Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 14:35

  Νευρικότητα πέριξ των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα πέριξ των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πωλητές επιμένουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά δείχνει σημαντική αδυναμία να διαπεράσει τα υψηλά έτους, καθώς οι αγοραστές προτιμούν επιλεκτικές κινήσεις και "άμυνα" στα τρέχοντα επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 898,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,67 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.266,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,28% στις 893,41 μονάδες.

  Αν και προσπάθησε στο ημίωρο 11:30-12:00 να διαπεράσει τα υψηλά έτους των 901 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό κλίμα που απαιτείται για να εισέλθει στον Δεκέμβριο με τα τεχνικά δεδομένα υπέρ του.

  Όπως έδειξε και το ταμπλό, απαιτείται η ανάλωση σημαντικών κεφαλαίων για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις ούτως ή άλλως εντυπωσιακές επιδόσεις του φέτος.

  Η ανάλωση όμως κεφαλαίων είναι ένα δίλημμα που αν και έχει απασχολήσει σημαντικά την αγορά το τελευταίο διάστημα, κάποια σαφής ένδειξη δεν έχει δοθεί.

  Και αυτό διότι ουδείς γνωρίζει εάν οι νέες στρατηγικές για το 2020 εμπεριέχουν την παράμετρο της επιδίωξης χαμηλότερων τιμών εισόδου.

  Με άλλα λόγια, ουδείς μπορεί να απαντήσει προς ώρας τα περιθώρια των εγχώριων επενδυτών σε πιθανές αναταράξεις και τεχνητές πιέσεις στο μήνα που θα μεσολαβήσει έως το ημερολογιακό τέλος του δωδεκαμήνου.

  Όπως επισημαίνει ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια. Εντούτοις, ο ίδιος τονίζει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η θετική συμπεριφορά της αγοράς να διατηρείται από Δευτέρα.

  Σύμφωνα με τον Παπαϊωάννου οι εγχώριοι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει ωραιοποίηση του τελευταίου 5λέπτου αυξάνοντας τις υποψίες μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς θεσμικούς (έσω και έξω) ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους.

  Επίσης, οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότεροι του επιθυμητού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν για να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

  Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Titan και Εθνική σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φουρλής και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη 3,35% και 3,06% αντίστοιχα, με τη Βιοχαλκο να ακολουθεί με το δικό της +2,06%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΔΕΗ και Cenergy, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ