Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 11:20

  Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει πάνω από τις 890 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει πάνω από τις 890 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
   
  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο και από τα κέρδη αρκετών δεικτοβαρών μετοχών που ανακάμπτουν από τη διόρθωση της Παρασκευής. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 890,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.232,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,79% στις 911,72 μονάδες.

  Η αγορά επιχειρεί να ανακτήσει τις 890 μονάδες ώστε να τεθεί σε πλήρη ορατότητα με το υψηλό έτους των 901 μονάδων, αν και ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, δεν θα είναι εφικτό πριν ο τραπεζικός κλάδος ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι θετική, με τον κλάδο να μην χάνει προς ώρας τα άνω του 100% κέρδη του κλαδικού του από τις αρχές του έτους. 

  Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να κινεί τα νήματα στην αγορά, παρ' όλα αυτά την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε να αφυπνίζονται και άλλοι τίτλοι που το τελευταίο διάστημα μας είχαν συνηθίσει στην πλαγιοπτωτική κίνηση. Αυτό βοήθησε σημαντικά την αγορά να κάνει τη διαφορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής και πλέον να είναι μίαν ανάσα από το μαγικό επίπεδο των 900 μονάδων που είναι κομβικό για τη συνέχεια. Οι ξένες αγορές βοηθούν σε αυτό, παρ' όλα αυτά πιστεύουμε πως η αγορά μας έχει ήδη αυτονομηθεί στη μεγάλη εικόνα. Το ότι είναι πρώτη παγκοσμίως σε απόδοση για το 2019 με 44% απόδοση είναι και η απόδειξη, γεγονός που όσο περνάει ο καιρός έλκει και νέους επενδυτές, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, μεσοπρόθεσμα παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος περιμένοντας να δούμε αν η αγορά ξεπεράσει και πώς τον σκόπελο των 900 μονάδων. Ακόμα μακροοικονομικά δεν έχουμε δει να γράφεται τίποτα... και εκτός σημαντικού απροόπτου μπροστά μας έχουμε να δούμε μεγάλα πράγματα. Φυσικά χρειάζεται στρατηγική και κανόνες για να μπορέσουμε να καταγράψουμε σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον χωρίς υπερβολές και χωρίς να παρασυρόμαστε μιας και το τελευταίο θα συμβεί αρκετές φορές στο μέλλον, καταλήγει ο ίδιος.

  Τεχνικά τώρα, ο FTSE 25 πλησιάζει τη σημαντική αντίσταση των 2.245 μονάδων, που μόνο κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμάσει τις 2.270 μονάδες άμεσα. Οι 2.190 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, που μόνο κατοχύρωση μπορεί να ανακόψει την επιθετική τάση και να προκαλέσει τη διόρθωση στις 2.160 μονάδες. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι 882 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διόρθωση. Κατοχύρωση των 901 μονάδων σε κλείσιμο μας δίνει συνέχιση στην άνοδο.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν κέρδη 2,80% και 2,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Motor Oil και Βιοχαλκο.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Jumbo, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Σαράντης, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 0,7%. Χωρίς μεταβολή οι Aegean και Cenergy.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ