Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 15:38

  Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χρηματιστήριο

  Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  "Αδύναμες" αποδείχθηκαν τελικά οι 882 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να παίρνουν τις θέσεις τους πριν λήξει το έτος, υπό τον φόβο αφενός μιας ισχυρής διόρθωσης μιας αγοράς που είχε τις μεγαλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως και αφετέρου διεθνών εξελίξεων που μπορεί να προκαλέσουν αναπάντεχα ένα κύμα risk-off.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,01% στις 875,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 41,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.199,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,59% στις 853,01 μονάδες.

  Οι 882 μονάδες αν και είχαν φανεί ισχυρές όσο οι ξένοι βρίσκονταν και δραστηριοποιούνταν στη Λεωφόρο Αθηνών, εντούτοις η κατάσταση από την έναρξη του Δεκεμβρίου έχει αλλάξει, με τους πωλητές μάλιστα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα τερματικά, ανεβάζοντας και τους συναλλακτικούς ρυθμούς. Στο επίκεντρο έχει τεθεί ο τραπεζικός κλάδος, όπως αναμενόταν, κυρίως λόγω των αποδόσεων που έχει σημειώσει από τις αρχές του έτους. 

  Άλλωστε, οι εξελίξεις στον κλάδο-σηματωρό της αγοράς δεν έχουν μείνει πίσω. Τουναντίον, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποίησε σήμερα ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο "Ηρακλής", θα νομοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, μια εξέλιξη που η αγορά αναμένει ούτως ή άλλως.  Το ίδιο μάλιστα επισήμαναν και οι τραπεζίτες μιλώντας στο σχετικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Όπως τονίστηκε, ο "Ηρακλής" έχει την τεράστια εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τις ευρωπαϊκές αρχές.

  Πάντως, όπως επισημαίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, ο Δεκέμβριος έχει πολλές εκκρεμότητες που μπορούν να δώσουν μια ποιοτική στήριξη στην αγορά. Αφενός οι αυξήσεις κεφαλαίου από τη Lamda και την BRIQ Properties μπορεί να απορροφήσουν ρευστότητα, εντούτοις το σχέδιο Ηρακλής  βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποδοχής του, ενώ αναμένεται και η νομοθέτησή του. Επίσης, η αγορά πρέπει να αφομοιώσει και να υλοποιήσει το νέο φορολογικό. 

  Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο φαίνεται και στη σημερινή νέα άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου θα αυξήσουν την επιφυλακτικότητα της αγοράς. Και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει πιθανώς σε έντονες διακυμάνσεις, σε συνδυασμό και με το κλείσιμο των ελληνικών βιβλίων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 4,92%, με τις Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil και Βιοχαλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 3%. Άνω του -2% κινούνται οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy και ΟΤΕ, ενώ άνω του -1% οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια πτωτικά καταφέρνουν να κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Titan, Coca Cola, Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Λάμδα, με τον Σαράντη να μην έχει πρόσημο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ