Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 14:05

  Παραμένει στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο

  Παραμένει στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως καταφέρνει να ελέγξει τις πιέσεις των πωλητών, ώστε να μην δοκιμάσει τις 880 μονάδες και να μείνει σε επαφή με τα επίπεδα των 890 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,57% στις 885,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.205,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,1% στις 883,69 μονάδες.

  Η αγορά επηρεάζεται από το αρνητικό διεθνές κλίμα, την ώρα όμως που βρίσκει νέα στηρίγματα για να διαφυλάξει τις θετικές της προοπτικές, με τους καταλύτες να έρχονται από την οικονομία και τις ενέργειες της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως επισημαίνει σήμερα και ο ΟΟΣΑ τα πλεονάσματα της χώρας είναι διασφαλισμένα όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021, ενώ κάνει λόγο για επιβράδυνση της ανόδου του ΑΕΠ στο 2% την προσεχή 2ετία εξαιτίας διεθνούς κλίματος και αύξησης εισαγωγών.

  Βέβαια, αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020 και προωθεί το αναπτυξιακό της πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ περίπου που αποτελείται κατά 80% από μειώσεις φόρων. Από την άλλη, οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, από 3,0% του ΑΕΠ το 2018 στο 3,8% το 2019 και στο 4,3% του ΑΕΠ το 2020, με την αγορά να τηρεί επιφυλακτική στάση σε αυτό.

  Όπως αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές, αυτό που συζητείται τώρα στους κύκλους των επενδυτών είναι το εάν η Ελλάδα καταφέρει να δώσει κάποια ώθηση στην ανάπτυξή της, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία ρίχνει σημαντικά τους ρυθμούς της. Και το πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα είναι γνωστό, ιδιαίτερα όταν οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν διαθέσεις να μειώσουν τους στόχους των πλεονασμάτων.

  Την ίδια ώρα, η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων 9μήνου αλλά και της νέας στρατηγικής της Alpha Bank, ενώ αναμένει και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Αν και τα αποτελέσματα 9μήνου δεν αναμένεται να κρύβουν κάποια αρνητική έκπληξη, το μικροσκόπιο βρίσκεται σταθερά στα μεγέθη για τα προβληματικά δάνεια, αλλά και τα έσοδα από τις προμήθειες και τους τόκους.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης χάνει 2,48%, με τις Jumbo, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Titan, Cenergy, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη είναι οι Φουρλής, Πειραιώς, Coca Cola και Λάμδα, αλλα καμία δεν κινείται με κέρδη που να ξεπερνούν το 1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ