Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 14:18

  ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κόντρα στους πωλητές του Χρηματιστηρίου

  ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κόντρα στους πωλητές του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό έλεγχο έχει καταφέρει να θέσει τις πιέσεις που δέχεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και αντιμετωπίζει τις απώλειες της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων του, βρίσκει θετικά ερείσματα σε επιλεγμένες μετοχές, όπως αυτή του ΟΤΕ.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,03% στις 893,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο επίσης 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.233,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,29% στις 912,70 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει να μπορεί να διατηρήσει τη ζώνη των 890 μονάδων, παρά το γεγονός ότι σήμερα έχουν ενταθεί οι κινήσεις των πωλητών. Η "στάση" αυτή άλλωστε ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς μπροστά βρίσκεται ο μεγάλος σκόπελος των 900 μονάδων, η υπέρβαση του οποίου απαιτεί τόσο νέα κεφάλαια όσο και ισχυρούς καταλύτες.

  Πάντως, ένας από αυτούς σήμερα συμβάλει στις στηρίξεις της αγοράς, και δεν είναι άλλος από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό του 2020 της Ελλάδας. Η Κομισιόν έκρινε τον προϋπολογισμό του νέου έτους φιλοαναπτυξιακό, κάτι, που όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, η αγορά θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό, δεδομένης της αποστράγγισης της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια.

  Επισημαίνεται όμως ότι η πορεία του χρέους είναι δυσμενέστερη από τις προηγούμενες προβλέψεις στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Ωστόσο εκτιμάται ότι η πορεία απομείωσής του στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αναμένεται να είναι συμβατή με τον στόχο που έχει τεθεί.  Ειδική αναφορά γίνεται και για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και λόγω αυτών έχει εισαχθεί σε ένα ανεξάρτητο σκέλος εποπτείας, το οποίο παρακολουθείται σε ετήσια βάση.

  Πάντως, τεχνική η αγορά βρίσκεται σε "ασφαλή" επίπεδα, καθώς σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο FTSE 25 βρίσκεται μεταξύ 2.250 και 2.210 μονάδων που είναι τα δύο επίπεδα αντίστασης και στήριξης. Επίσης και ο γενικός δείκτης δεν επιχειρεί προς το επίπεδο των 872 μονάδων, που αποτελεί τη στήριξη, η διάσπαση της οποίας θα επαναφέρει την αγορά στο εύρος του προηγούμενου τριμήνου.

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη 3,19% και ο ΟΠΑΠ είναι στο +1,12%, ενώ Ελλάκτωρ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Alpha Bank κινούνται με μικρά κέρδη, προσφέροντας όμως και αυτές τις στηρίξεις τους στον γενικό δείκτη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, Cenergy, Titan, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Aegean, Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Πειραιώς, Jumbo και Eurobank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ