Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 11:08

  Επαναφέρουν το Χρηματιστήριο στις 880 μονάδες οι πωλητές

  Επαναφέρουν το Χρηματιστήριο στις 880 μονάδες οι πωλητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνεχίζεται και σήμερα το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απομακρύνεται εκ νέου από τα επίπεδα των 890 μονάδων, αν και δεν λείπουν οι κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων, ειδικά σε τίτλους που επέδειξαν αντοχές στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,64% στις 884,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,92 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,87% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.198,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,79% στις 877,62 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η αρχική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο φαίνεται να καθυστερεί για το επόμενο έτος και ενώ το θέμα των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ προκαλεί νέες τριβές στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μιας εμπορικής συμφωνίας ενδεχομένως να καθυστερήσει μέχρι το 2020, καθώς η Κίνα επιδιώκει την κατάργηση των δασμών που υιοθέτησε η αμερικανική πλευρά τους προηγούμενους μήνες.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών άλλωστε έχει δείξει ότι είναι ευάλωτο στις εξωτερικές πιέσεις, δεδομένου του ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο επίπεδο που απαιτεί ισχυρές δυνάμεις και καταλύτες για να το ξεπεράσει. Και αυτή η προσπάθεια επιβαρύνεται εξαιτίας του ότι αρκετοί τίτλοι του βρίσκονται σε πολύμηνα ή πολυετή υψηλά με τα περιθώρια στηρίξεων έναντι των εξωτερικών κραδασμών να μειώνονται.

  Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει το θετικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, εντούτοις το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όπου οι πωλητές δείχνουν να βρίσκονται ενεργοί. Και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Νοεμβρίου, όταν και οι ξένοι θα κάνουν το "λογαριασμό" του 2019, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων θα προκαλούν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο ταμπλό.

  Το θετικό από την άλλη είναι ότι μεσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριο Αθήνας συντηρεί τις θετικές του προοπτικές, με τον Δεκέμβριο να αναμένεται να δείξει αρκετά από τα σημάδια των νέων 12μηνων επενδυτικών στρατηγικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λείψουν και οι καιροσκοπικές κινήσεις, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναζητήσουν καλύτερες τιμές εισόδου προκαλώντας πιέσεις στις τρέχουσες τιμές, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κοντινών στηρίξεων.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank εξακολουθεί να πιέζεται καταγράφοντας απώλειες 2,32%, με τις Εθνική, Jumbo, Eurobank, Σαράντης, Βιοχαλκο και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Μυτιληναίος προσπαθούν να κρατήσουν το θετικό τους πρόσημο, κινούμενες όμως μόλις στο +0,22% και +0,15% αντίστοιχα. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, Λάμδα και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ