Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 12:31

  Χρηματιστήριο: Ανοδικά, γύρω από τις 890 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Ανοδικά, γύρω από τις 890 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρό ράλι ανόδου, το χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι ξεπερνά την πρωινή νευρικότητα και να οδηγείται ακόμη πιο κοντά στο κρίσιμο επίπεδο των 900 μονάδων, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις θετικές αναλύσεις αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,10% στις 894,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.242,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,74% στις 920,19 μονάδες.

  Ισχυρή είναι η ώθηση που λαμβάνει ο τραπεζικός κλάδος από τη νέα έκθεση της HSBC, η οποία επισημαίνει ότι οι θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν έχουν μεταφραστεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η ίδια δεν έχει βρει σημαντικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν την απαισιόδοξη στάση των "αρκούδων" της αγοράς που μιλούν για προκλήσεις στα έσοδα, τη μείωση των NPEs και την ποιότητα του κεφαλαίου του κλάδου.

  Έτσι προχωρά στην αναβάθμιση της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς σε "buy" από "hold", ενώ διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση "buy" για την Alpha Bank. Όπως επισημαίνει η HSBC, μία πιο θετική στάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι απόλυτα δικαιολογημένη τη στιγμή που οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν μείνει "πίσω".

  Θετική είναι και η JP Morgan, η οποία εκτιμά πως και το γ' τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες με την τάση στα βασικά λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένει θετική καθώς η αύξηση των προμηθειών και ο συνεχιζόμενος έλεγχος του κόστους, θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση ορισμένων προκλήσεων που υπάρχουν στα καθαρά έσοδα από τόκους. Παράλληλα εκτιμά πως η ποιότητα του ενεργητικού θα σημειώσει περαιτέρω οργανική βελτίωση, αλλά καθώς μπαίνουμε στο επόμενο στάδιο της επίλυσης του ζητήματος των NPEs με την επικείμενη νομοθεσία του σχεδίου "Ηρακλή", η αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα ανόργανα σχέδια των τραπεζών τα οποία και θα οδηγήσουν σε ένα πιο "επεισοδιακό" δ' τρίμηνο καθώς και σε ένα επίσης πιο "επεισοδιακό" 2020, σε σχέση με το φετινό έτος.

  Τεχνικά τώρα, ο FTSE 25 πλησιάζει τη σημαντική αντίσταση των 2.245 μονάδων, που μόνο κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμάσει τις 2.270 μονάδες άμεσα. Οι 2.190 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, που μόνο κατοχύρωση μπορεί να ανακόψει την επιθετική τάση και να προκαλέσει τη διόρθωση στις 2.160 μονάδες.

  Σε επίπεδο γενικού δείκτη οι 882 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διόρθωση. Κατοχύρωση των 901 μονάδων σε κλείσιμο μας δίνει συνέχιση στην άνοδο.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 5,47%, με την Alpha Bank και την Εθνική να είναι στο +2,5% έκαστη. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Μυτιληναίο ο οποίος προχωρά σε έκδοση ευρωομολόγου 500 εκατ. ευρώ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Σαράντης. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Titan, Motor Oil, Cenergy και ΑΔΜΗΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ