Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Νοε-2019 20:00

  Τα δυο reports που τρόμαξαν την αγορά

  Τα δυο reports που τρόμαξαν την αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μπορεί η Ελλάδα να είχε αποτελέσει την εξαίρεση στις ρευστοποιήσεις που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει πλέον στους ελληνικούς τίτλους να μείνουν αλώβητοι από τις διαθέσεις των πωλητών που συνεχίζονται και αυτόν τον μήνα.

  Στην ερώτηση του εάν ήρθε το τέλος του ράλι για τα ελληνικά ομόλογα, αυτό που μπορεί να επισημανθεί είναι πως αν συνεχιστεί το διεθνές sell-off είναι δύσκολο οι ελληνικοί τίτλοι να αποφύγουν τις πιέσεις, καθώς η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και χαμηλής ρευστότητας και άρα ευάλωτη στις ακραίες κινήσεις. Στον αντίποδα, οι αναλυτές επιμένουν πως τα πλεονεκτήματα των ελληνικών τίτλων είναι πολλά, με την Ελλάδα να αποτελεί το μεγαλύτερο turnaround story των αγορών φέτος.

  Πώς ξεκίνησε

  Το ελληνικό sell-off ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, την επομένη ακριβώς από το "γύρισμα" στα αρνητικά των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών. Δύο reports τα οποία χτύπησαν την πόρτα της ελληνικής αγοράς τις τελευταίες ημέρες, με αρχή την Παρασκευή, παρέσυραν και τους ελληνικούς τίτλους στο διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων. Πρώτο αυτό της UBS όπου η ελβετική τράπεζα σημείωσε ότι διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών "προς αποφυγή", και σύστησε στους επενδυτές πώληση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, πέραν του 2021 δηλαδή, όταν και δεν θα υπάρχει η ασφάλεια του μεγάλου cash buffer.

  Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν αναμένεται να κατακτήσει την "επενδυτική βαθμίδα" μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα παραμείνει στην κατηγορία του ΒΒ με μία μόνο αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) να αναμένεται το 2020. Αν και η Ελλάδα συνεχίζει τη δημοσιονομική της προσαρμογή και η νέα κυβέρνηση συνεργάζεται με τους πιστωτές και έχει δεσμευθεί για συνετές πολιτικές, ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν υψηλοί μακροπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι, υποστηρίζει ο οίκος. Καθώς έως το 2021 ο κίνδυνος  είναι περιορισμένος λόγω του μεγάλου cash buffer και της μακράς διάρκειας του χρέους, και έτσι οι επενδυτές των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων μπορούν να είναι σχετικά "ήσυχοι", ωστόσο οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων δεν τους αποζημιώνουν για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης και θα χρειαστεί να συνεχίσει να εξαρτάται από τους πιστωτές της.

  Έτσι, η UBS διαμήνυσε στους επενδυτές να πουλήσουν όλα τα ελληνικά ομόλογα λήξης άνω των δύο ετών και τόνισε ότι θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, εάν δεν υπάρξει συνεχιζόμενη και μακρά εξωτερική στήριξη για τη χώρα.

  "Πλούσιες" οι αποτιμήσεις

  Στη συνέχεια ακολούθησε η Societe Generale, η οποία αν και δήλωσε θετική για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας γενικότερα καθώς και για τους ελληνικούς τίτλους πιο μακροπρόθεσμα, ωστόσο θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πλέον πολύ "πλούσιες". Μετά την αναβάθμιση της S&P, επισημαίνει, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει αρκετό χρόνο προτού δει κάποια νέα "ετυμηγορία" από οίκο. Και οι επενδυτές έως τώρα επιβράβευσαν τα ελληνικά ομόλογα ακριβώς γιατί οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εμφανιστεί αδικαιολόγητα αυστηροί απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις αξιολογήσεις τους, παρά τη σημαντική βελτίωση της χώρας.

  Αυτό ήταν που οδήγησε στον μηδενισμό των ελληνο-ιταλικών spreads, κάτι το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με τη Société Générale, είναι υπερβολικό καθώς το 2008, όταν είχε ξανασυμβεί, η Ελλάδα είχε βαθμολογία Α1 (επενδυτική βαθμίδα) από τους οίκους. Όπως τόνισε η ίδια προχωρά στη ρευστοποίηση των κερδών της στα 10ετή ελληνικά ομόλογα και συστήνει και στους επενδυτές να τα πουλήσουν και να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα σε αυτήν τη συγκυρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα πρέπει τα ιταλικά ομόλογα να σημειώσουν ράλι πριν τα ελληνικά δουν και πάλι τις αποδόσεις τους να υποχωρούν.

  Η σύγκριση με την Ιταλία

  Οι συστάσεις των δύο επενδυτικών οίκων "ακούστηκαν" όπως φαίνεται από την αγορά και το αποτέλεσμα ήταν μία έντονη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών τίτλων στη συνέχεια και κοντά στο 1,45% από μόλις 1,155% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ουσιαστικά, σημειώθηκε άνοδος κοντά στο 26% στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με αφορμή το "φαινόμενο" του μηδενισμού των spreads με την Ιταλία, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2008 όταν η Ελλάδα είχε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, και το οποίο όπως αποδείχθηκε "τρόμαξε" κάποιους επενδυτές.

  Σημειώνεται πως ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς σημείωσαν άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν μία εντυπωσιακή εξαίρεση καθώς η απόδοση των 10ετών μειώθηκε κατά 23 μ.β, τη στιγμή που οι αποδόσεις στα γαλλικά και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα αυξήθηκαν κατά 19 μ.β και 18 μ.β αντίστοιχα. Οι πιέσεις που δέχονται οι ελληνικοί τίτλοι οφείλονται όπως σημειώθηκε και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων διεθνώς και ειδικά στην ευρωπαϊκή, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να βρίσκεται στο -0,24%, όταν τον Αύγουστο είχε βρεθεί στο -0,7%.

  Πού οφείλονται οι διεθνείς πιέσεις

  Πτώση της αξίας των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις κατά 6 τρισ. δολ.

  Το ράλι των ομολόγων διεθνώς, το οποίο και είχε οδηγήσει τίτλους αξίας άνω των 17 τρισ. δολ. να έχουν αρνητικές αποδόσεις, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα.

  Η "δεξαμενή" των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά και κατά σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δυόμισι μόλις μήνες. Συγκεκριμένα, από τα 17,04 τρισ. δολ. που είχε αγγίξει στα τέλη Αυγούστου, την προηγούμενη εβδομάδα προσγειώθηκε στα 11,4 τρισ. δολάρια. Μάλιστα, αν δει κανείς την εικόνα των 10ετών ομολόγων διεθνώς, μόνο πέντε χώρες αυτή τη στιγμή έχουν αρνητική απόδοση ενώ πριν από δύο μήνες οι χώρες αυτές έφταναν τις 13.

  Ο λόγος των πιέσεων που έχουν δεχθεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες έχει να κάνει με τον σημαντικό περιορισμό των ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας καθώς και για το Brexit, τα σημάδια σταθεροποίησης των οικονομικών στοιχείων διεθνώς και κυρίως στη μείωση των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ουσιαστικά ανατράπηκαν όλοι οι λόγοι και οι... ούριοι άνεμοι που είχαν σπρώξει το ράλι των διεθνών ομολόγων.

  Θα "επιστρέψουν"

  Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να έχουν πολλά πλεονεκτήματα γενικότερα αλλά και έναντι των ιταλικών. Αυτά τα πλεονεκτήματα αφορούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, την ισχυρή βελτίωση των προοπτικών της χώρας μετά τις εκλογές, τον περιορισμό του κινδύνου πολιτικής αστάθειας και τη σημαντική υποχώρηση του country risk, τις γρήγορες κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα φέρνοντας την Ελλάδα στο κατώφλι του QE και πολλά άλλα,

  Σε νέο σημείωμά της, η Capital Economics επανέλαβε πως τα ελληνοϊταλικά spreads μετά το ορόσημο της 7η Νοεμβρίου, το οποίο δεν κράτησε παρά μία ημέρα, θα βρεθούν σύντομα και πάλι σε αρνητικά επίπεδα και θα παραμείνουν εκεί για αρκετό διάστημα. Σύμφωνα με τον οίκο, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει χαμηλότερη ανάπτυξη και πιο αδύναμη δυναμική χρέους σε σχέση με την Ελλάδα, τη στιγμή που το πολιτικό ρίσκο στη γειτονική χώρα είναι αρκετά υψηλότερο, το ελληνικο-ιταλικό spread θα γίνει αρνητικό.

  Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα θα ωφεληθούν εμμέσως από το QE της ΕΚΤ, λόγω της αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων και με δεδομένο ότι το ποσοστό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ μικρότερο από των ιταλικών, η πρόσθετη ζήτηση και το κυνήγι των αποδόσεων των επενδυτών θα ωφελήσει πολύ περισσότερο τους ελληνικούς τίτλους.

  Τρεις λόγοι για νέο ράλι

  Θετική για την πορεία των ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται και η Bank of America. Όπως επισημαίνει, οι επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι εντυπωσιακές φέτος και το μομέντουμ αναμένεται να συνεχιστεί. Με κέρδη 32% φέτος έως σήμερα δεν υπάρχει asset στις αναπτυγμένες χώρες που να έχει ξεπεράσει τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει (το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα λέγαμε βέβαια εμείς, το οποίο σημειώνει άνοδο κοντά στο 40% φέτος...). Ακόμα και οι αμερικανικές μετοχές, αναφέρει η BofA, που έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά, έχουν προσφέρει απόδοση 29% από τις αρχές του έτους. Το spread έναντι της Γερμανίας, από τις 400 μονάδες βάσης στις αρχές της χρονιάς έχει μειωθεί πλέον κοντά στις 150 μονάδες βάσης, κοντά δηλαδή στο ιταλικο-γερμανικό spread.

  Όπως εκτιμά, το μομέντουμ μπορεί να συνεχιστεί για τρεις λόγους:

  1) Κυνήγι αποδόσεων σε μιαν αγορά που επωφελείται από την αυξημένη ρευστότητα. To κυνήγι των αποδόσεων έχει ωφελήσει τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας φέτος και αυτό, όπως εκτιμά η τράπεζα, θα συνεχιστεί στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Μπορεί τελευταία το ράλι να έχει δώσει τη θέση του σε ένα sell-off λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit, ωστόσο το κλίμα θα ξαναγίνει υποστηρικτικό.

  Εχοντας τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επωφεληθούν από το κυνήγι απόδοσης, δεδομένου ότι βελτιώνεται και η ρευστότητα. Ήδη έχει αυξηθεί ο τζίρος στην ΗΔΑΤ και ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να στηρίξει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας τα ομόλογα σε κυκλοφορία. Η αντικατάσταση των έντοκων γραμματίων με ομόλογα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, κατι που ήδη έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί και το 2020. Άλλες μέθοδοι είναι η ανταλλαγή ομολόγων (αντικατάσταση παλαιών τίτλων χαμηλής ρευστότητας με νέα) και περαιτέρω πρόωρες αποπληρωμές χρέους αν το σχετικό επιτοκιακό κόστος είναι πιο ελκυστικό και το επιτρέψουν οι πιστωτές.

  2) Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αναγνώριση του γεγονότος από τους οίκους αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά πολύ σημαντικών μέτρων όπως η δέσμευση στους στόχους για το πλεόνασμα, φορολογικές περικοπές, άρση ελέγχων κεφαλαίου, κινήσεις για την επιτάχυνση της έναρξης του έργου του Ελληνικού και η έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" για τα NPEs των τραπεζών. Επίσης, φαίνεται να έχει πάρει την "ιδιοκτησία" του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθώς και η επιτυχής εκκίνηση του "Ηρακλή" μπορεί να οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει προσδοκίες ότι η χώρα θα επανακτήσει την "επενδυτική βαθμίδα" με την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράσει ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του QE.

  3) Αυξημένη πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν ο "νέος αγοραστής". Από το 2015 δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο υπάρχει προοπτική άρσης αυτού του περιορισμού και αυτό θα είναι bullish για τα ελληνικά ομόλογα, όχι εξαιτίας της πιθανότητας άμεσων αγορών αλλά γιατί θα βελτιώσει τη ρευστότητα της αγοράς και θα δημιουργήσει έναν αγοραστή last resort που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή για τα ελληνικά ομόλογα, σε αντίθεση με τα ιταλικά και τα ισπανικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ