Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 13:46

  Με απώλειες στον Δεκέμβριο το Χρηματιστήριο

  Με απώλειες στον Δεκέμβριο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήπια πτωτικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τους πωλητές να κυριαρχούν σε τίτλους που έκλεισαν το 11μηνο με ισχυρά κέρδη, αν και δεν λείπουν οι άμυνες από εκείνους τους τίτλους που "υπόσχονται" θετικές εξελίξεις τις εβδομάδες που έρχονται.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 897,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.259,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,33% στις 891,89 μονάδες.

  Αν και από σήμερα έως και το τέλος του έτους το ΧΑ λαμβάνει πιο "ελληνικά" χαρακτηριστικά, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να έχουν κλείσει τα βιβλία τους, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερα τους ρυθμούς της, αν και σαφώς είναι χαμηλότερη από τις επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ούτως ή άλλως είχε τις ιδιαιτερότητές της. Εντούτοις είναι ένα ερωτηματικό το κατά πόσο το ΧΑ μπορεί να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 900 μονάδες, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί δις φέτος, χωρίς επιτυχία.

  Πάντως... "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αναφερόμενες στην προοπτική το ΧΑ να κλείσει το έτος ακόμη υψηλότερα από τα εκείνα τα επίπεδα που επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αυτό που θα κρίνει φυσικά ένα "καλύτερο" κλείσιμο μετά το +47% του 11μηνου είναι η διάθεση των χαρτοφυλακίων να επανατοποθετήσουν τη ρευστότητά τους στο ταμπλό.

  Μέχρι στιγμής αυτή η ρευστότητα έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει αναλωθεί στις άμυνες που χρειάστηκε να βγουν όταν η αγορά δοκιμαζόταν τόσο τον Αύγουστο όσο και στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Και αυτές οι "δοκιμασίες" βοήθησαν στο να βελτιώσουν πολλά χαρτοφυλάκια τις αποτιμήσεις τους ή να αυξήσουν τις θέσεις τους, δεδομένων και των προοπτικών που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.

  Στο τελευταίο βοηθούν επίσης και οι επιμέρους δείκτες της οικονομίας, καθώς εκτός της ανάκαμψης που παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο, στις 107,0 από 106,7 μονάδες, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε υψηλότερα στις 54,1 μονάδες τον Νοέμβριο. Ο ρυθμός ήταν ισχυρός και μεταξύ των εντονότερων που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κάτι το οποίο η αγορά δεν παραβλέπει.

  Η εικόνα στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχαλκο, Alpha Bank, Coca Cola, Eurobank, Cenergy και Εθνική ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς καταγράφουν απώλειες ανώτερες του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Aegean, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΟΤΕ, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη ανώτερα του 1%, με τον Φουρλή να είναι χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ