Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 17:28

  Απώλειες με τζίρο από το rebalancing για το Χρηματιστήριο

  Απώλειες με τζίρο από το rebalancing για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εμφανίζοντας όμως έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου σε επίπεδο τίτλων, ανεβάζοντας μάλιστα τη συναλλακτική δραστηριότητα στα ύψη ελέω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων στο πλαίσιο των αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 891,86 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 891,33 μονάδων (-0,77%) και 897,32 μονάδες (-0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 146 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 44,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,72%, στις 2.241,81 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.206,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,87% στις 892,51 μονάδες.

  Αυτή ήταν η τελευταία ημέρα πριν υλοποιηθούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, οι οποίες μπορεί να μην είχαν ελληνικό ενδιαφέρον, εντούτοις η ανακατάταξη των κεφαλαίων επηρέασε και την ελληνική αγορά. Ενδεικτικό των αναδιαρθρώσεων ήταν το γεγονός της εκτίναξης του τζίρου, ο οποίος στο κλείσιμο της κύριας συνεδρίασης ήταν λίγο πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση των δημοπρασιών ο τζίρος έφτασε στα 146 εκατ. ευρώ.

  Η αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών Α (από 15% σε 20%) σε αρκετούς δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI, που αποφασίστηκε στις 8 Νοεμβρίου, οδήγησε σημαντικό μέρος των κεφαλαίων προς εκείνη την κατεύθυνση, προκαλώντας αναταράξεις στις υπόλοιπες αγορές, όπως η ελληνική.

  Πάντως, το επόμενο διάστημα η εστίαση θα παραμείνει στον τραπεζικό κλάδο, μετά και τις νέες αναλύσεις ξένων υπέρ των ελληνικών τραπεζών. Η αναδιάρθρωση των δεικτών συνέπεσε χρονικά και με το κλείσιμο έτους από ξένα χαρτοφυλάκια (τέλος Νοεμβρίου), με τη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις να λειτουργήσουν ως σηματωρός για τις προθέσεις των ξένων τη νέα χρονιά. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, μέχρι τώρα η αγορά έχει αντέξει να βρίσκεται κοντά στις 900 μονάδες, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε σημαντικές αναταράξεις μέχρι το τέλος του έτους, ειδικά εάν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια παραμείνουν επιφυλακτικά.

  Επίσης, η Capital Economics ανέφερε ότι το "σχέδιο Ηρακλής" για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης πολιτικής. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο -το οποίο μιμείται το μοντέλο της Ιταλίας- θα μειώσει τον δείκτη NPLs της Ελλάδας από το 44% σήμερα σε 28% εντός 18 μηνών. Στην Ιταλία ο λόγος μειώθηκε κατά το ήμισυ από την έναρξη ισχύος του σχεδίου. Ο Ηρακλής θα αφορά μόνο το 40% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει σχέδια να εξαλείψει το υπόλοιπο.

  Τεχνικά πάντως, όπως αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος, η μείωση των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες με όχημα τον "Ηρακλή", έχει δημιουργήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ένα ανοδικό "ξεφάντωμα" ωθώντας τον Τραπεζικό Δείκτη από τις 815 στις 924 μονάδες. Το γεγονός αυτό έχει σύρει ανοδικά και τον Γενικό Δείκτη φέρνοντάς τον μέσα στη ζώνη έγερσης των 890 με 900 μονάδων. Σε αυτά όμως τα επίπεδα τιμών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς πάνω από τις 930 μονάδες του Τραπεζικού Δείκτη παραμονεύει συνειρμικά ο διαγραμματικός "Προκρούστης" με τις επιμέρους "μικρόσωμες" ακόμα συστημικές τράπεζες να κινδυνεύουν να τοποθετηθούν στη μακριά κλίνη. Έτσι, εάν τεντωθούν βίαια ανοδικά για να καλύψουν το μήκος της, θα γράψουν μεν ψηλότερες τιμές αλλά θα υπάρξει αυξημένη πιθανότητα λόγω της έλλειψης ακόμα του κατάλληλου μικροοικονομικού υπόβαθρου να επιφέρουν βραχυχρόνιους εγκλωβισμούς.

  Η εικόνα του ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Jumbo και η Εθνική σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ασκώντας και τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΤΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Titan, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Βιοχαλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ οι Πειραιώς, Σαράντης και ΟΛΠ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινηθεί πάνω από το +1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ