Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 17:26

  Άνοδος και επαναφορά στις 890 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  Άνοδος και επαναφορά στις 890 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο και από το ανοδικό comeback της Coca Cola, τίτλοι οι οποίοι βοήθησαν στο να κλείσει το πενθήμερο με κέρδη.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 891,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 884,47 μονάδων (+0,12%) και 891,55 μονάδες (+0,92%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,58 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,29%, στις 2.230,21 μονάδες, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.219,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,18% στις 900,73 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,68%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,45%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,56%.

  Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας έκανε η αγορά την εβδομάδα που πέρασε με τις τράπεζες να παίρνουν τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος από την Coca Cola και τον ΟΤΕ υποστηριζόμενες από ειδήσεις και από συμπαθητικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το περιεχόμενο της αγοράς έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό νέων και γεγονότων καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης.

  Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα, επενδύοντας φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός κλάδος αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων με την αρωγή του σχεδίου "Ηρακλής" το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο ως προς τις τελικές του διατυπώσεις. Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Με αυτά και με αυτά το ΧΑ κρατάει τα σκήπτρα παγκοσμίως, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς. Στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση από το 2000. Σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει την σημασία του καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα.

  Η άνοδος είχε ως επί το πλείστων θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο ΧΑ και για την επόμενη χρονιά γεγονός που εξασφαλίζει αν μη τι άλλο την συνέχιση του ενδιαφέροντος.

  Τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων αγόρασε χρόνο για τους ταύρους οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων. Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης η οποία ήταν ελεγχόμενη και εντός προγράμματος, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας.

  Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματα τους με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον τραπεζικό κλάδο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια απορροφώντας τους κραδασμούς από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκανε στο τέλος της διαφορά, με το +4,71% που σημείωσε, με την Εθνική και την Coca Cola να ολοκληρώνουν με άνοδο 2,81% και 2,37% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Motor Oil, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Σαράντης και Cenergy, με την Jumbo να ολοκληρώνει στο -1,39%. Η Λάμδα, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι η τιμή των νέων μετοχών στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι στα 6,70 ευρώ ανά μετοχή, με αναλογία 1,2 νέες/1 παλαιά, έκλεισε με απώλειες 3,01% στα 7,73 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ