Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Νοε-2019 16:00

  Χρηματιστήριο: Το rebound στο ταμπλό και ο "φόβος" των 900 μονάδων

  Χρηματιστήριο: Το rebound στο ταμπλό και ο "φόβος" των 900 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επέστρεψαν τα χαμόγελα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει υψηλά σχεδόν τεσσάρων μηνών και να "βλέπει" εκ νέου τα υψηλά έτους των 900 μονάδων, με σημαντική ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

  Η συμβολή των τραπεζών σε αυτό το "ξέσπασμα" ήταν καθοριστική για ακόμα μία φορά, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται σε επίπεδα Ιουνίου 2018 και τις συστημικές τράπεζες να επιστρέφουν στα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου του 2017, τα οποία και έχουν αποδειχθεί "τεχνικά" δύσκολα. Σε αυτή την έκρηξη, η οποία να υπογραμμίσουμε ότι σημειώθηκε κόντρα στο ισχυρό sell-off που υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα, σημαντικό "όπλο" για τον Γενικό Δείκτη ήταν η στροφή της μετοχή της Coca-Cola, η οποία έπειτα από πολύ καιρό πήρε τα ηνία της αγοράς και ενισχύθηκε πάνω από 10% μέσα σε δύο συνεδριάσεις, με την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ, μετά και τα αποτελέσματα τριμήνου, καθώς και την ανακοίνωση για έκδοση 10ετούς ομολόγου.

  Αντίσταση

  Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτό το μίνι ράλι του Χ.Α. στον "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων εν όψει του κλεισίματος τον βιβλίων των ξένων χαρτοφυλακίων αυτόν τον μήνα, στην προσπάθεια δηλαδή να φέρουν την αγορά και την αξία του χαρτοφυλακίου τους εκεί που την έχει αφήσει το ράλι της αγοράς στα τέλη Ιουλίου και τις 900 μονάδες.

  Όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, οι προσδοκίες για έναν καλύτερο χρηματιστηριακά Νοέμβριο συνεχίζονται μετά τη διάσπαση των 882 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.190 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Όπως, ωστόσο, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900-920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Καθώς, παρόλο που η ελληνική αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των "hard data" της οικονομίας, και ειδικά των επενδύσεων.

  "Κλειδί" η ενίσχυση του τζίρου

  Παράλληλα, η σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών παραμένει το "κλειδί" για τη συνέχεια και τη διατήρηση της ανοδικής πορείας της αγοράς, και σε αυτό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μείνει στο περιθώριο, αφού οι επενδυτικές κινήσεις επικεντρώνονται ξεκάθαρα στα blue chips.

  Όπως σχολιάζει η Optima Bank, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρείται στο δ' τρίμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (60 εκατ. ευρώ ημερησίως σε μέσο όρο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έως τώρα) οφείλεται στη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές μετά το ράλι της τάξης του 40% που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης έως το καλοκαίρι, περιμένοντας "χειροπιαστά στοιχεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις προοπτικές των κερδών από τις ελληνικές μετοχές. Όπως εκτιμά, ωστόσο, οι αυξήσεις κεφαλαίου που ετοιμάζουν αρκετές εισηγμένες για το αμέσως επόμενο διάστημα (Lamda Development, Prodea, Trastor, BriQ Properties) αναμένεται να στηρίξουν και να "ανεβάσουν" τον τζίρο στο Χ.Α.

  "Συναρπαστικό" επενδυτικό story

  Πάντως, οι αναλυτές συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά assets και να στρέψει εκ νέου τούς επενδυτές προς Χ.Α. και ομόλογα.

  Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Global X, διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs –η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό ETF GREK–, οι κίνδυνοι γύρω από τα ελληνικά assets έχουν εκμηδενιστεί μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ενώ η Ελλάδα αποτελεί μια σπάνια "ευχάριστη νότα" στην Ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή, με τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ενδυνάμωση των τραπεζών και την έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" να κάνουν τους επενδυτές όλο και περισσότερο θετικούς για τις προοπτικές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας.

  Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο στην αγορά

  "Κλειδί" παραμένει, φυσικά, και η πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος, μετά το ράλι, το οποίο ξεπέρασε το 100% (τραπεζικός δείκτης) έως τα τέλη Ιουλίου, έχει υποστεί αρκετές διακυμάνσεις και πρόσφατα πιέστηκε λόγω της έλλειψης ορατότητας και σημαντικών λεπτομερειών γύρω από το σχέδιο "Ηρακλής". Σε αυτό το μέτωπο τα πράγματα δείχνουν πως ξεκαθαρίζουν, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να ψηφιστεί αυτόν τον μήνα. 

  Παράλληλα, οι τιτλοποιήσεις δείχνουν να επιταχύνονται, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο "χορός" των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα "τροφή" και καύσιμα στην αγορά.

  Νέες τιμές-στόχοι

  Όπως σημείωσε η Euroxx σε νέα της έκθεση, παραμένει bullish για τον κλάδο και εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Όπως τονίζει, υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες, και συγκεκριμένα το θετικό μακρο-πολιτικό περιβάλλον,  οι προσδοκίες για την εφαρμογή της συστημικής λύσης για τη μείωση των NPEs ("Ηρακλής"), οι υψηλότερες προσδοκίες ρευστότητας μετά την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίου και οι χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις μέσω του μειωμένου κόστους των ιδίων κεφαλαίων, τα υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές, η καλύτερη τιμολόγηση για τις πωλήσεις NPE και το χαμηλότερο κόστος για τις εγγυήσεις για το σχέδιο "Ηρακλής".

  Έτσι, αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους και δίνει περιθώριο ανόδου 19%-35% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η Εθνική και η Eurobank παραμένουν οι κορυφαίες της επιλογές, με τιμή-στόχο τα 3,80 ευρώ, από 3 ευρώ πριν, και τα 1,30 ευρώ, από 1,10 ευρώ πριν, αντίστοιχα. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στα 2,30 ευρώ, από 2 ευρώ πριν, και για την Πειραιώς τα 3,60 ευρώ, από 3,30 ευρώ πριν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ