Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2019 11:12

  Τραπεζικές πιέσεις επαναφέρουν το Χρηματιστήριο στις 890 μονάδες

  Τραπεζικές πιέσεις επαναφέρουν το Χρηματιστήριο στις 890 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κινηθεί προς το κρίσιμο τεχνικό σκαλοπάτι των 900 μονάδων, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται εκ νέου προς τα επίπεδα των 890 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,49% στις 890,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,76 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.244,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,77% στις 873,35 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο Αθήνας δείχνει εγκλωβισμένο εντός του τρέχοντος εύρους, με τον μήνα να κλείνει αύριο με μικρά κέρδη μέχρι στιγμής, αλλά με το σημαντικό επίτευγμα της διατήρησης της επαφής με τις 900 μονάδες. Το κλείσιμο και των βιβλίων του έτους από τους ξένους παράλληλα με το κλείσιμο του Νοεμβρίου αφήνει επίσης ερωτηματικά, για το πώς θα λήξει το έτος για το Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως.

  Πράγματι από την αρχή του έτους η αγορά έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ράλι ανάκαμψης, με τα κέρδη του δείκτη να ξεπερνούν το 45% και εκείνα των τραπεζών το 100%. Είναι σαφές ότι οι ξένοι μεσο-μακροπρόθεσμοι θα επιχειρήσουν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, προκαλώντας αναταράξεις, με τους εγχώριους να επιχειρούν να κρατήσουν για λίγες εβδομάδες ακόμη τις υπεραποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους.

  Το ερώτημα τώρα είναι εάν μέχρι το τέλος του έτους η αγορά δείξει τις ίδιες αντοχές σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς είναι εύλογο οι νέες στρατηγικές να επιθυμούν καλύτερα σημεία εισόδου σε τίτλους.

  Σαφώς και οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς παραμένουν θετικές, εντούτοις ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν στη δομή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα βραχυπρόθεσμα και πιο κερδοσκοπικά κεφάλαια επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να μεγεθύνουν τα περιθώρια κέρδους τους.

  Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί εάν συντηρηθεί και αυξηθεί η εμπιστοσύνη των μακροπρόθεσμων στην ελληνική αγορά. Όπως σχολιάζει εγχώρια χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν σημαντικά οι τελευταίες ενέργειες των αρχών για αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πρώτη προτεραιότητα η αυστηρή εποπτεία των διοικήσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αποσοβηθούν στο μέλλον, προληπτικά και όχι εκ των υστέρων, κρίσεις διακυβέρνησης στις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Folli Follie.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική υποχωρεί κατά 2,26%, με τις Alpha Bank, Titan, Eurobank, Πειραιώς και Βιοχαλκο να ακολουθούν με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Motor Oil, ΔΕΗ, Cenergy, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ οδηγεί τη μετοχή στο +1,73%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με το δικό της +1,11%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Coca Cola και Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ