Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 14:23

  HSBC: Η στερλίνα θα μπορούσε να εκτιναχθεί. Ή να καταρρεύσει

  HSBC: Η στερλίνα θα μπορούσε να εκτιναχθεί. Ή να καταρρεύσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών του Δεκεμβρίου ανοίγει δύο κατευθύνσεις για την στερλίνα και "τα πάντα μπορεί να συμβούν", σύμφωνα με τη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα.

  Ένα αποτέλεσμα που θα στρώνει το δρόμο σε μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ωθήσει τη στερλίνα κατά περισσότερο από 12% στα 1,45 δολάρια έως τα τέλη του επόμενου έτους, δήλωσε ο David Bloom, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της HSBC Holdings, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Αντίθετα, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να βυθίσει το νόμισμα κατά περίπου 15% στα 1,10 δολάρια.

  "Τίποτα δεν έχει προεξοφληθεί", είπε ο Bloom. "Το πολιτικό αποτέλεσμα θα καθορίσει το μέλλον του νομίσματος".

  Αισιόδοξοι οι traders

  Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη που έχουν οι traders στη στερλίνα, την οποία τροφοδοτούν οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν το Εργατικό Κόμμα του Jeremy Corbyn στις 12 Δεκεμβρίου και θα εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit που θα βοηθήσει να δοθεί τέλος στην πολιτική παράλυση του Ην. Βασιλείου. Η στερλίνα κινείται κοντά σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ, ενώ οι traders έχουν την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα διατηρήσει το προβάδισμά του, όπως φανερώνει ένας δείκτης για τις αναμενόμενες μεγάλες μεταβολές στο νόμισμα.

  "Φαίνεται πως οι Συντηρητικοί θα έχουν αυτοδυναμία, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Είναι αρκετά περίπλοκο και είναι ακόμη τελείως ανοιχτό -ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί", είπε ο Bloom.

  Αυτή την ώρα η στερλίνα σημειώνει μικρή πτώση 0,12% έναντι του δολαρίου, στα 1,2935 δολάρια ανά στερλίνα, ενώ σε σχέση με το ευρώ χάνει 0,23% στις 0,8562 στερλίνες.

  Οποιαδήποτε λύση είναι καλή, είπε ο Bloom, είτε αυτή θα είναι ένα ακόμη δημοψήφισμα, είτε μια συμφωνία για το Brexit. Η πολιτική διαμάχη θα αρχίσει να υποχωρεί, η οικονομία θα μπορούσε να δεχτεί δημοσιονομική στήριξη και η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το αντίστροφο θα μπορούσε να πυροδοτήσει τους φόβους ύφεσης. 

  Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν την πλειοψηφία των Συντηρητικών ως το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στον Johnson να περάσει τη συμφωνία του εγκαίρως για τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Ιανουαρίου και να αρχίσει να διαπραγματεύεται για μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Βλέπουν τη νίκη των Εργατικών ως επιβλαβή για την στερλίνα, καθώς ο Corbyn θα προχωρούσε στην αύξηση των δημόσιων δαπανών, θα κρατικοποιούσε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και θα αύξανε τους φόρους για τους πλούσιους ενισχύοντας τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων.

  Μεταξύ των τριών σεναρίων για τις εκλογές, ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία θα ήταν το χειρότερο για το νόμισμα, εκτίμησε ο Bloom. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχε μια πλειοψηφία βουλευτών να ταχθεί υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit ή υπέρ κάποιας συμφωνίας. "Θα μπαίναμε ξανά στον βάλτο", είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ