Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 11:17

  Νευρικότητα με αυξημένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα με αυξημένο τζίρο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια κέρδη, αλλά και νευρικότητα επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρίσκει στηρίγματα από τους τίτλους που διόρθωσαν σημαντικά το προηγούμενο διήμερο, επιχειρεί επί της ουσίας να επιβεβαιώσει την παραμονή του στη ζώνη των 880 και 895 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 885,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.211,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,08% στις 882,21 μονάδες.

  Η αγορά επιβεβαιώνει την παραμονή της στη ζώνη των 880-895 μονάδων, στην οποία βρίσκεται από τις 14 Νοεμβρίου, κινούμενη πλαγίως σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά με σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο τίτλων. Και το ενδιαφέρον της αγοράς για επιλεγμένους τίτλους αποτυπώνεται και στη μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στους όγκους ορισμένων τίτλων, οι οποίοι είναι σχετικώς υψηλοί σε αντίθεση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης αγοράς.

  Έτσι και σήμερα δεν λείπει η νευρικότητα από το ταμπλό, με τις κινήσεις να μαρτυρούν αυτή τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, ειδικά των ξένων, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα έχουν κλείσει τα "βιβλία" του έτους και θα σχεδιάζουν τη νέα στρατηγική για το 2020. Και οι αποδόσεις είναι τόσο ελκυστικές που ακόμη και ορισμένες ποσοστιαίες μονάδες από τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν θα αλλοιώσουν τη γενική ιδιαιτέρως θετική χρονιά για το ΧΑ.

  Την ίδια ώρα οι καταλύτες που βρίσκονται στο τραπέζι και κρίνουν τη νέα χρονιά χρειάζονται ακόμη επεξεργασία για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι πλέον γνωστά, πλην της Πειραιώς, εντούτοις απομένουν οι κρίσιμες εξελίξεις γύρω από το σχέδιο "Ηρακλής" για τα προβληματικά δάνεια. Επίσης, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε, με την αγορά να αναμένει τα πρώτα δείγματα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να υλοποιήσει κατά γράμμα το νέο - πολλαπλό - σχέδιο "νοικοκυρέματος" των δημοσίων δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, μαζί με τον πλήρη μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο υλοποιείται το ετήσιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των 6,75 δισ. ευρώ, αλλά και με παρεμβάσεις  ''υγιούς" ανόδου των φορολογικών εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της "βάσης".

  Εκτός των παραπάνω βέβαια η εστίαση σήμερα παραμένει στη Lamda Development, η οποία ανακοίνωσε ότι η τιμή των νέων μετοχών στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι στα 6,70 ευρώ ανά μετοχή. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 1,216918965991410 Νέες Μετοχές για κάθε μία (1) παλαιά μετοχή. Ωστόσο, η ανακοίνωση προκαλεί την πτώση της μετοχή στα 7,60 ευρώ, αφού καταγράφονται απώλειες 4,77%.

  Εκτός της Lamda όμως, η Coca Cola και ο Titan σημειώνουν κέρδη 1,56% και 1,20% αντίστοιχα, προσφέροντας στηρίγματα στον γενικό δείκτη, όπως και τα ήπια κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Φουρλής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Εθνική και Jumbo.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 2,51%, με τις Cenergy, Ελλάκτωρ, Aegean, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΔΕΗ να σημειώνουν απώλειες μικρότερες του 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ