Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 17:28

  Στο φίνις... η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Στο φίνις... η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τελικά τα κατάφερε, αν και με μεγάλη προσπάθεια, να επανέλθει πάνω από τη στήριξη των 882 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τόσο με τη βοήθεια της ανάκαμψης των διεθνών αγορών όσο και με τις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, έκλεισε με κέρδη, καλύπτοντας σημαντικό έδαφος του προηγούμενου πτωτικού διημέρου. 

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 888,68 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 878,71 (-0,29%) μονάδων και 888,68 μονάδων (+0,84%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,85%, στις 2.235,94 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.180,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 880,41 μονάδες.

  Η θετική αποτίμηση των θεσμών στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην ελληνική αγορά σήμερα, η οποία βρήκε ρυθμό μόλις ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno επιβεβαίωσε ότι οι συστάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά θετικές. Και αυτό διότι όπως γνωρίζει η αγορά η έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης θα συνοδεύεται και από το πακέτο των 767 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που σύμφωνα με το Capital.gr θα δώσει το σήμα για τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης: για μία δήλωση του Eurogroup που θα ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή χρήσης μέρους του εν λόγω πακέτου (640 εκατ. ευρώ περίπου των κερδών ομολόγων) ούτως ώστε να μην οδεύουν στην απομείωση του χρέους, αλλά σε συμφωνημένες επενδύσεις. 

  Η αγορά έχει ανάγκη από τις διαβεβαιώσεις των θεσμών ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και τήρησης του μεταρρυθμιστικού πλάνου, καθώς έτσι βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη των ξένων χαρτοφυλακίων προς τη χώρα. Άλλωστε μπορεί να έκλεισαν τα βιβλία τους οι ξένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά assets δεν θα απασχολήσουν τους διεθνείς επενδυτές και τη νέα χρονιά. Και όλοι γνωρίζουν ότι την περίοδο της χάραξης των νέων στρατηγικών η Ελλάδα παραμένει θετικά στους τίτλους των ευρωπαϊκών μέσων. 

  Έτσι, αν και υπήρξαν κάποιες αναταράξεις τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά στη χθεσινή, το κλίμα για τα ελληνικά assets δεν είναι αρνητικό, δεδομένου και του ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα κατάφερε  για μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσει την παρουσία της στο κλαμπ των χωρών με αρνητικά επιτόκια. Έτσι, το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων σημείωσε πτώση σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία και στο -0,02%, με την έκδοση να καλύπτεται κατά 2,11 φορές. 

  Επίσης, η αγορά αναμένει και τις επόμενες μέρες, καθώς μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ελληνικό Asset Protection Scheme, "Ηρακλής". Η ψήφιση του νόμου για τον "Ηρακλή" θα βάλει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε μια νέα εποχή, θέτοντας σε εφαρμογή τον μηχανισμό ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων και στρέφοντας τις τράπεζες στον κύριο ρόλο τους, του χρηματοδότη της οικονομίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ξεχώρισε το +4,41% της Jumbo, ενώ και ο Σαράντης έκλεισε με σημαντικά κέρδη στο +3,23%, με την Aegean να ακολουθεί με +3,07%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Φουρλή και ΔΕΗ και άνω του 1% σε Λάμδα, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Cenergy. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 1,39% και η Τέρνα Ενεργειακή με πτώση 1,76%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ