Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 09:14

  Οι σημαντικότερες εξελίξεις της εβδομάδας για τις αγορές

  Οι σημαντικότερες εξελίξεις της εβδομάδας για τις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις εξελίξεις που επηρέασαν τις βασικές ισοτιμίες την εβδομάδα που πέρασε και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφωθούν την τρέχουσα εβδομάδα περιγράφει η A-quant.

  EURUSD

  Ανοδική αντίδραση έβγαλε το EURUSD την προηγούμενη εβδομάδα, ανακάμπτοντας από χαμηλά ενός μηνός περίπου και κλείνοντας πάνω από το 1.10, στο 1.1051. Τα αντικρουόμενα νέα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας έχουν κουράσει τους επενδυτές ενώ οι τακτικές ειδήσεις και οι ανακοινώσεις ήταν μάλλον ουδέτερες για Ευρώπη και Αμερική. Η παρούσα εβδομάδα επικεντρώνεται σα πρακτικά της FOMC την Τετάρτη στις 21:00 από τις ΗΠΑ, στα πρακτικά της νομισματικής πολιτικής της Ε.Κ.Τ. την Πέμπτη στις 14:30 και στην ομιλία της νέας προέδρου Christine Lagarde την Παρασκευή στις 10:30. Μαζί με ήδη δημιουργημένο επενδυτικό συναίσθημα και τυχόν νέα από τον εμπορικό πόλεμο, αυτά τα συμβάντα αναμένεται να κυριαρχήσουν ενώ η Δευτέρα και Τρίτη είναι μάλλον ουδέτερες ημέρες χωρίς έντονη ειδησεογραφική δραστηριότητα. Η ορμή που απέκτησε το EURUSD προς τα πάνω αναμένεται να δοκιμάσει το 1.11 αλλά προς το παρόν δε φαίνεται να έχει αλλάξει η καθοδική μακροπρόθεσμη τάση της ισοτιμίας. Η μεταβλητότητα συνεχίζει να μειώνεται ενώ φαίνεται να έχει χτιστεί μια δυνατή στήριξη στην περιοχή του 1.1170 – 1.1180. Εκτός των σημαντικών νέων που αναφέραμε, υπάρχουν σημαντικές ομιλίες στελεχών της Ε.Κ.Τ. του Luis De Guindos και του Philip Lane τη Δευτέρα, η ανακοίνωση των νέων οικοδομικών αδειών στις ΗΠΑ την Τρίτη στις 15:30, η επισκόπηση της οικονομικής σταθερότητας για την Ευρωζώνη την Τετάρτη στις 11:00, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης από τον Ο.Ο.Σ.Α. την Πέμπτη στις 12:00, η ανακοίνωση του γερμανικού Α.Ε.Π. την Παρασκευή στις 9:00, ο γερμανικός σύνθετος PMI την Παρασκευή στις 10:30 και οι αμερικανικοί δείκτες ΡΜΙ (βιομηχανικός, υπηρεσιών και σύνθετος) την ίδια μέρα στις 16:45.

  GBPUSD

  Το GBPUSD συνέχισε την κίνησή του μέσα στο κανάλι των περιοχών τιμών 1.28 – 1.30 που έχει δημιουργηθεί εδώ και 4 – 5 εβδομάδες, μετά τη μεγάλη άνοδο που ξεκίνησε από τα μέσα Αυγούστου από την περιοχή του 1.20. Το άνοιγμα εβδομάδας ήταν λίγο κάτω από το 1.28, στο 1.2794 και το κλείσιμο στο 1.2907 ενώ τα χαμηλά και τα υψηλά ήταν πολύ κοντά στο άνοιγμα και κλείσιμο αντίστοιχα. O Boris Johnson, ο οποίος έχει αφαιρέσει πλέον από το κόμμα του το άτακτό Brexit, προηγείται δημοσκοπικά με διψήφιο νούμερο με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία που ενισχύει το βρετανικό νόμισμα. Από την άλλη πλευρά, τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας, έστω κι αν δεν ικανοποίησαν τις αγορές, ωστόσο έδειξαν πως η Αγγλία δεν είναι κοντά σε μια ύφεση. Με κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας πάνω από το 1.29, αναμένεται πλέον να δοκιμαστεί το 1.30 και εφόσον και αυτό διασπαστεί, θα σημάνει πιθανότατα πως οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη του Boris Johnson και την απομάκρυνση του σεναρίου του ατάκτου Brexit. 

  Εκτός από τα νέα των ΗΠΑ που είδαμε στην ενότητα του EURUSD, άλλες προγραμματισμένες ανακοινώσεις και events που υπάρχουν την παρούσα εβδομάδα για την οικονομία της Αγγλίας περιλαμβάνουν την αναφορά για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, το δανεισμό του δημοσίου τομέα την Πέμπτη στις 11:30 και τους δείκτες ΡΜΙ (βιομηχανικό, σύνθετο και κατασκευών) την Παρασκευή στις 11:30.

  USDJPY

  Εβδομάδα μικρής διόρθωσης για το USDJPY το οποίο άνοιξε στο 109.21 και έκλεισε στο 108.78 με τις εξελίξεις από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου να βρίσκονται στο προσκήνιο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ να προσθέτουν επιπλέον αβεβαιότητα και ανησυχία, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το JPY, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Την εβδομάδα που πέρασε, η ισοτιμία προσέγγισε το 109 αλλά την Παρασκευή υπήρξε ισχυρή ανάκαμψη. Οι δηλώσεις του προέδρου Trump αλλά και η κατάθεση του Jerome Powell στο Κογκρέσο, ο οποίος τόνισε πως η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ενίσχυσαν το αμερικανικό νόμισμα και έτσι είναι πιθανόν μα αποτελεί παρένθεση η πτωτική εβδομάδα που είδαμε, στην ανοδική κίνηση της ισοτιμίας που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου. Η περιοχή του 109.20 θα δοκιμάσει αυτήν την ανοδική κίνηση ενώ τυχόν διάσπαση ανοίγει το δρόμο για το 110. 

  Σε σχέση με τις τακτικές οικονομικές ανακοινώσεις της Ιαπωνίας για την τρέχουσα εβδομάδα, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ την Τετάρτη στη 1:50 ανακοινώνονται οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο, την Πέμπτη στη 1:50 επίσης ανακοινώνονται οι ξένες επενδύσεις σε ιαπωνικές μετοχές και ομόλογα ενώ την ίδια μέρα στις 6:30 ανακοινώνεται ο σημαντικός δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας. Τέλος την Παρασκευή στη 1:30 ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

  EURJPY

  Το κανάλι πλάγιας τάσης που έχουμε επισημάνει, λίγο έλειψε να διασπαστεί καθοδικά την περασμένη εβδομάδα, αφού οι τέσσερις πρώτες ημέρες ήταν έντονα καθοδικές και οδήγησαν την ισοτιμία από το άνοιγμα του 120.36 έως το 119.24. Η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου του 120 πάντα έχει σημαίνοντα ρόλο αλλά το EURJPY ανέκαμψε εντυπωσιακά την Παρασκευή αφού ως ένα βαθμό επανήλθε η διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές μετά τα αισιόδοξα νέα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω από το 120, στο 120.21, δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο μέχρι την περιοχή του 121 αφού η διάθεση για ρίσκο απομακρύνει τους επενδυτές από το JPY ενώ παράλληλα τα νέα και οι ειδήσεις από την Ευρώπη δε δημιουργούν κλίμα ανησυχίας.

  Τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ιαπωνίας που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση και να αυξήσουν τη διακύμανση του ζεύγους, αναφέρονται στις αναλύσεις του EURUSD και του USDJPY αντίστοιχα.

  EURGBP

  Η συρρίκνωση τιμών που παρατηρήθηκε στο EURGBP για τρεις εβδομάδες, οδήγησε τελικά στην αναμενόμενη καθοδική διάσπαση του καναλιού που είχε δημιουργηθεί. Η ισοτιμία είχε τέσσερις ημέρες καθαρής καθοδικής κίνησης ενώ μόνον την Παρασκευή υπήρξε μια κάποια ανοδική αντίδραση. Το EURGBP άνοιξε πάνω από το 0.86, στο 0.8607 και έκλεισε στο 0.8564 χωρίς να υπερβεί μετά τη Δευτέρα το 0.86 ξανά. Είναι φανερό ότι τα νέα από την Αγγλία και η διαφαινόμενη επικράτηση του Boris Johnson, μαζί με το κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώνεται λόγω απομάκρυνσης σεναρίων για άτακτο Brexit, δίνουν πνοή στη στερλίνα, πιέζοντας καθοδικά την ισοτιμία. Πλέον στο στόχαστρο των πωλητών είναι η περιοχή τιμών του 0.85

  Τα οικονομικά & ανακοινώσεις της Ευρώπης και της Αγγλίας που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση και να αυξήσουν τη διακύμανση του EURGBP, αναφέρονται στις αναλύσεις του EURUSD και του GBPUSD αντίστοιχα.

  USDCAD

  Θετική (έστω και ελαφρά) όπως αναμέναμε ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το USDCAD έστω κι αν από την Πέμπτη υπήρξε μια διόρθωση που συνεχίστηκε και την Παρασκευή. Το άνοιγμα ήταν στο 1.3219 και το κλείσιμο στο 1.3222 ενώ εντός της εβδομάδας η ισοτιμία πλησίασε το 1.33, με υψηλά στο 1.3270. Οι τιμές του πετρελαίου που συνήθως έχουν καθοριστικό ρόλο στο CAD, δεν μπόρεσαν να ανέβουν ιδιαίτερα και έτσι το καναδικό νόμισμα δεν μπόρεσε να πάρει ώθηση. Το κλείσιμο πάνω από το 1.32, σε συνδυασμό με το ισχυρό USD των τελευταίων εβδομάδων δημιουργεί προσδοκίες για επαναπροσέγγιση της περιοχής του 1.33.
  Για τον Καναδά, τα νέα και οι ανακοινώσεις που μαζί με αυτές των ΗΠΑ, θα επηρεάσουν την ισοτιμία είναι κυρίως η ομιλία της Carolyn Wilkins της Τράπεζας του Καναδά την Τρίτη στις 20:15, οι δείκτες τιμών καταναλωτή την Τετάρτη στις 15:30, η συζήτηση στο Toronto του Stephen Poloz της Τράπεζας του Καναδά την Πέμπτη στις 15:40 και οι λιανικές πωλήσεις την Παρασκευή στις 15:30.

  USDCHF

  Αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά του USDCHF τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο για 6η συνεχή εβδομάδα έχει εναλλαγή ανοδικών και καθοδικών εβδομάδων. Έτσι μετά την προσέγγιση της περιοχής του 1:1 και άνοιγμα στο 0.9960, η ισοτιμία πιέστηκε και υποχώρησε κάτω από το 0.99 την Τετάρτη, φτάνοντας σε χαμηλά του 0.9870 την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή υπήρξε ενίσχυση του δολαρίου και ανοδική αντίδραση για την ισοτιμία που έκλεισε τελικά στο 0.9899. Λογικά θα παραμείνει στο πλάγιο κανάλι που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των τιμών 0.9840 και 0.9970, έστω κι αν φαίνεται προς το παρόν μια δυσκολία διάσπασης του 0.99. Αν η διάσπαση αυτή πραγματοποιηθεί, τότε ίσως δούμε το USDCHF στα άνω όρια του καναλιού που επισημάναμε, κοντά στο 0.9970.

  Ήσυχες σχετικά οι πρώτες μέρες της εβδομάδας για την ελβετική οικονομία με τη μόνη είδηση που ξεχωρίζει να είναι η βιομηχανική παραγωγή την Πέμπτη στις 9:30.

  AUDUSD

  Ακόμα μια έντονη πτωτική εβδομάδα για το AUDUSD αφού τα νέα από την αγορά εργασίας της Αυστραλίας ήταν απογοητευτικά. Η οικονομία της Αυστραλίας έχασε 19.000 θέσεις εργασίας ενώ οι προσδοκίες ήταν για προσθήκη 15.000 νέων θέσεων. Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα ήταν κι αυτή κατώτερη του αναμενομένου (4.7% έναντι 5.4%) και έτσι οι πιέσεις στην ισοτιμία εντάθηκαν περαιτέρω. Το AUDUSD άνοιξε στο 0.6855, ακολούθησαν τρεις χλιαρά πτωτικές ημέρες αλλά την Πέμπτη η πτώση ήταν μεγάλη και υπήρξε διάσπαση του 0.68, μέχρι το 0.6869. Τέλος, την Παρασκευή υπήρξε μια κάποια ανοδική αντίδραση, με την ισοτιμία να επιστρέφει πάνω από το 0.68 και να κλείνει τελικά στο 0.6814. Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν έχει αλλάξει και έτσι είναι πιθανόν να δούμε το AUSUSD κοντά στην περιοχή του 0.6720 – 0.6730 αυτήν την εβδομάδα.
  Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι ξένες άμεσες επενδύσεις της Κίνας, την Τρίτη στις 2:30 ανακοινώνονται τα πρακτικά της RBA (Reserve Bank of Australia), την Τετάρτη ο σημαντικός δείκτης της Αυστραλίας Westpac στη 1:30, την Τετάρτη επίσης στις 3:30 τα επιτόκια στην Κίνα που αναμένεται να μείνουν αμετάβλητα στο 4.2% και τέλος τα μεσάνυχτα Πέμπτη προς Παρασκευή ανακοινώνονται οι δείκτες PMI της Αυστραλίας (σύνθετος, βιομηχανικός και υπηρεσιών).

  S&P 500

  Ασταμάτητος ο αμερικανικός δείκτης SP500, σημείωσε νέα αλλεπάλληλα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε και κατάφερε να υπερβεί τις 3.100 μονάδες, με άνοδο περίπου 1%. Παρότι η περασμένη Δευτέρα ήταν ελαφρώς καθοδική με τον δείκτη να φτάνει μέχρι τις 3.074 μονάδες, οι υπόλοιπες μέρες και κυρίως η Παρασκευή ήταν καταιγιστικές με κλείσιμο στις 3.119 μονάδες, πολύ κοντά στα υψηλά εβδομάδας. Είναι φανερό ότι η πολύ μεγάλη ρευστότητα στην αγορά, σε συνδυασμό με χαμηλά ή και πολλές φορές αρνητικά επιτόκια της αγοράς ομολόγων, δίνει κίνητρα στους επενδυτές για απόκτηση μετοχών. Που θα φτάσει ο δείκτης, πριν κάνει κάποια διόρθωση, είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει αφού είναι ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα ενώ επειδή τα επίπεδα τιμών είναι πρωτόγνωρα, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες αντιστάσεις. Πάντως οι 3.140 μονάδες προς το παρόν φαίνονται εφικτές, ενώ από την άλλη φαίνεται ότι έχει υπάρξει χτίσιμο στήριξης στις 3.100 μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, η συνολική άνοδος έχει ξεπεράσει το 8%.

  DAX30

  Ελαφρώς ανοδικές τάσεις επεκράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30, ο οποίος σημείωσε κέρδη της τάξης του 0.2%. Οι τάσεις των ημερών ήταν μάλλον σταθεροποιητικές ενώ μόνον την Τρίτη υπήρξε μια κάποια άνοδος και την Πέμπτη μια ελαφρά διόρθωση. Το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στις 13.215 μονάδες και το κλείσιμο στις 13.243 μονάδες ενώ την Τρίτη είχαμε διάσπαση των 13.300 μονάδων, μέχρι τις 13.311. Η εκρηκτική άνοδος των περασμένων εβδομάδων δείχνει να έχει φρενάρει, όπως επισημάναμε και στο report της προηγούμενης εβδομάδας και μια διόρθωση μέχρι την περιοχή τιμών των 13.000 μονάδων δεν είναι απίθανη.

  FTSE100

  Η διόρθωση που αναμέναμε στον δείκτη FTSE100, πραγματοποιήθηκε και έτσι ενώ το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στις 7.368 μονάδες, ακολούθησε πτώση που οδήγησε τον δείκτη κάτω από τις 7.300 μονάδες την Πέμπτη. Η πτώση συνεχίστηκε και την Παρασκευή μέχρι τις 7.241 μονάδες ενώ από το μεσημέρι και μετά υπήρξε ανάκαμψη και κλείσιμο τελικά στις 7.312 μονάδες. Δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στο καθοδικό outlook του δείκτη και έτσι είναι πιθανόν να τον δούμε ακόμα και στην περιοχή τιμών των 7.150 μονάδων.

  Χρυσός

  Ανέκαμψε ο χρυσός μετά τη μεγάλη πτώση που είχε, αλλά όχι στο βαθμό που μπορούμε να πούμε πως η καθοδική τάση έχει ξεκάθαρα αλλάξει. Τα κέρδη ήταν της τάξης του 0.6%, με άνοιγμα στα $1459 και κλείσιμο στα $1468. Το εύρος της εβδομάδας ήταν από $1445.5 έως τα $1474.5 ενώ η Τετάρτη και η Πέμπτη ήταν οι ανοδικές ημέρες που έδωσαν τα κέρδη. Η διάθεση για ρίσκο έχει περιοριστεί αφού το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και σενάρια διεθνούς ύφεσης δείχνουν να απομακρύνονται. Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι να δούμε το χρυσό ακόμα και στα $1440 και μόνο αν υπάρξει διεθνής ανησυχία από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου ή περαιτέρω επιπλοκές στο Χονγκ Κονγκ με επιδείνωση της βίας και των διαδηλώσεων, θα επανέλθει διάθεση για ρίσκο και ίσως δούμε το χρυσό πίσω στα $1480.

  Πετρέλαιο

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα είχαμε για τις τιμές του πετρελαίου που κατάφεραν να διατηρηθούν κοντά στα $58, έστω κι αν τα χαμηλά εβδομάδας ήταν στα $56.23. Η αισιοδοξία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας σε συνδυασμό με το IPO της Aramco που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο κρατάνε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Έτσι πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ στις αρχές Δεκεμβρίου και όσο η αισιοδοξία από τον εμπορικό πόλεμο διατηρείται, αναμένεται διατήρηση και των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα που βρίσκεται τώρα. Δυο λεπτομέρειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση τιμών: τυχόν εκπλήξεις στα αποθέματα των ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Τρίτη στις 23:30 και τυχόν αρνητικές τροπές στο θέμα του εμπορικού πολέμου. Επιπρόσθετα, σημειώνουμε πως η τιμή των $58 αποτελεί ισχυρή αντίσταση για το πετρέλαιο ενώ η τελευταία φορά που είχαμε σημαντική υπέρβαση αυτών των επιπέδων ήταν λόγω της πυραυλικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα σενάρια λοιπόν είναι δύο: είτε η άνοδος τιμών θα συνεχιστεί με στόχο τα $60 είτε με βάση τους λόγους που αναφέραμε θα υπάρξει διόρθωση έως τα $56 τουλάχιστον.

  Bitcoin

  Η στήριξη του Bitcoin στα $8.600 δεν υφίσταται πια αφού προς το τέλος της εβδομάδας υπήρξε διάσπαση μέχρι τα $8.363. Πλέον τα $8.000 είναι απολύτως ορατά αφού προσεγγίζουμε και τις τιμές πριν τη μεγάλη άνοδο της εβδομάδας 21/10 – 27/10. Επιπλέον, η μεταβλητότητα συνεχίζει να μειώνεται χωρίς ωστόσο το Bitcoin να έχει εισέλθει σε επίπεδα υπερπώλησης. Μόνον μια επαναφορά τιμών πάνω από τα $8.600 θα δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας και θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τα $9.000. 

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ