Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 13:58

  Νευρικότητα με αυξημένο τζίρο και πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα με αυξημένο τζίρο και πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά, αλλά χωρίς να δέχεται σημαντικές πιέσεις, κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, παραπέμποντας περισσότερο σε συσσώρευση μετά από δύο ημέρες ανόδου, αναμένοντας παράλληλη και την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,23% στις 896,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.252,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,66% στις 903,49 μονάδες.

  Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα άρχισε δυναμικά, από τις 12:00 το ΧΑ έριξε τους ρυθμούς του, αναμένοντας τις κινήσεις των μεγάλων index-tracked funds προς το τέλος της συνεδρίασης. Η αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών Α (από 15% σε 20%) σε αρκετούς δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI, θα οδηγήσει σε μεταφορές κεφαλαίων, οι οποίες θα επηρεάσουν και την ελληνική αγορά, προφανώς με εκροές.

  Η αναδιάρθρωση των δεικτών συμπίπτει χρονικά και με το κλείσιμο έτους από ξένα χαρτοφυλάκια (τέλος Νοεμβρίου), με τη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις να λειτουργήσουν ως σηματωρός για τις προθέσεις των ξένων τη νέα χρονιά. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, μέχρι τώρα η αγορά έχει αντέξει να βρίσκεται κοντά στις 900 μονάδες, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε σημαντικές αναταράξεις μέχρι το τέλος του έτους, ειδικά εάν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια παραμείνουν επιφυλακτικά.

  Πάντως, η ABN Amro δηλώνει θετική για τον κλάδο που δίνει τον τόνο στην ελληνική αγορά, τον τραπεζικό, θεωρώντας ότι το σχέδιο Ηρακλής ανοίγει στην πόρτα για μια τεράστια μείωση του κινδύνου σε έναν τραπεζικό τομέα ο οποίος έχει ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό επισφαλών δανείων. Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου θα κάνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ισχυρότερο και τελικά θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

  Τεχνικά πάντως, όπως αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος, η μείωση των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες με όχημα τον "Ηρακλή", έχει δημιουργήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ένα ανοδικό "ξεφάντωμα" ωθώντας τον Τραπεζικό Δείκτη από τις 815 στις 924 μονάδες. Το γεγονός αυτό έχει σύρει ανοδικά και τον Γενικό Δείκτη φέρνοντάς τον μέσα στη ζώνη έγερσης των 890 με 900 μονάδων. Σε αυτά όμως τα επίπεδα τιμών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς πάνω από τις 930 μονάδες του Τραπεζικού Δείκτη παραμονεύει συνειρμικά ο διαγραμματικός "Προκρούστης" με τις επιμέρους "μικρόσωμες" ακόμα συστημικές τράπεζες να κινδυνεύουν να τοποθετηθούν στη μακριά κλίνη. Έτσι, εάν τεντωθούν βίαια ανοδικά για να καλύψουν το μήκος της, θα γράψουν μεν ψηλότερες τιμές αλλά θα υπάρξει αυξημένη πιθανότητα λόγω της έλλειψης ακόμα του κατάλληλου μικροοικονομικού υπόβαθρου να επιφέρουν βραχυχρόνιους εγκλωβισμούς.

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, Εθνική και Eurobank είναι οι τρεις τίτλοι του FTSE 25 που παραμένουν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Aegean, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ με το +2,30% που καταγράφει παρέχει μικρές στηρίξεις, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Cenergy, Φουρλής, Μυτιληναίος, Motor Oil, Coca Cola, Titan, Πειραιώς και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή η Βιοχαλκο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ