστότητα που έχει δώσει τόσο απλόχερα φέτος και να θέσει τις βάσεις για ισχυρή παρουσία των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που δίνει το ταμπλό είναι θετικά, δεδομένου ότι ακόμη και σε περιόδους υψηλής πίεσης ο γενικός δείκτης "κράτησε" τα επίπεδα.

  Το θετικό σενάριο για το ΧΑ θα είναι το τέλος του έτους να βρει τον γενικό δείκτη σε επαφή με τις 900 μονάδες, προκειμένου να μην χάσει το ανοδικό του τέμπο, αν και υπάρχει και η άποψη ότι μια διόρθωση θα ανοίξει ευκαιρίες εισόδου για τους νέους μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές. Ένα "πισωγύρισμα" πιθανόν να ενισχύσει τη δραστηριοποίηση χαρτοφυλακίων που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες επιφυλακτικά στην ελληνική ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι διεθνείς αγορές έχουν βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη τους στις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

  Σε αυτήν την προσπάθεια, το ΧΑ έχει σήμερα μια ήπια στήριξη από το θετικό πρόσημο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι Κίνα και ΗΠΑ πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας παρά την επιθετική ρητορική του προέδρου Τραμπ τα τελευταία 24ωρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν η πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα να ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου αύξηση των αμερικανικών δασμών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει απώλειες 2,81%, με τις Σαράντης, Alpha Bank, Aegean, Εθνική, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΟΥΕ, Πειραιώς και Motor Oil να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Βιοχαλκο, Cenergy, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Coca Cola, με τον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και Titan, με τη Λάμδα να είναι στο +1,26%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ