Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 11:13

  Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ισορροπεί εν μέσω μοιρασμένων προσήμων και έντονης νευρικότητας, έχοντας όμως ως μαξιλάρι ασφαλείας τα κέρδη που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,23% στις 886,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,95 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.230,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,40% στις 859,55 μονάδες.

  Αν και με μεγάλη δυσκολία το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τη στήριξη των 882 μονάδων, συντηρώντας εν ισχύ την επαφή του με τις 900 μονάδες. Βέβαια η πορεία προς τα υψηλότερα επίπεδα δεν είναι εύκολη, την ώρα μάλιστα που η αγορά στηρίζεται σε καθαρά εσωτερικά χαρτοφυλάκια, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος των θέσεων τους.

  Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να κρατήσει εντός των τειχών τη ρευστότητα που έχει δώσει τόσο απλόχερα φέτος και να θέσει τις βάσεις για ισχυρή παρουσία των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που δίνει το ταμπλό είναι θετικά, δεδομένου ότι ακόμη και σε περιόδους υψηλής πίεσης ο Γενικός Δείκτης "κράτησε" τα επίπεδα.

  Το θετικό σενάριο για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι το τέλος του έτους να βρει τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τις 900 μονάδες, προκειμένου να μην χάσει το ανοδικό του τέμπο, αν και υπάρχει και η άποψη ότι μια διόρθωση θα ανοίξει ευκαιρίες εισόδου για τους νέους μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές. Ένα "πισωγύρισμα" πιθανόν να ενισχύσει τη δραστηριοποίηση χαρτοφυλακίων που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες επιφυλακτικά στην ελληνική ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι διεθνείς αγορές έχουν βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη τους στις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

  Σε αυτήν την προσπάθεια, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σήμερα μια ήπια στήριξη από το θετικό πρόσημο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι Κίνα και ΗΠΑ πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας παρά την επιθετική ρητορική του προέδρου Τραμπ τα τελευταία 24ωρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν η πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα να ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου αύξηση των αμερικανικών δασμών.

  Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Titan σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Cenergy, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Aegean, Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Eurobank και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα κερδίζει 2,10%, με τις ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με ήπια άνοδο. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ