Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 11:02

  Τραπεζικά στηρίγματα για ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο

  Τραπεζικά στηρίγματα για ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, χωρίς όμως να παρατηρούνται οι υπερβολές της χθεσινής συνεδρίασης, το κλείσιμο της οποίας απογοήτευσε ελαφρώς τους long.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,59% στις 893,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.240,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,70% στις 921,45 μονάδες.

  Αν και η αγορά χτες έκανε ένα κλείσιμο κατώτερο το προσδοκιών, οι αγοραστές φαίνεται ότι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο ταμπλό, ειδικά σε επιλεγμένες μετοχές που μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα των 890 μονάδων, επιτρέποντας παράλληλα και τους πωλητές να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους, αλλά και να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια ενόψει του κλεισίματος του έτους.

  Άλλωστε, τα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν την ετήσια στρατηγική τους στο τέλος του Νοεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τη σημερινή έχουν εννέα συνεδριάσεις για να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Οι αλλαγές αυτές αν και προκαλούν έντονη νευρικότητα σε τίτλους που ήδη έχουν αποδώσει σημαντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αφεθεί η αγορά να κινηθεί έντονα προς κάποια κατεύθυνση.

  Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι η αγορά ποντάρει στις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο "Ηρακλής" για τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες και θα κρίνουν εάν συντηρηθούν οι long θέσεις και τη νέα χρήση. Και οι εξελίξεις αυτές θα πυκνώσουν και θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Capital.gr, συντηρώντας την αναμονή της αγοράς για την έκβασή τους.

  Ένας ακόμη παράγοντας που θα κρίνει τη στάση των long είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών, η ανακοίνωση των οποίων αρχίζει σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Όπως εκτιμούν οι εγχώριοι και οι ξένοι αναλυτές, το γ' τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες με την τάση στα βασικά λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένει θετική καθώς η αύξηση των προμηθειών και ο συνεχιζόμενος έλεγχος του κόστους, θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση ορισμένων προκλήσεων που υπάρχουν στα καθαρά έσοδα από τόκους.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha Bank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, με τον ΑΔΜΗΕ και τη Eurobank να είναι στο +1,83% και +1,24% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Aegean, Coca Cola, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Titan, Cenergy, Jumbo, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που να ξεπερνούν το -0,7%. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ