Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2019 11:55

  Nordea: Μεγάλο "buy" για το 2020 η ελληνική αγορά ομολόγων

  Nordea: Μεγάλο "buy" για το 2020 η ελληνική αγορά ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H οικονομική επιβράδυνση θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, πριν η Κίνα οδηγηθεί σε συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα επεκταθεί και το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η επικέντρωση των επενδυτών στην αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί ενώ θα υπάρξουν στη συνέχεια σημαντικές ευκαιρίες στις μετοχές και κυρίως στις αναδυόμενες αγορές. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Sebastien Galy, ανώτερου στρατηγικού αναλυτή της Nordea Asset Management, για τις προοπτικές των αγορών το 2020, με την αγορά ομολόγων της Ελλάδας να αποτελεί, όπως εκτιμά, και το νέο έτος, ένα μεγάλο "buy"

  Σύμφωνα με τον Galy, η Fed θα ακολουθήσει έναν πλήρη κύκλο νομισματικής χαλάρωσης με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 71 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2020. Οι πιθανότητες είναι ότι η Fed θα προχωρήσει και τον επόμενο μήνα σε μείωση των επιτοκίων, ενώ στα μέσα του 2021, μετά από την ταχεία ανάκαμψη που θα σημειώσει η οικονομία, η Fed θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο νομισματικής σύσφιξης, με αυξήσεις επιτοκίων.

  Σε αυτό το περιβάλλον, ο Galy εκτιμά πως τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να σημειώσουν ισχυρές επιδόσεις, ενώ θετικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τις αμυντικές μετοχές καθώς μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης, και αρνητικές για τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές ανάπτυξης. Παράλληλα, η ζήτηση των επενδυτών θα μετακινηθεί μακριά από τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας και προς τα ευρωπαϊκά καλυμμένα ομόλογα, εδικά της Ιταλίας και της Ελλάδας.

  Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα παραμείνουν σε πολύ υποτονικά επίπεδα και θα σημειώσουν βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με κύριους οδηγούς την ανάκαμψη στην Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, η Γερμανία θα επωφεληθεί από ένα δημοσιονομικό πακέτο ίσο με το 1% του ΑΕΠ που θα επικεντρώνεται και πάλι στη μετατροπή της οικονομίας της σε "πράσινη οικονομία", μια διαδικασία που προχωρά στις σκανδιναβικές χώρες.

  Η  περιφέρεια της Ευρώπης θα επωφεληθεί έντονα από τη συνέχιση της μείωσης της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων (flattening), ενώ ο φθηνότερος δανεισμός από τις τράπεζες θα μεταφραστεί σε καλύτερη οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που μεταφράζεται με τη σειρά του σε χαμηλότερο πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες, επιτρέποντάς τους να δανείζουν περισσότερο.

  Αυτό το περιβάλλον θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και στις ευρωπαϊκές μετοχές, ιδίως εκείνες με αμυντικό χαρακτήρα, καθώς και στα καλυμμένα ομόλογα, όπως τονίζει ο αναλυτής της Nordea. Μια ενδεχόμενη βελτίωση της ανάπτυξης και μια λιγότερο εποικοδομητική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα δημιουργήσει κάποιες διαταραχές στις αγορές σταθερού εισοδήματος στην Ιταλία και την Ελλάδα, ωστόσο αυτές θα είναι προσωρινές.

  Σε γενικές γραμμές, ο Galy εξακολουθεί να είναι θετικός για την πιστωτική αγορά της Ιταλίας και της Ελλάδας και το 2020. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η  Nordea Asset Management εξακολουθεί να προτιμά τα καλά διαφοροποιημένα και ανθεκτικά χαρτοφυλάκια με σημαντικά αμυντικά assets όπως τα ελληνικά και τα ιταλικά καλυμμένα ομόλογα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ