Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Νοε-2019 15:59

  Bloomberg: Για πρώτη φορά οι ελληνικές μετοχές στέφονται παγκόσμιοι νικητές

  Bloomberg: Για πρώτη φορά οι ελληνικές μετοχές στέφονται παγκόσμιοι νικητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:40

  Παρότι οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν την καλύτερη ετήσια επίδοσή τους από το 2019, εντούτοις έχουν φάει τη "σκόνη” της καλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς για φέτος, που είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο 45% από την αρχή του έτους, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί μετά από μια δεκαετία κρίσης.

  Καθώς, μάλιστα, οι ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν από την ύφεση, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους στην ελληνική αγορά.

  Για να βρει κανείς καλύτερες αποδόσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα πρέπει να επιστρέψει στην εποχή της δραχμής, πριν δηλαδή από την έλευση του ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Προσθέτει, δε, ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς και το επόμενο έτους, ιδίως εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.

  Το momentum στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, καθώς η νέα κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη να εφαρμόσει ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων και φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών. Γεγονός που, όπως επισημαίνει, μείωσε σε έναν βαθμό το discount με το οποίο διαπραγματεύονται τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

  "Το κλειδί για την απελευθέρωση περαιτέρω αξίας στις ελληνικές μετοχές, είναι η αγορά ομολόγων”, σημειώνει ο Lagarias, προσθέτοντας ότι το τρέχον επίπεδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου καταδεικνύουν ότι η αντίληψη για την ελληνική αγορά αλλάζει και ότι η χώρα δεν θεωρείται πλέον το "προβληματικό παιδί” της Ευρώπης. Επιπλέον, ανοίγουν την πόρτα για ένταξη της Ελλάδας τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει ο Lagarias.

  Προσθέτει βέβαια ότι απομένει αρκετή δουλειά να γίνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, αλλά τονίζει ότι εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί θα μπορούσε να βελτιωθεί η δυναμική των ελληνικών μετοχών το 2020.

  Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων, σημειώνεται ότι η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές σε βάθος πενταετίας, με κόστος παρόμοιο με αυτό της Ιταλίας, ενώ και οι αποδόσεις των 10 ετών τίτλων είναι πολύ κοντά.

  "Η Ελλάδα παραμένει ελκυστική για μας”, λέει ο Emiel Van Den Heiligenberg, επικεφαλής διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων της Legal & General Investment Management. Όπως λέει, παρότι ο δείκτης χρέους της χώρας βρίσκεται στο 180%, είναι πολλά τα θετικά στοιχεία που αφορούν την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, ο ελληνικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη που κινείται πάνω από τις 50 μονάδες, καταδεικνύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης, εμφανίζει ανθεκτικότητα στην επιβράδυνση που καταγράφεται παγκοσμίως, οδηγούμενος κυρίως από εγχώριους καταλύτες, κυρίως από τη βελτίωση του κλίματος που επέφερε η αλλαγή κυβέρνησης, σημειώνει ο Van Den Heiligenberg.

  Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται μέσα στο έτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών.

  Ο Van Den Heiligenberg βλέπει επίσης αρκετά θετικά σημεία όσον αφορά το μέτωπο του χρέους της χώρας, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει κοντά στο 0%, καθώς και τις μικρές αποπληρωμές χρέους που πρέπει να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα, όπως και ότι δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις στη συνέχεια και μέχρι το 2022. "Καθώς οι πιστωτικοί δείκτες της χώρας βελτιώνονται, αυξάνεται η πιθανότητα να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ και να γίνει έτσι επιλέξιμη για το πρόγραμμα επαναγορών της ΕΚΤ, γεγονός που θα μπορούσε να απορροφήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ομολόγων που είναι ελεύθερα στην αγορά.

  Σε ό,τι αφορά το χρέος, πάντως, σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Επιπλέον, τονίζεται ότι οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας επαναξιολόγησης της ελληνικής αγοράς, και μελλοντική απόδοσή της θα είναι συνυφασμένη με την πορεία των τραπεζικών τίτλων. Ο Δημήτρης Δαρδάνης, επικεφαλής θεσμικών επενδυτών της Piraeus Securities, σημειώνει ότι τα μελλοντικά κέρδη θα εξαρτηθούν από τη σταθερή υλοποίηση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

  Ο δείκτης FTSE/Athex Banks έχει υπερδιπλασιαστεί αυτό το έτος, με ορισμένες τράπεζες να εμφανίζουν κέρδη ακόμα και κοντά στο  300%. Παρόλαυτα, αναφέρει το πρακτορείο, το ράλι φαίνεται σχεδόν ασήμαντο όταν κοιτάζεις τις μακροπρόθεσμες γραφικές παραστάσεις, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουν για να ανακάμψουν πλήρως στην περίοδο πριν την κρίση.

  Οι αναλυτές της Bank of America ξεκίνησαν εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών στα τέλη του Οκτωβρίου, βασίζοντας την επενδυτική τους υπόθεση σε μια μόνο ερώτηση: μπορούν οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα (σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα) χωρίς εισφορά κεφαλαίου; Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αναφέρουν οι αναλυτές, επικαλούμενοι την κατάσταση στη ρευστότητα, τις κρατικές αποδόσεις και την ανάκαμψη στις τιμές των ακινήτων.

  Το κρατικό πρόγραμμα "Ηρακλής" το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στις τράπεζες να επανασυσκευάσουν τα κόκκινα δάνεια μπορεί επίσης να βοηθήσει, αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί συνολικά καθώς τόσο οι εγχώριες όσο και οι εξωτερικές συνθήκες θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.  Βλέπουν μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς κινδύνους επειδή ορισμένες ελληνικές τράπεζες έχουν μικρά περιθώρια να επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα των κακών δανείων λόγω περιορισμένων κεφαλαιακών αποθεμάτων. Βλέπουν περαιτέρω ανοδικό περιθώριο στην Eurobank (buy), ενώ Εθνική και Πειραιώς παραμένουν underweight. Η Alpha Bank είναι neutral.

  Στο τέλος, απομένει να φανεί, αν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να γίνει και πάλι ελκυστική για τους περισσότερους επενδυτές, αντί να αποτελεί το "γήπεδο" για τα hedge funds. Έτσι και αλλιώς, παρά το ράλι του 45%, το συνολικό μέγεθος του ASE Index είναι μικρότερο από 55 δισ. ευρώ ($61 δισ.), μικρότερο δηλαδή από την κεφαλαιοποίηση της Adidas.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ